Ομιλία Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας»

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Θα ήθελα να ξεκινήσω την ομιλία μου αποτίνοντας φόρο τιμής στον Γιώργο Γεννηματά, μια πολύ μεγάλη προσωπικότητα που έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή, πριν από 30 χρόνια. Έναν πολιτικό που ταυτίστηκε με το πιο πολύτιμο αγαθό για τον άνθρωπο, την υγεία. Ο Γιώργος Γεννηματάς μαζί με τον Παρασκευά Αυγερινό και, βέβαια, τον Ανδρέα Παπανδρέου, υπήρξαν οι βασικοί εμπνευστές και αρχιτέκτονες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Το ΕΣΥ υπηρέτησε για δεκαετίες τον ελληνικό λαό μειώνοντας ανισότητες και, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτής της παγκόσμιας πρόκλησης, ήταν αυτό που κράτησε όρθια την κοινωνία μας. Θα περίμενε κάποιος μετά από αυτήν την επώδυνη περιπέτεια για την ανθρωπότητα, την Ελλάδα και για τον ελληνικό λαό να υπάρξει ένας ιδιαίτερος σχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης, ενός Ταμείου που δημιούργησε η ΕΕ για την πανδημία, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει αυτόν τον βασικό πυλώνα του κοινωνικού κράτους, τη δημόσια υγεία. Αλλά αντ’ αυτού, η κυβέρνηση κάνει συνεχιζόμενα μπαλώματα εξυπηρετώντας ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα, που έχουν δημιουργήσει ένα ολιγοπώλιο στην ιδιωτική περίθαλψη, όπως λέει και η Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ελληνικός λαός πληρώνει τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας ξεπερνάει μόνο η Βουλγαρία.

Για εμάς, για την παράταξή μας, παραμένει ισχυρή προτεραιότητα η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έχουμε τεράστιο χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό, τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους Έλληνες.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Η χθεσινή ημέρα και τα όσα συνέβησαν στον χώρο του Κοινοβουλίου είναι μια ντροπή. Είναι μια ντροπή για τον κοινοβουλευτισμό όταν κάποιοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, ανταλλάσσουν χυδαίες και ανεπίτρεπτες εκφράσεις εντός της αίθουσας του Κοινοβουλίου και να χειροδικούν στο περιστύλιο.

Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτές τις απαράδεκτες εικόνες. Το μόνο που κάνουν, είναι να μειώνουν την αξιοπιστία της πολιτικής, να μειώνουν την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στους πολιτικούς και στη Βουλή.

Όμως, δεν υπάρχει δικαιολογία και για Βουλευτές, όπως ακούσαμε, να παρακινούν σε βία εντός των εκκλησιών. Είδαμε τι έγινε πριν από μερικές ημέρες στην Καβάλα. Το καταδικάσαμε απερίφραστα.

Όπως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό πολιτικοί αρχηγοί, να αποφασίζουν, λες και είναι τροχονόμοι της θρησκείας, ποιοι μπορούν και ποιοι δεν μπορούν να πάνε στις εκκλησίες αυτές τις άγιες ημέρες για την Ορθοδοξία.

Θέλω να πω ότι είναι οι ίδιοι που δεν δίστασαν να προσβάλλουν την χριστιανική πίστη, πουλώντας δήθεν «επιστολές» του Ιησού. Και ρωτώ πραγματικά την επίσημη ελληνική Εκκλησία: Είναι ή δεν είναι αιρετικό κάποιος για λίγα ψηφαλάκια να πλαστογραφεί ακόμα και το επίσημο δόγμα της ορθόδοξης πίστης μας;

Γιατί στο τέλος θα τρελαθούμε. Κάποια πράγματα έχουν όριο και δυστυχώς κάποιοι μέσα σε αυτήν την αίθουσα έχουν ξεπεράσει τα όρια. Υπονομεύοντας τον ορθό λόγο, υπονομεύοντας αρχές και αξίες και παραδόσεις του ελληνικού λαού. Είναι καθήκον όλων των βουλευτών που είναι δημοκράτες, που υπηρετούν τον ελληνικό λαό με πίστη, με αρχές, με αξίες, να απομονώσουμε αυτά τα ακραία στοιχεία, που αμαυρώνουν το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Πριν από μερικές ημέρες είχαμε την επέτειο από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, που κατέληξε στη μεγάλη εθνική τραγωδία της Κύπρου. 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση είναι καθήκον όλων των δημοκρατικών δυνάμεων να προστατεύσουμε τον κοινοβουλευτισμό όχι μόνο στα λόγια αλλά και με πράξεις. Καθημερινά. Με την πολιτική και δημόσια συμπεριφορά μας, με τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες.

Χθες, λοιπόν, ο Άρειος Πάγος με την απόφασή του απέκλεισε από τις ευρωεκλογές ένα κόμμα -περιτύλιγμα και όχημα της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, τους πολιτικούς οπαδούς του νεοναζισμού και της Χούντας των συνταγματαρχών. Είναι μία απόφαση στην οποία συμβάλλαμε και εμείς με το υπόμνημα που καταθέσαμε. Άλλωστε, η αντιπαράθεση με τον φασισμό και την απανθρωπιά είναι αξιακή και δεν βασίζεται σε εκλογικούς και μικροκομματικούς υπολογισμούς. Γι’ αυτόν τον λόγο καταθέσαμε συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση και για τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές που όμως η κυβέρνηση τότε απέρριψε γιατί πίστεψε ότι δεν την βόλευε πολιτικά.

Όσον αφορά τώρα την παρέα του κ. Κασσελάκη, δεν θα σταματήσει να μας εκπλήσσει, απ’ ότι φαίνεται, το επόμενο διάστημα. Από την κρουαζιέρα με το κότερο ενημερώνει ότι δεν θέλει τις ψήφους των Σπαρτιατών και λίγο μετά ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και ξάδερφός του δηλώνει ότι είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των ακροδεξιών, του περιτυλίγματος της Χρυσής Αυγής. Δεν καταθέσατε υπόμνημα για τους Σπαρτιάτες. Όταν πιεστήκατε, καταθέσατε μία δήλωση και για όλα αυτά λάβατε και τα συγχαρητήρια από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του καταδικασμένου εγκληματία Κασιδιάρη. Είχατε το θράσος μάλιστα να μας εγκαλέσετε, επειδή κάναμε το καθήκον μας απέναντι στους νεοναζιστές εγκληματίες καταθέτοντας υπόμνημα, στην ώρα του και όχι εκπρόθεσμα για επικοινωνιακούς λόγους. Απ’ ότι φαίνεται, για κάποιους το βαρέλι δεν έχει πάτο. Αλλά δεν είστε μόνο εσείς. Είχαμε και την «μαρτυριάρα» κα. Χριστοφιλοπούλου, η οποία αποκάλυψε ότι η ένταξη του κ. Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε ούτε εθνικά ούτε ευρωπαϊκά κίνητρα. Ότι ο κ. Μητσοτάκης έδειξε μέγιστη ασέβεια στην εθνική μειονότητα της Β. Ηπείρου και ότι την εργαλειοποιεί. Διότι τον κ. Μπελέρη τον χρειαζόμαστε εκεί που τον ψήφισαν οι ομογενείς, δήμαρχο της Χειμάρρας και όχι υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Τι είπε, λοιπόν, η «μαρτυριάρα» κα. Χριστοφιλοπούλου; Ότι «τον εντάξαμε στο ευρωψηφοδέλτιό μας για να πάρουμε ψήφους από την ακροδεξιά και να σταματήσουμε τις διαρροές». Αυτό δείχνει ότι πάρα πολύ σοβαρά θέματα, όπως είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί, τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τα εθνικά μας ζητήματα, τα χειρίζεστε με έναν ποταπό τρόπο. Με μόνο κίνητρο, με μόνο στόχο την εκλογική σας επιρροή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Για να πάμε στο θέμα που συζητάμε σήμερα, το νομοσχέδιο σχετικά με τις ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, της κλιματικής αλλαγής, θα ήθελα να επικεντρωθώ σε δύο σημεία ξεκινώντας από τη χθεσινή φιέστα του κ. Μητσοτάκη για το πρόγραμμα «Αιγίς».

Ως ευρωβουλευτής πάλεψα βλέποντας τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, για να ενισχυθεί όλη η Ευρώπη με εναέρια μέσα, για να ανοίξει νέα γραμμή παραγωγής των Canadair. Για να γίνει πραγματικότητα αυτή η δυνατότητα και να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των χωρών και ιδιαίτερα των χωρών των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου. Και με δική μου πρωτοβουλία πετύχαμε 2 από τα 7 νέα canadair, που θα αγοράσουμε ως χώρα να είναι με 100% χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, όπως επίσης με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση να μπορούμε να επισκευάσουμε τα παλαιότερα canadair, που διαθέτουμε.

Συνεπώς, γνωρίζω πάρα πολύ καλά την αξία αυτής της πρωτοβουλίας, την αξία της ενίσχυσης της χώρας μας με αυτά τα σύγχρονα εναέρια μέσα. Έχουμε χρέος να πάμε προς αυτήν την κατεύθυνση, για να στηρίξουμε και τις ηρωικές προσπάθειες του πυροσβεστικού σώματος και των εποχιακών πυροσβεστών που κάθε χρόνο δίνουν αγωνιώδεις μάχες με τις φλόγες σε όλη την Ελλάδα.

Όμως, αυτό που έχω επισημάνει από την πρώτη στιγμή και κατά τη διάρκεια της συζήτησης τότε για την κύρωση της συμφωνίας για τα νέα πυροσβεστικά αεροπλάνα, είναι ότι οι φωτιές σβήνονται τον χειμώνα. Αυτό λένε όλοι οι διακεκριμένοι επιστήμονες. Πρέπει, λοιπόν, να επενδύσουμε πολύ περισσότερο απ ’ό,τι επενδύουμε σήμερα στην πρόληψη. Να θυμίσω ότι πέρυσι είχαμε τα περισσότερα εναέρια μέσα από κάθε άλλη φορά. Παρ’ όλα αυτά είχαμε έναν από τους χειρότερους απολογισμούς, ιστορικά, σε καταστροφές. Πάνω από 1 εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης σε όλη την Ελλάδα. Ήταν, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι ενώ είχαμε τις λιγότερες εστίες από άλλες χώρες, είχαμε πολύ περισσότερα καμένα στρέμματα – αναλογικά πάντα – με την έκτασή μας. Συνεπώς, τα μέσα πυρόσβεσης, ιδιαίτερα τα εναέρια μέσα, είναι απαραίτητα, αλλά από μόνα τους δεν αρκούν. Δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουμε την κλιμάκωση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της.

Η φετινή χρονιά, προφανώς, θα είναι δυσκολότερη από κάθε άλλη και φαίνεται από το ότι πολύ νωρίς έχουμε πολύ μεγάλες πυρκαγιές και καταστροφές σε πολλά σημεία της χώρας. Άρα, η κλιματική αλλαγή είναι ένα δεδομένο και δεν μπορεί να αποτελεί πια ένα μεγάλο άλλοθι ώστε να πετάτε την μπάλα στην κερκίδα.

Έχουμε χρέος να προετοιμαστούμε αξιοποιώντας βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών σε επίπεδο πρόληψης ώστε η κλιματική κρίση να αντιμετωπιστεί αναλόγως. Και όχι να κλαίμε πάνω από τα καμένα, όπως κάνετε σηκώνοντας τα χέρια ψηλά. Έχετε χρέος μπροστά σε αυτήν την πρόκληση να προστατεύετε το κράτος και όχι όπως πέρσι να έχουμε τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά της Δαδιάς και να ψάχνετε δικαιολογίες σε θεωρίες συνωμοσίας.

Από τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού έλειπε η αυτοκριτική για το τί πήγε στραβά πέρσι. Τι λάθος έγινε στον σχεδιασμό, τι έγινε καλύτερα φέτος στο πλαίσιο της πρόληψης. Αλλά, όταν δεν μιλάς με στοιχεία και συνωμοσιολογείς για επικοινωνιακούς λόγους, γιατί να ζητήσεις συγγνώμη; Γιατί να πεις κάτι το οποίο να είναι ρεαλιστικό και αντικειμενικό; Τι συνέβη στη Δαδιά πέρυσι; Η φύση χτυπούσε το καμπανάκι για πέντε χρόνια. Στη Ροδόπη και στον Έβρο είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση ξηρασίας σε όλη την Ελλάδα. Προειδοποιούσε, λοιπόν, η φύση να προετοιμαστούμε και δεν κάνατε τίποτα. Γι’ αυτό καταστράφηκε η Δαδιά. Γι’ αυτό έκαιγε τόσες εβδομάδες. Γι’ αυτό ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά όλη της Ευρώπης. Αλλά ούτε ένα συγγνώμη για το ότι αφήσατε απροετοίμαστο αυτό το κόσμημα του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Ακούγαμε τότε τον κ. Σκέρτσο να λέει ότι ήταν συντονισμός της κλιματικής κρίσης με τη μεταναστευτική κρίση. Αν είναι δυνατόν να τα λέμε αυτά εν έτει 2023 και 2024, όταν έχουμε τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα και πρέπει με ορθό λόγο να προετοιμάσουμε τις δομές του κράτους.

Βέβαια το νομοσχέδιο που έχετε φέρει σήμερα, δεν μου δημιουργεί πολλές ελπίδες. Πρότασή σας είναι ουσιαστικά η παραχώρηση συγκεκριμένων δασών σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με στόχο την οικονομική αξιοποίησή τους και λιγότερο την προστασία τους και την διασφάλιση της αειφορίας των οικοσυστημάτων τους και την κυκλική οικονομία. Για αυτόν τον λόγο έχουμε προτείνει συγκεκριμένες αλλαγές, που διορθώνουν στην ουσία το νομοθετικό κείμενο που έχετε φέρει. Οι προτάσεις μας αφορούν τόσο στη νομική και τεχνική περιγραφή του είδους των εργασιών που μπορούν να ανατίθενται στα υβριδικά σχήματα, τα οποία πρέπει να μπορούν να είναι και συνεταιρισμοί, αλλά και στον εποπτικό ρόλο της Δασικής Υπηρεσίας που τον θεωρούμε πάρα πολύ κρίσιμο λόγω της εμπειρίας της.

Το άλλο μεγάλο ζήτημα βέβαια είναι η δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, που συστήνετε ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου αλλά στο οποίο ανατίθενται αρμοδιότητες, που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους.

Ο οργανισμός αυτός είναι η απάντησή σας στις μεγάλες καταστροφές του περασμένου Σεπτεμβρίου, που στοίχισαν τη ζωή σε 17 συνανθρώπους μας, κατέστρεψαν ολόκληρα χωριά και προκάλεσαν τεράστιες ζημιές σε υποδομές, σπίτια, περιουσίες και επιχειρήσεις. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας υπέστησαν τεράστιες καταστροφές, καθώς χιλιάδες στρέμματα βρέθηκαν κάτω από το νερό και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες καταστράφηκαν. Δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα, όσο κι αν θέλετε να την κρύψετε κάτω από το χαλί.

Η κατάκλιση των εδαφών και η ρύπανση από ορυκτά καύσιμα, λιπαντικά και άλλες χημικές ουσίες, επηρέασαν την υγεία των εδαφικών οικοσυστημάτων. Την ίδια στιγμή, και ενώ χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, τοπικοί επιχειρηματίες καταστράφηκαν ολοσχερώς, οι αποζημιώσεις, πέραν ορισμένων αρχικών προκαταβολών, καθυστερούν απελπιστικά.

Από την πρώτη στιγμή επισημάναμε ότι η οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας δεν μπορεί να γίνει στο σκοτάδι και με αποσπασματικές παρεμβάσεις. Απαιτεί ένα ολοκληρωμένο ενιαίο σχέδιο, που δεν θα περιορίζεται μόνο σε έργα υποδομών, αλλά θα περιλαμβάνει και όλα τα θέματα που αφορούν στην παραγωγή, τις επιχειρήσεις, το κοινωνικό κράτος, την απασχόληση. Για τον λόγο αυτόν προτείναμε εξαρχής τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα, που θα δουλέψει με το σύστημα των Ομάδων Διοίκησης Έργου, κάτι που είχε συμβεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες για να επιταχύνουμε την επίτευξη των στόχων. Μια task force στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Μάλιστα, τότε, είχα συναντήσει και την αρμόδια Επίτροπο, που μου είχε υπογραμμίσει τα γραφειοκρατικά ζητήματα. Γι’ αυτό επιμέναμε ότι αυτή η πρόταση της task force ήταν η μόνη λύση. Ποια ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού; «Μα την έχουμε κάνει την task force στο Μέγαρο Μαξίμου».

Και ποια ήταν τα αποτελέσματα που έφερε; Βλέπει, λοιπόν, ο πολίτης της Θεσσαλίας ποια ήταν τα αποτελέσματα των δεσμεύσεων του κ. Μητσοτάκη. Ελάχιστα θετικά αποτελέσματα. Ακόμη και σήμερα χωριά και χιλιάδες πολίτες της Θεσσαλίας δεν μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Και αυτό είναι απόλυτα δική σας ευθύνη. Είναι ευθύνη του επιτελικού κράτους που μαζεύει όλες τις αρμοδιότητες στο Μαξίμου. Ούτε υπουργεία υπάρχουν, ούτε περιφέρειες υπάρχουν, ούτε δήμοι υπάρχουν, ούτε επιμελητήρια υπάρχουν. Υπάρχει μόνο ο Μητσοτάκης και η παρέα του. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του επιτελικού κράτους, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας.

Τι φέρνετε, λοιπόν, σήμερα; Καμία ουσιαστική συμμετοχή της Περιφέρειας, των δήμων και των θεσμικών φορέων. Ούτε τη διαφάνεια, ούτε την ταχύτητα διασφαλίζετε, που ήταν δικές μας προτεραιότητες.

Μία ανώνυμη εταιρεία είναι, η οποία ελέγχεται απόλυτα από τους εκπροσώπους του κράτους και όπου όλοι οι άλλοι -και κυρίως η τοπική αυτοδιοίκηση- έχουν ρόλο θεατή. Είναι η πρώτη φορά; Όχι, βεβαίως.

Ακολουθείτε το πρότυπο της Αναπτυξιακής του Δήμου Αθηναίων. Όποιους αυτοδιοίκητους δεν τους ελέγχετε, τους περιφρονείτε, τους οδηγείτε στη γωνία, στην απαξίωση, τους αποψιλώνετε από αρμοδιότητες και εξουσίες. Το κάνατε με τον Δήμο Αθηναίων λίγες ημέρες πριν αναλάβει ο κ. Δούκας και το κάνετε τώρα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κουρέτα.

Χρηματοδοτείτε τον Ο.Δ.Υ.Θ, αντί της Περιφέρειας Θεσσαλίας για πολλές κατηγορίες έργων, ώστε να υποβαθμίσετε τον ρόλο της και να μειώσει τις αρμοδιότητες της. Στον οργανισμό αυτό ανατίθεται, με κανόνες ιδιωτικής οικονομίας, η διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας, κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας, ενώ ταυτόχρονα είναι και πάροχος υπηρεσιών ύδατος για το αρδευτικό νερό και ελεγκτής υποκαθιστώντας μάλιστα το κράτος, καθώς θα αδειοδοτεί τις χρήσεις νερού! Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η διαχείριση των υδάτων βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ άνηκε στο κράτος και δεν επιτρεπόταν να ανατεθεί ούτε καν στις αιρετές περιφέρειες, τώρα εσείς την εκχωρείτε σε μία ιδιωτική εταιρεία, της οποίας δεν είναι δεδομένο ότι το δημόσιο θα είναι για πάντα ο μοναδικός μέτοχος. Και αυτό ας το σημειώσουν οι πολίτες της Θεσσαλίας για τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου.

Μόνος στόχος σας είναι να ελέγξετε απόλυτα την επόμενη ημέρα της Θεσσαλίας, κυρίως τον αναπτυξιακό χάρτη, αφού μέσω της εταιρείας θα καθορίσετε το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης και μέσω των αδειοδοτήσεων του νερού ποιες καλλιέργειες θα επιτρέπονται και ποιες όχι.

Για σας, λοιπόν, δεν υπάρχουν ούτε περιφέρεια ούτε δήμοι ούτε φορείς. Όλα στο επιτελικό κράτος, όλα στην παρέα του Μεγάρου Μαξίμου και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό από εμάς! Ούτε ως κουλτούρα διακυβέρνησης, ούτε ως πολιτικό αποτέλεσμα. Δεν περίμενα και τίποτα καλύτερο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά από τον Πρωθυπουργό διότι, ό,τι και να λέμε, ό,τι και αν συμβαίνει στην κοινωνία, εσείς πολύ απλά γυρίζετε την πλάτη.

Η αλαζονεία σας έχει χτυπήσει κόκκινο. Όχι μόνο στο θέμα της Θεσσαλίας, αλλά ακόμη και στο θέμα που αφορά κάθε Ελληνίδα, κάθε Έλληνα και κάθε νοικοκυριό, που είναι η ακρίβεια.

Πραγματικά, ήταν εντυπωσιακό να βλέπω τον Πρωθυπουργό να πανηγυρίζει για τη δουλειά που έχει κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της ακρίβειας. Ο Πρωθυπουργός που σε διάστημα 12 μηνών έχει τουλάχιστον τρεις φορές πει ότι τα δύσκολα της ακρίβειας είναι πίσω, για το μόνο που μπορεί να πανηγυρίζει είναι ότι έκανε την Ελλάδα Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ακρίβεια. Είχαμε τον μήνα Μάρτιο υπερτετραπλάσια αύξηση του ρυθμού του πληθωρισμού στα τρόφιμα σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Μόνο για αυτό μπορείτε να πανηγυρίζετε.

Και, βέβαια, όλα αυτά σε μια εποχή πάρα πολύ δύσκολη. Γιατί η ακρίβεια δεν είναι μόνο στα τρόφιμα. Είναι στα ενοίκια, είναι στην υγεία, είναι στην παιδεία. Μια χώρα με χαμηλούς μισθούς και τεράστια ακρίβεια. Αυτό είναι το πολιτικό έργο της Νέας Δημοκρατίας και πιστεύω ότι στις 9 Ιουνίου θα πάρετε μήνυμα αποδοκιμασίας. Ο τόπος χρειάζεται ισχυρή και σοβαρή αντιπολίτευση και είμαστε εδώ για αυτόν ακριβώς το ρόλο. Για να προτείνουμε λύσεις απέναντι στην αλαζονεία της διακυβέρνησής σας.