Τα μελομακάρονα είναι ο βασιλιάς των Χριστουγέννων, αλλά η προέλευσή τους δεν είναι τόσο ευχάριστη όσο νομίζουμε. Μπορεί το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων να μας γεμίζει χαρά και να μη λείπει ποτέ από το γιορτινό τραπέζι, αλλά -ευτυχώς- λίγοι γνωρίζουν τη μακάβρια ιστορία του.

Παραδοσιακά τα μελομακάρονα, όπως και ο κουραμπιές, κατατάσσονται στα εορταστικά γλυκίσματα και θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνικό σπίτι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Γιατί τα λέμε μελομακάρονα;

Ετυμολογικά τα μελομακάρονα έχουν αρχαιοελληνική προέλευση. Σύμφωνα με το λεξικό, η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία». Μακαρωνία ήταν το νεκρώσιμο δείπνο, κατά τη διάρκεια του οποίου συγγενείς και φίλοι μακάριζαν τον νεκρό. Βάση της μακαρωνίας ήταν τα ζυμαρικά. Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που δεν ήταν άλλο από την «ψυχόπιτα», δηλαδή ένα κομμάτι άρτου στο σχήμα και το μέγεθος του σημερινού μελομακάρονου, το οποίο μοίραζαν στους συγγενείς μετά την κηδεία.

Αν και δεν είναι γνωστό ακριβώς πότε προστέθηκε μέλι στα μελοκάρονα και πήραν τη σημερινή τους μορφή, πολλοί πιστεύουν ότι αυτό έγινε από τους Μικρασιάτες Έλληνες, καθώς αυτοί καθιέρωσαν τα μελομακάρονα ως γλυκό του δωδεκαημέρου με το όνομα «φοινίκια».

Η ίδια λέξη, μακαρωνία, χρησιμοποιήθηκε από τους Λατίνους και αργότερα τους Ιταλούς ως maccarone, που κατέληξε να σημαίνει σπαγγέτι. Διαφορετική κατάληξη είχε όμως η μακαρωνία στη Γαλλία και την Αγγλία, που σήμερα έχει δώσει το όνομά σε ένα από τα πιο γευστικά και διάσημα γλυκά του κόσμου, τα macaroon.

Πηγή: powergame.gr

Μελομακάρονα: Συνταγή για τα πιο νόστιμα Χριστούγεννα

Τα μελομακάρονα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό, ιδιαίτερα δημοφιλές κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων. Είναι γνωστά για τη γεμάτη μπαχαρικά και εσπεριδοειδών γεύση τους, καθώς και για τη σιροπιαστή τους υφή.

Στα Candelinas έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία στα μελομακάρονα, τόσο πολύ που δημιουργήσαμε το δικό μας snap bar με άρωμα μελομακάρονο!

Σήμερα δημιουργήσαμε συνταγή για το αγαπημένο μας Χριστουγεννιάτικο γλυκό, το μελομακάρονο!

Ας ξεκινήσουμε.

Συνταγή για Μελομακάρονα – Υλικά
Για τη ζύμη:
240 γρ. ελαιόλαδο (περίπου 1 κούπα)
100 γρ. ζάχαρη (περίπου 1/2 κούπα)
60 ml πορτοκαλάδα ή νερό (περίπου 1/4 κούπα)
60 ml κονιάκ ή άλλο αρωματικό ποτό (περίπου 1/4 κούπα)
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
520 γρ. αλεύρι (περίπου 4 κούπες)
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι:
240 ml νερό (περίπου 1 κούπα)
200 γρ. ζάχαρη (περίπου 1 κούπα)
120 γρ. μέλι (περίπου 1/2 κούπα)
Ξύλο κανέλας
Πορτοκαλόφλουδα

Συνταγή για Μελομακάρονα – Οδηγίες

Προετοιμασία Ζύμης: Αναμείξτε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, την πορτοκαλάδα και το κονιάκ σε ένα μπολ. Διαλύστε τη σόδα στο μείγμα και προσθέστε τα μπαχαρικά. Σταδιακά προσθέστε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη.
Σχηματισμός Μελομακάρονων: Πάρτε μικρές ποσότητες ζύμης και δώστε τους το σχήμα που προτιμάτε (συνήθως μικρά οβάλ).
Ψήσιμο: Ψήστε τα μελομακάρονα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Προετοιμασία Σιροπιού: Βράστε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το ξύλο κανέλας και την πορτοκαλόφλουδα για περίπου 10 λεπτά.
Σιρόπιασμα: Αμέσως μόλις βγάλετε τα μελομακάρονα από το φούρνο, βουτήξτε τα για λίγα δευτερόλεπτα στο ζεστό σιρόπι.
Σερβίρισμα: Σερβίρετε τα μελομακάρονα με επιπλέον μέλι και καρύδια, αν θέλετε.
Τα μελομακάρονα είναι ένα υπέροχο γλυκό που συνδυάζει γεύσεις και αρώματα που θυμίζουν τις γιορτές. Είναι το τέλειο γλυκό για να συνοδεύσετε τον καφέ ή το τσάι σας κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών!

Αρωματικό Κερί με άρωμα Μελομακάρονο

Έχεις δοκιμάσει ποτέ το κερί με άρωμα μελομακάρονο; Τίποτα δεν συγκρίνεται με το άρωμα φρεσκοψημένων μελομακάρονων! Τώρα μπορείς να φέρεις αυτή την υπέροχη μυρωδιά στο χώρο σου!

Τώρα μπορείς να μεταφέρεις αυτό το άρωμα στο σπίτι σας, απολαμβάνοντας κορυφαίες νότες από μπισκότο, κανέλα, μέλι και ζάχαρη σε μια βάση από αρωματικό μοσχοκάρυδο. Τα κεριά, όταν καίγονται σωστά, μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και 50 ώρες! Για βέλτιστη απόδοση, συνιστάται να γίνεται καύση για 3 ώρες κάθε φορά, ώστε να θερμαίνεται ομοιόμορφα όλη η επιφάνεια του κεριού.

Με λίγα λόγια

Σε αυτό το άρθρο είδαμε μαζί το πως μπορούμε να δημιουργήσουμε εύκολα το αγαπημένο μας χριστουγεννιάτικο γλυκό, τα μελομακάρονα!

Αν θες να μάθεις περισσότερα σχετικά με τα προϊόντα μας, μπορείς να διαβάσεις αναλυτικά τις περιγραφές των αρωμάτων μας και να επισκεφθείς τη σελίδα μας στο Facebook.

Αν πάλι χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες μπορείς να μας στείλεις μήνυμα και εμείς θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σου!

Πηγή: candelinas.com