Διορθώθηκε η ασάφεια για το ποιος ευθύνεται για τα χρέη στους δήμους – Με κάθε μεταβίβαση προσαρμόζεται ανάλογα το περουσιολόγιο του φορολογούμενου – Τι πρέπει να γνωρίζουν αγοραστές και πωλητές.

Με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τις μεταβιβάσεις ακινήτων ξεκίνησε το 2024!

Αγοραστές και πωλητές, γονείς και παιδιά έχουν πάρει μεγάλες ανάσες από τα παλιά προβλήματα στην διαδικασία των μεταβιβάσεων, γονικών παροχών κληρονομιών κλπ, τόσο λόγω του ψηφιακού φάκελοα κινητών που μεταφέρει στο συμβολαιογράφο στο βάρος συλλογής δικαιολογητικών όσο και λόγω δυο σημαντικών πρωτοβουλιών που καταργούν χρονοβόρες διαδικασίες: Την αυτόματη συμπλήρωση υποβολή του εντύπου Ε9 για όσους πωλούν ή αγοράζουν ακίνητο και την κατάργηση της βεβαίωση οφειλής ΤΑΠ από τους δήμους με τα μάλιστα και από την παρέμβαση της ΠΟΜΙΔΑ που ξεκαθάρισε ότι τα όποια χρέη μένουν στον πολίτη και όχι τον αγοραστή του ακινήτου.

Ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) αποτελεί το «κλειδί» στην αυτόματη δήλωση Ε9, καθώς η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει στην περίπτωση που δεν έχει καταχωρηθεί ο ΑΤΑΚ του μεταβιβαζόμενου ακινήτου κατά την ψηφιακή υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτου στο «myPROPERTY». Στην περίπτωση αυτή η συμπλήρωση και υποβολή του Ε9 δεν γίνεται αυτόματα, αλλά από τους αγοραστές και πωλητές των ακινήτων.

Το Ε9 υποβάλλεται ψηφιακά και οι φορολογούμενοι απλά λαμβάνουν ειδοποίηση μέσω e-mail με το οποίο ενημερώνονται ότι η δήλωση Ε9 έχει υποβληθεί και μπορούν να την αναζητήσουν στη ψηφιακή πύλη myAADE. Σύντομα το μέτρο θα επεκταθεί στις γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr