Το Μέγα Σπήλαιο δεν είναι μόνο μία ιστορική Μονή αλλά από εκείνους τους χώρους όπου Ελληνισμός και Ορθοδοξία πορεύτηκαν χέρι – χέρι μέσα στους αιώνες και απέδειξαν ότι χωρίς το ένα δεν υπάρχει το άλλο.
Γι αυτό και η συντήρηση των τοιχογραφιών του Καθολικού της Ιεράς Μονής από το Περιφερειακό μας Πρόγραμμα “Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020” ήταν χρέος αλλά και τιμή.
Σήμερα, στα θυρανοίξια του Καθολικού είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τη δουλειά που έκανε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και να βεβαιωθούμε πως αυτός ο φάρος Ορθοδοξίας θα συνεχίσει να λάμπει!
Ένα σημαντικό έργο, σε ένα ιστορικό μοναστήρι που αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία προσκυνήματα της Ορθοδοξίας στον ελληνικό χώρο, ολοκληρώθηκε και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό. Πρόκειται για τη συντήρηση τοιχογαφιών Καθολικού της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου.
Οι τοιχογραφίες του καθολικού της Μονής έχουν μεγάλη θρησκευτική και αρχαιολογική αξία, καθώς αποτελούν ένα σημαντικό δείγμα της εντοίχιας ζωγραφικής εκείνης της περιόδου. Η συντήρηση τους ήταν απαραίτητη αφού είχαν περιέλθει σε κακή κατάσταση από την φλόγα των κεριών, από την υγρασία και από διάφορους ακόμα παράγοντες που στην ουσία έθεταν σε κίνδυνο την διατήρηση του μνημείου. Η μελέτη είχε εκπονηθεί από τους συντηρητές της Εφορίας Αρχαιοτήτων εδώ και αρκετά χρόνια αφού οι τοιχογραφίες δεν ήταν ευδιάκριτες, με τον πρώην ηγούμενο της Μονή και νυν Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ. Ιερώνυμο να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.
Παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκη, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, παραβρέθηκαν επίσης η εκπρόσωπος της Υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνης που τελευταία στιγμή ακύρωσε την παρουσία της, Γραμματέας του Υπουργείου κα Παπανδρέα, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού κ. Παναγιώτης Βαρβιτσιώτης, ο Εισαγγελέας Εφετών Πάτρας κ. Νικόλαος Νικολάου, ο Ατιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο Εισαγγελέας Καλαβρύτων κ. Δημήτριος Λιανόπουλος, Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Δημήτριος Βαρβιτσιώτης, το Δ.Σ. Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιάλειας