Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Αχαΐας, αναφορικά με τα πρόσφατα περιστατικά έμφυλης βίας:

Αναφορικά με τα πρόσφατα περιστατικά έμφυλης βίας

Μόλις πριν από λίγα 24ωρα η πόλη της Πάτρας συγκλονίστηκε από την είδηση ότι μια συμπολίτισσα μας πήδηξε από το μπαλκόνι της προκειμένου να σωθεί από τα χέρια του κακοποιητή συντρόφου της. Κι όλα αυτά, την ίδια κιόλας εβδομάδα που η πατριαρχία «όπλισε» το χέρι ενός ακόμη γυναικοκτόνου, προσθέτοντας το όνομα της 28χρονης Κυριακής στον μακρύ κατάλογο των γυναικοκτονιών στη χώρα μας.

«Το περιπολικό δεν είναι ταξί κυρία μου»: Σε αυτή τη φράση του αστυνομικού της άμεσης δράσης προς την 28χρονη Κυριακή, αποτυπώνονται ξεκάθαρα οι έμφυλες ανισότητες που έχουν εδραιωθεί στους κρατικούς θεσμούς όπως η αστυνομία εν προκειμένω, και μάλιστα την ώρα που μια γυναίκα σπάει τον φόβο και καταγγέλλει τον κακοποιητή της.

Στην Πάτρα, ο κακοποιητής αφήνεται ελεύθερος , λίγες μόνο ώρες μετά την σύλληψή του. Και ξαναπάει στο σπίτι του θύματος.

Τα δύο αυτά περιστατικά δείχνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο την αποτυχία της ΕΛ.Α.Σ να εκτιμήσει τον κίνδυνο σε περιστατικά που έχουν να κάνουν με την έμφυλη βία και να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση.

Και δεν θα μπορούσαμε να μην μιλήσουμε για διαχρονική αποτυχία της διαχείρισης τέτοιων περιστατικών από την αστυνομία, όταν ανάλογες καταστάσεις έχουν συμβεί και στο παρελθόν. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αστυνομικές αρχές αμφισβητούν τα θύματα. Ενδεικτικά:

Τον Δεκέμβρη του 2023, στη Σαλαμίνα, ο πρώην σύντροφος την δολοφόνησε εν ψυχρώ. Τον είχε καταγγείλει στις αρχές λίγες μέρες νωρίτερα.

Τον Ιούλιο του 2021, γυναικοκτονία στη Δάφνη μετά από έναν ακόμη βίαιο καυγά, η γειτόνισσα είχε καλέσει την αστυνομία.

Τον Απρίλιο του 2021, στη Μακρινίτσα Πηλίου 31χρονος μαχαίρωσε την ίδια και τον αδελφό της. Η κοπέλα είχε ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση και την επιβολή περιοριστικών μέτρων. Tα ασφαλιστικά μέτρα δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.

Κανένα panic button δεν επαρκεί για να προστατεύσει τις γυναίκες από την έμφυλη βία και την ακραία εκδοχή της, τη γυναικοκτονία. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτικές που θα στοχεύουν τόσο στην προστασία των γυναικών όσο και στην πρόληψη και τη διαπαιδαγώγηση.

ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΡΑ!

Ως Νέα Αριστερά, διεκδικούμε την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση, αλλά και την πρόληψη αυτού του ανησυχητικά αυξανόμενου φαινομένου:

• Ποινική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία τώρα

• Αμεση υλοποίηση των 52 κατεπειγουσών και επειγουσών συστάσεων της GREVIO (Επιτροπή Συμβουλίου της Ευρώπης) για τη βία κατά των γυναικών σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

• Σαφές και δεσμευτικό πρωτόκολλο αξιολόγησης κινδύνου από την αστυνομία την ώρα της καταγγελίας

• Περισσότερες δομές προστασίας και φιλοξενίας των γυναικών που καταγγέλλουν έμφυλη βία

• Πολιτικές πρόληψης, με υποχρεωτική συμπεριληπτική σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία και μόνιμα θεματικά εργαστήρια με έμφαση στην έμφυλη βία και την έμφυλη ισότητα

• Ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη στις καταγγέλλουσες

• Υιοθέτηση όλων των ευρωπαϊκών κανονισμών και των καλών πρακτικών για τον μη επανατραυματισμό των θυμάτων κατά τη δικαστική διαδικασία

 

Θέλουμε να μην μετράμε συνεχώς πόσες λείπουν!

ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ, ΚΑΜΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ