Στο πλαίσιο της τηλεοπτικής του συνέντευξης στον Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή Live News του MEGA, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, υπογράμμισε σχετικά με τη στάση του κινήματος επί του νομοσχεδίου Πιερρακάκη ότι «το καθαρό μας “όχι” έχει να κάνει με το ότι εμείς δεν πρόκειται να στηρίξουμε διευθετήσεις οικονομικών συμφερόντων. Θα θέσω δύο απλά ερωτήματα στον Υπουργό Παιδείας και στον κ. Μητσοτάκη: Ψηφίζεται ένας νόμος την Παρασκευή. Πώς είναι δυνατόν εδώ και δύο χρόνια αυτοί που ενδιαφέρονται – βάσει αυτού του νόμου – να ιδρύσουν ιδιωτικά κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, να έχουν ήδη κάνει πολύ μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα; Άρα, ήξεραν πως ο κ. Μητσοτάκης δεν θα πάει σε συνταγματική αναθεώρηση, – όπως ο ίδιος υποστήριζε τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα έχει αλλάξει θέση-, αλλά θα πάει απευθείας σε νόμο, ο οποίος θα τους επιτρέπει να κάνουν συγκεκριμένες κερδοσκοπικές επενδύσεις στην Ελλάδα».

«Δεύτερο ερώτημα, και το θέτω διότι η χθεσινή εισήγηση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής επιβεβαιώνει πλήρως τη θέση του ΠΑΣΟΚ: Πώς είναι δυνατόν ένα fund του εξωτερικού κι ένα κερδοσκοπικό ίδρυμα του εξωτερικού να υποστηρίζει ο Υπουργός Παιδείας ότι θα ιδρύσουν ΜΗ κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα; Όλα αυτά είναι ερωτήματα, για τα οποία η Νέα Δημοκρατία δεν δίνει απαντήσεις. Βέβαια, είχε βολευτεί με την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, που όπως και σήμερα δεν προτείνει τίποτα αλλά να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν. Εδώ, όμως, έχει απέναντί της ένα κόμμα, που έχει άποψη και πρόταση» πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ως προς την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Να αναθεωρηθεί το άρθρο 16. Να ιδρυθούν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά. Γιατί ξεκινάμε από αυτά; Γιατί σε όλον τον κόσμο τα μεγαλύτερα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι τα μη κερδοσκοπικά για έναν και μόνο λόγο: Τα έσοδά τους επανεπενδύονται στην έρευνα, στην ακαδημαϊκή λειτουργία, με αποτέλεσμα να παρέχουν πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες».

Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε τη διαχρονική προγραμματική θέση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Είμαστε ένα πολιτικό κόμμα με ιστορία. Επί 20 χρόνια λέμε “ναι” στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια με αναθεώρηση του άρθρου 16, διότι σεβόμαστε το Σύνταγμα. Έχουν χρέος όλοι οι βουλευτές, που κατέβηκαν και ζήτησαν την ψήφο του ελληνικού λαού με αυτό το πρόγραμμα, να σεβαστούν τις ιδέες και τις θέσεις μας και δεν θα ανεχτώ κανένα ρήγμα στην κοινοβουλευτική μας ομάδα» πρόσθεσε .

«Ανέφερα ότι δεν θα μπούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων πολύ πριν κατατεθεί στη Βουλή το εν λόγω νομοσχέδιο. Τι σημαίνει για ένα κόμμα της αντιπολίτευσης να μην μπει εμπόδιο; 148 ή 149 βουλευτές έχει ο κ. Μητσοτάκης; Τι εννοούσα και το λέω για να το καταλάβει ο κόσμος, γιατί εδώ κάνουν παιχνίδια με τις λέξεις. Ένα κόμμα της αντιπολίτευσης μπορεί να μπει εμπόδιο μόνο στο Σύνταγμα, που απαιτεί πλειοψηφία των 180. Όταν, λοιπόν, είπα ότι “δεν μπαίνω εμπόδιο”, -158 βουλευτές αριθμεί η κοινοβουλευτική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας-, εννοούσα τη συνταγματική αναθεώρηση, γιατί εκεί μπορώ να μπω εμπόδιο, με 180. Γι’ αυτό είναι στο Σύνταγμά μας το άρθρο 16, γιατί θέλει συναινέσεις. Ποιες συναινέσεις επιδιώκει η κυβέρνηση; Πότε έγινε διάλογος;»

Ο κ. Ανδρουλάκης αποδόμησε σειρά κυβερνητικών επιχειρημάτων με πρώτο αυτό περί ευρωπαϊκής εξαίρεσης.

«Αυτό που κάνει τώρα κυβέρνηση, δεν μας καθιστά εξαίρεση; Ακούστε, λοιπόν, γιατί μας κάνει εξαίρεση και αυτό που νομοθετεί ο κ. Μητσοτάκης: Το «Ίδρυμα Νιάρχος», για παράδειγμα, αν θέλουν να επενδύσουν σ’ ένα μη κρατικό μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο, απαγορεύεται με τον νόμο ΜητσοτάκηΕλληνικό μη κρατικό μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο δεν μπορεί να υπάρξει με τον νόμο του κ. Πιερρακάκηαλλά αντίθετα μπορεί να ιδρύσει παράρτημα ένα fund με ένα κυπριακό κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Και είναι αυτό σοβαρό επιχείρημα;» αναρωτήθηκε.

Σχετικά με το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η υιοθέτηση του κυπριακού μοντέλου, θα αποτρέψει να φεύγουν Έλληνες φοιτητές από τη χώρα μας, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «στην Κύπρο με το εν λόγω μοντέλο το 46% των Κύπριων φοιτητών φεύγουν στο εξωτερικό. Άρα, εμείς τι λέμε: ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο και μη κρατικό μη κερδοσκοπικό για να έχουν οι Έλληνες και τις δύο αυτές επιλογές. Αλλά πανεπιστήμια με προτεραιότητα στην έρευνα και παρέχοντας εφόδια στους νέους μας και όχι πανεπιστήμια της κερδοσκοπίας».

Ως προς το πολιτικό περιβάλλον και τις επερχόμενες ευρωεκλογές, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ βάσει ενός πολιτικού σχεδίου, με καθημερινό αγώνα και σεβασμό σε αυτά που βιώνει ο ελληνικός λαός, θα είναι δεύτερο κόμμα με αυξημένα τα ποσοστά του και την επομένη των ευρωπαϊκών εκλογών θα πάμε στο επόμενο μεγάλο βήμα. Και θέλω κάθε μέλος και φίλος μας να σκεφτεί: Το ερώτημα πριν από δύο χρόνια ήταν αν θα υπάρχουμε. Πριν έναν χρόνο ήταν με ποιον θα πάμε. Και τώρα το ερώτημα είναι πότε θα κυβερνήσουμε. Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Έγιναν με αγώνα, με προσπάθεια, με νέο πολιτικό ήθος, χωρίς πελατειακές λογικές και με την πολιτική του συγκεκριμένου».

«Εμείς έχουμε μια βασική διαφορά από την υπόλοιπη αντιπολίτευση. Δεν λαϊκίζουμε. Λέμε ότι αυτό είναι λάθος και αντιπροτείνουμε κάτι άλλο. Η διαφορά μας στο θέμα της εκπαίδευσης είναι προγραμματική. Εμείς έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση στη Βουλή. Ποια πρόταση κατέθεσαν οι άλλοι; Την ακινησία, να συνεχίσουμε να είμαστε ευρωπαϊκή εξαίρεση» ανέδειξε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «Δεν αρέσει στον κ. Μητσοτάκη αυτό. Για να το κάνω ταληράκια: Δεν σας κάνει εντύπωση ότι η Νέα Δημοκρατία αντί να επιτίθεται λυσσαλέα στα κόμματα της ακινησίας, επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ που έχει πρόταση; Τι δείχνει; Αυτό φοβάται η Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ που έχει πρόταση. Γι’ αυτό χαίρομαι πάρα πολύ για το ότι ξαναβρίσκουμε τον στρατηγικό μας ρόλο στο πολιτικό σύστημα. Να είμαστε ο αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας».

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στην απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στον όμιλο Intellexa, που εμπλέκεται με την εμπορία του λογισμικού Predator.

«Και αυτό είναι συμπαιγνία; Για τον κ. Μητσοτάκη είναι συμπαιγνία η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι συμπαιγνία η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο εκλογής των δικαστών. Το πρόσωπο που υπέγραφε τις εξαγωγές του Predator στην Αφρική, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών είναι ο τωρινός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας. Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς και δημιουργεί μια νέα εποχή τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων στην Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.