Βαθιά πολιτική ανάλυση για τα ζητήματα που θεωρεί κορυφαία για την κοινωνία έκανε από την Πάτρα ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ακρίβεια, Υγεία, εξωτερική πολιτική στο προσκήνιο.

Τον λαό -ακόμα και όσους ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους- στο πλευρό του ΚΚΕ για πραγματική μαχητική αντιπολίτευση ζήτησε χθες από την Πάτρα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην πρώτη συγκέντρωση στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Το ΚΚΕ επέλεξε τη φιλόξενη Πάτρα για την πρώτη εκδήλωση, όπως είχε πράξει και πριν ένα χρόνο, κατά τη μακρά περίοδο για τις εθνικές εκλογές.

«Το σύνθημα “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας” πρέπει να ακουστεί ξανά δυνατά. Να γίνει συνείδηση και οδηγός δράσης και πράξης» είπε ο κ. Κουτσούμπας, ενώ ανέφερε μια σειρά από παραδείγματα «κερδών», όπως τα υπερκέρδη των πολυεθνικών και των σούπερ μάρκετ που αγγίζουν το 75%.

Ανησυχία για την οικονομία

Μάλιστα, έκανε λόγο για «ωραιοποιημένη εικόνα» σχετικά με την οικονομία της χώρας που όμως «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα». Εφερε δε ως παράδειγμα τη Γερμανία, όπου προβλέπεται η ύφεση που βιώνει να μεταφερθεί και στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Προειδοποίησε επίσης ότι το ενδεχόμενο επέκτασης της ύφεσης θα έρθει σε μια χρονιά που επανέρχονται «οι αυστηροί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος, σε συνθήκες μάλιστα υψηλού και επίμονου πληθωρισμού».

Ενίσχυση της Υγείας

«Θέλουν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, λένε… Την ίδια ώρα, βέβαια, οι εφοπλιστές έχουν εθελοντική φορολόγηση. Αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι, ο λαός, να πληρώνουν κάθε χρόνο και με όλες τις κυβερνήσεις το 95% των φορολογικών εσόδων και το μεγάλο κεφάλαιο μόνο το 5%» είπε.
Μιλώντας για την Υγεία, ο κ. Κουτσούμπας συνεχάρη τον αγώνα των Αχαιών που «κράτησαν ανοικτό το Καραμανδάνειο» και κάλεσε σε νέους αγώνες για ενδυνάμωση του «Αγίου Ανδρέα», του ΠΓΝΠ, του Νοσοκομείου Αιγίου αλλά και επαναλειτουργία του Νοσημάτων Θώρακος.

Κουτσούμπας από την Πάτρα: «Υπέρ δικαιωμάτων...στέλνουν ΜΑΤ;» - Μίλησε για πολιτική, ζήτησε συμπόρευση

Εξωτερική πολιτική και Τουρκία

Σχετικά με το πολεμικό σκηνικό που έχει στηθεί στην ευρύτερη «γειτονιά» της Ελλάδας, αλλά και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, χαρακτήρισε «επικίνδυνα όσα συμβαίνουν στην περιοχή και ενδεχόμενο κλιμάκωσης θα επηρεάσει τους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων και κατά συνέπεια στις τιμές». Ζήτησε ξανά να μην εμπλακεί η Ελλάδα στον πόλεμο του Ισραήλ, ούτε να στείλει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα και εξέφρασε αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό. «Να πάψει να δίνεται ελληνικό έδαφος και στρατιωτικές βάσεις, όπως Αραξος, Ακτιο, Ανδραβίδα, για την εξυπηρέτηση των πολεμικών σχεδιασμών των φονιάδων των λαών» είπε για τη Δυτική Ελλάδα. Επιπλέον, σημείωσε πως για τα ελληνοτουρκικά «δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει το “καλό κλίμα” να μετατρέπεται ξανά σε ένταση».

«Υπέρ δικαιωμάτων…στέλνουν ΜΑΤ;»

Προς το τέλος της ομιλίας του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στο θέμα των ομόφυλων ζευγαριών που εκτιμά ότι οδηγεί στην τεκνοθεσία. Θεωρεί ότι δεν ήταν τυχαία η προσπάθεια κυβέρνησης «να εμφανιστεί σαν υπερασπίστρια των δικαιωμάτων» και τον Κ. Μητσοτάκη να «παριστάνει στο υπουργικό συμβούλιο τον εγγυητή των δικαιωμάτων και της “ισότητας”, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση του έστελνε ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ για να ξεσπιτώσουν και να συλλάβουν την Ιωάννα Κολοβού και τον γιο της, άτομο με αναπηρία και μετά από λίγο χτυπούσαν τα ΜΑΤ τους αγρότες στην Καρδίτσα. Ναι, αυτούς που “έπνιξε” η πολιτική της κυβέρνηση πριν λίγους σήμερα. Αίσχος!».

Στο ίδιο «τσουβάλι» έβαλε και το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντάς τους «δεκανίκια» που επιβάλλουν μονοθεματική ατζέντα «για να προχωρούν όλα τα υπόλοιπα αθόρυβα, στο παρασκήνιο».

«Τους έπιασε ο πόνος για τα δικαιώματα των παιδιών. Ποιους; Αυτούς που στηρίζουν ψυχρά και ξεδιάντροπα, τη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη, με θύματα πάνω από 10.000 παιδιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ως βασικό επιχείρημα για την αντίθεση του ΚΚΕ στο θέμα της τεκνοθεσίας παρουσίασε ότι εμπορευματοποιούν τα «αστικά κόμματα» την αναπαραγωγή «με το αίσχος της εμπορικής παρένθετης μητρότητας, της πιο ακραίας μορφής εκμετάλλευσης, εμπορευματοποίησης του γυναικείου σώματος, αλλά και του εμπορίου ωαρίων, ακόμα και παιδιών από το εξωτερικό».

Πάντως, ο ίδιος και το ΚΚΕ δεν ανησυχούν για το αν θα χαρακτηριστούν αντι-δικαιωματιστές «όσο κι αν σκούζουν διάφοροι» καθώς το ΚΚΕ, από την ίδια του την ιστορία και τη σημερινή του δράση, είναι πάντα στο πλευρό των αδύναμων, αυτών που υφίστανται την εκμετάλλευση, τους οποίους «εμείς ποτέ δεν ξεχωρίζουμε με βάση το χρώμα, τη θρησκεία ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό».

Ο κ. Κουτσούμπας, έχοντας διακρίνει την ανοδική τάση του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές και τις δημοσκοπήσεις, επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, τονίζοντας πως «κλαίνε επειδή δεν ψήφισαν την επιστολική ψήφο και χάλασε η συναίνεση». Εξέφρασε δε ανησυχίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας της ψήφου με τις επιστολές, που θα αυξήσει τα φαινόμενα πίεσης και επηρεασμού των ψηφοφόρων.

Πηγή: pelop.gr