Η Θεσσαλία, μια περιφέρεια με υψηλή ανεργία, χρειάζεται σχέδιο ανασυγκρότησης, στήριξης του πρωτογενούς τομέα & προσαρμογής στις νέες προκλήσεις που επιφέρει η κλιματική κρίση

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας με αφορμή τις καταστροφές από τις πλημμύρες και τους 4 νεκρούς συνανθρώπους μας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΪΑΣ
Τις τελευταίες ώρες η Θεσσαλία βρίσκεται στο έλεος της καταστροφής. Τα αποτελέσματα είναι τραγικά. Θρηνούμε τέσσερις νεκρούς συμπολίτες μας, ενώ υπάρχουν αγνοούμενοι και εκατοντάδες αποκλεισμένοι.
Το φαινόμενο που αρχικά έπληξε τη Μαγνησία και τις Σποράδες και επεκτάθηκε στην πεδινή και τη δυτική Θεσσαλία, οδήγησε σε εικόνες βιβλικής καταστροφής και ανέδειξε τα όρια, τις ανεπάρκειες και τις ευθύνες του κρατικού μηχανισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των δημοτικών αρχών.
Τμήματα του οδικού δικτύου έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, ρέματα, χείμαρροι και ποτάμια υπερχείλισαν, σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει, κάτοικοι, τουρίστες και οδηγοί εγκλωβίστηκαν, χωριά έχουν αποκλειστεί, υποδομές όπως το Νοσοκομείο του Βόλου έχουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, ενώ υπάρχει διακοπή ρεύματος και νερού ακόμα και σε συνοικίες των μεγάλων αστικών κέντρων.
Το πλήγμα στην τοπική οικονομία είναι ανυπολόγιστο. Η τουριστική περίοδος για το Πήλιο έληξε νωρίτερα με πολλά χωριά να έχουνε καταστραφεί, ενώ η δενδροκαλλιέργεια έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Η πεδινή Θεσσαλία έχει πλημμυρίσει, με τις καλλιέργειες να έχουν καταστραφεί και τους αγρότες να είναι σε απόγνωση. Μέσα σε αυτήν την εφιαλτική κατάσταση η μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων ήταν ελλιπή. Η οικονομία της Θεσσαλίας θα χρειαστεί γενναία στήριξη.
Ελπίζουμε το φαινόμενο να υποχωρήσει και να μην υπάρξουν άλλες ανθρώπινες απώλειες. Η επόμενη ημέρα για τη Θεσσαλία θα είναι κρίσιμη. Η περιοχή βρέθηκε ανοχύρωτη μόλις τρία χρόνια μετά τον Ιανό, με ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα, από μια περιφερειακή αρχή που δαπανά σχεδόν 3 εκατομμύρια στην προβολή της. Η ένταση του φαινομένου και η κλιματική κρίση δεν αποτελεί άλλοθι.
Η επικοινωνία δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της πραγματικότητας. Οι πολίτες, οι νέες και οι νέοι, αισθάνονται την απουσία του κράτους Η Θεσσαλία, μια περιφέρεια με υψηλή ανεργία, χρειάζεται σχέδιο ανασυγκρότησης, στήριξης του πρωτογενούς τομέα και προσαρμογής στις νέες προκλήσεις που επιφέρει η κλιματική κρίση.