Το Λάβαρο του ’21 του Κώστα Λελούδα (1929)

Μάρτης του 1821 και οι ξεσηκωμένοι Ελληνες υψώνουν στην μονή της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα το ιερό λάβαρο της επανάστασης. Κάπου εκεί δίπλα αναπτύσσεται και το ειδύλλιο ανάμεσα στον Δήμο και τη Βάσω.

Η βωβή, ασπρόμαυρη ταινία του Κώστα Λελούδα παραγωγής της Γκρήκ Φιλμ – γνωστή και ως «25η Μαρτίου 1821», αλλά και ως «Το Φλάμπουρο του ’21» – εκτυλίσσεται στον Μοριά, όπου στις 25 Μαρτίου 1821 στη μονή της Αγίας Λαύρας ο Παλαιών Πατρών Γερμαν΄ς υψώνει το λάβαρο της Επανάστασης. Η ταινία αφηγείται τα γεγονότα με πρώτο πλάνο την ιστορία δύο ερωτευμένων, του Δήμου και της Βάσως. Τους βασικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Μάνος Κατράκης (στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση) και η σύζυγος του σκηνοθέτη, Λέα Λελούδα. Επαιζαν, επίσης, ο Δημήτρης Μπατής, ο Γιώργος Μούγιος, ο Νίκος Γεωργαλάς, ο Παύλος Καταπόδης, ο Λ. Δαδιανός, ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος και ο Μπουλάνος.

Η ταινία προβλήθηκε στον κινηματογράφο Ιντεάλ («Σαλόν Ιντεάλ» τότε) στην οδό Πανεπιστημίου στις 22 Απριλίου 1929. Ο Λελούδας για να την ενισχύσει περισσότερο, είχε προσλάβει το βαθύφωνο Βλαχόπουλο, ο οποίος την ώρα που παιζόταν το έργο, τραγουδούσε ζωντανά μπροστά στους θεατές το περίφημο τραγούδι του «Γέρο-Δήμου» με τη συνοδεία πιάνου. Λίγους μήνες νωρίτερα, στη διαφημιστική καμπάνια της ταινίας, οι δημιουργοί της μιλούσαν για μια ταινία «τελεία και αξία των ταινιών του Χόλυγουντ… που θ’ αποδώση εις το Έθνος μας δόξα και τιμή», δείχνοντας ταυτόχρονα και στους ξένους «πώς απεκτήσαμεν την ελευθερίαν μας, ώστε και να προκύψη απ’ αυτής της απόψεως ωφέλεια διά το έθνος μας».

Οι διαφημιστικές αγγελίες υπογράμμιζαν ότι το έργο αποτελούσε «πιστή απεικόνιση» της επανάστασης του 1821, γυρισμένο «στα ιστορικά το­πεία των αγώνων του Έθνους» κι ότι η κυβέρνηση είχε διαθέσει «όλα τα άγια κειμήλια του αγώνος». Μεταξύ άλλων παρουσιάζονταν επί της οθόνης: τα βασανιστήρια, το παιδομάζωμα, το χαράτσι, τα κρυφά σχολειά, ο απαγχονισμός του πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄, ο Ρήγας Φεραίος, ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, ο Υψηλάντης, ο Αγραφιώτης, ο γέρο-Δήμος, ο Διάκος, ο Μπότσαρης, ο Καραϊσκάκης, ο Ανδρούτσος, η Φιλική Εταιρία, η ηρωίδα Βάσσω κ.ά.

Με τον τίτλο «Το Λάβαρο του ’21» θα προβαλ­λόταν η ταινία σε συνοικιακούς και θερινούς κινηματογράφους της πρωτεύουσας, όπως και στην επαρχία: Σέρρες (30 Απριλίου έως 4 Μαΐου 1929 στα «Διονύσια»), Καλαμάτα (5 και 6 Απριλίου 1930 στον «Αμερικανικό κινηματογράφο»), Δράμα (από 3 Ιουνίου 1931 στο «Μέγα»), Καβάλα (από 18 Ιουνίου 1931στην «Αίγλη»), Φλώρινα (13 και 14 Δεκεμβρίου 1931 στο «Πάνθεον»).

Πηγή: Οι Πρώτες Ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου

Καλάβρυτα 1821
Έτος: 1970

Σκηνοθεσία
Ζιαγκος Σπυρος

Σενάριο
Ζιαγκος Σπυρος

Ηθοποιοί
Χριστοφοριδης Περικλης

Παππας Σπυρος

Γαλανη Ρενα

Φραγκουλης Φραγκουλης

Λιαρος Παυλος

Ανουσακη Μαλαινα

Μπραουδακη Ελπιδα

Χειμωνιδης Γιαννης

Δουκας Νικος

Νικολακοπουλος Πανος

Κωνσταντινιδης Κωστας

Κοσμοπουλος Κωστας

Δοξακοπουλου Ερση

Ιασωνιδου Αννα

Βασιλακοπουλος Γιαννης

Η ιστορία εκτυλίσσεται στο Μωριά, παραμονές της Επανάστασης του 1821. Ο Λάμπρος, γιος του φλογερού αγωνιστή Στράτου Κανάκη, ο οποίος με τα πύρινα λόγια του ξεσηκώνει τους Έλληνες ενάντια στον τούρκο κατακτητή, είναι ερωτευμένος με την τουρκοπούλα Αϊσέ, την κόρη του πασά των Καλαβρύτων. Οι δύο νέοι αντιμετωπίζουν από κοινού την άρνηση των γονιών τους και ξεπερνούν τις αντινομίες της καταγωγής και της θρησκείας τους, καθώς η Αϊσέ βαπτίζεται χριστιανή και μάλιστα παίρνει το όνομα Ελευθερία.

 

Καλάβρυτα 1821 (1970)

Πηγή εικόνας: youtube.com

Πρωταγωνιστές: Σπύρος Παππάς, Περικλής Χριστοφορίδης, Παύλος Λιάρος
Σκηνοθεσία: Σπύρος Ζιάγκος
Βαθμολογία στο IMDB: 4.0

Η ταινία «Καλάβρυτα 1821» είναι μια σπάνια ιστορική- δραματική παραγωγή που τοποθετείται στον Μοριά, παραμονές του μεγάλου ξεσηκωμού. Ο Λάμπρος είναι ο γιος του αγωνιστή Στράτου Κανάκη και ερωτευμένος με την Αϊσέ, την κόρη του πασά των Καλαβρύτων. Οι δυο τους αντιμετωπίζουν την άρνηση των γονιών τους για την καταγωγή και τη θρησκεία τους. Παρ’ όλα αυτά, η Αϊσέ είναι αποφασισμένη να βαπτιστεί μέχρι και Χριστιανή, παίρνοντας το όνομα Ελευθερία. Μπορείτε να το βρείτε και στο YouTube.

Ελευθερία ή θάνατος
Λαμπέτης ο γιός του Αστραπόγιαννου
Έτος: 1972

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ*(ΛΑΜΠΕΤΗΣ – Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟΥ) ΒΑΣ.ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΔΗΣ- GREECE 1972

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ (ΛΑΜΠΕΤΗΣ – Ο ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟΥ)ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΒΑΣΙΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΔΗ -ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ-ΘΩΜΑΣ. Η ταινία είναι βασισμένη στο επικό ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και αναφέρεται στο βίο του Λαμπέτη, γιου του Αστραπόγιαννου, μιας θρυλικής μορφής του αγώνα για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΡ.ΒΑΛΑΩΡΙΤΗ ΕΔΩ http://users.uoa.gr/~nektar/arts/poet… και πληροφοριες για την ταινια εδω http://www.tainiothiki.gr/v2/filmogra…

Σκηνοθεσία

Χατζηκυριακος Παρις

Σενάριο

Χατζηκυριακος Παρις

Ηθοποιοί

Τζωρτζης Γιωργος

Γκιωκας Παναγιωτης

Δακορωνια Ελενη

Δανικας Κυριακος

Δανικα Τζινα

Νικητοπουλου Τζενη

 Σύνοψη

Η ταινία είναι βασισμένη στο επικό ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και αναφέρεται στο βίο του Λαμπέτη, γιου του Αστραπόγιαννου, μιας θρυλικής μορφής του αγώνα για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Πηγές: maxmag.gr – greek-movies.com – flix.gr