Στη 13η ημερίδα βράβευσης του Αγρότη της Χρονιάς μετείχε ενεργά η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.)
«Οι Συνεταιρισμοί είμαστε εμείς, πρέπει να φτιάξουμε καινούργιες οργανώσεις και να κατακτήσουμε τη θέση που μας αξίζει, καθώς οι προοπτικές υπάρχουν».

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων κ. Παύλος Σατολιάς, αλλά και Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ τα βραβεία «Αγρότης Της Χρονιάς», απευθύνονται στο σύνολο των αγροτών και των ομάδων της πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα, οι οποίοι ξεχωρίζουν για την οργάνωση, την ποιότητα, τον επαγγελματισμό και την καινοτομία τους.

Στη 13η ημερίδα βράβευσης του Αγρότη της Χρονιάς μετείχε ενεργά η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ). Ο Πρόεδρος, κ. Παύλος Σατολιάς μίλησε για την ανάγκη στήριξης των γεωργών και των κτηνοτρόφων και κατ’ επέκταση του αγροτικού τομέα, προκειμένου να διασφαλιστεί το εισόδημα των αγροτών. Το παρών έδωσαν και ο Αντιπρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ. κ. Ανδρέας Δημητρίου, αλλά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μεταξύ των οποίων, ο κ. Νίκος Κουτλιάμπας και ο κ. Σάββας Αργυράκης.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ δήλωσε πως «πρέπει να γίνουν γενναίες επενδύσεις στον κλάδο της κτηνοτροφίας και οι αγρότες να συνεργαστούν και να συνεταιριστούν, χωρίς να στεκόμαστε στο γεγονός πως κάποιοι Συνεταιρισμοί απέτυχαν στο παρελθόν. Οι Συνεταιρισμοί είμαστε εμείς, πρέπει να φτιάξουμε καινούργιες οργανώσεις και να κατακτήσουμε τη θέση που μας αξίζει, καθώς οι προοπτικές υπάρχουν. Τον δρόμο τον δείχνουν οι κατακτήσεις των Συνεταιρισμών στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και αυτή είναι η κατεύθυνση που πρέπει να κινηθούμε. Εδώ λοιπόν, θέλουμε τη συνδρομή και της Πολιτείας, ώστε ο μεγαλύτερος όγκος των προϊόντων να διακινείται μέσα από τους συνεταιρισμούς για να έχουμε εισόδημα για τους αγρότες και ειδικά για τους νέους. Χωρίς ικανοποιητικό εισόδημα οι νέοι εγκαταλείπουν την ύπαιθρο, καθώς το εισόδημα αποτελεί την πρώτη προϋπόθεση για να μείνουν οι νέοι κτηνοτρόφοι και γεωργοί και να παράγουν».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ. στάθηκε στο γεγονός πως το 92% της παγκόσμιας παραγωγής γάλακτος είναι αγελαδινό και το 8% αιγοπρόβειο, έχοντας στην Ελλάδα ως δυναμικό προϊόν τη Φέτα με σημαντικά ποσοστά εξαγωγών. Ωστόσο, για να διασφαλιστεί η παραγωγή των αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας, οφείλουμε να διασφαλίσουμε το εισόδημα του κτηνοτρόφου, για το οποίο θα πρέπει να υπάρχει μια κοινωνική αναγνώριση και παραδοχή. «Δεν θα πρέπει να μειωθεί η τιμή του γάλακτος, οι εταιρείες οφείλουν να επιδείξουν σεβασμό για να κρατήσουν τον κλάδο ζωντανό προς ενίσχυση της τοπικής οικονομίας» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο κ. Σατολιάς αναφέρθηκε στη σημασία των Αγροτικών Συνεταιρισμών, αλλά και στις σημαντικές παρεμβάσεις της ΕΘ.Ε.Α.Σ. για την επίλυση των προβλημάτων που εντοπίζονται στον αγροτικό τομέα. Μάλιστα δε, ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ. μίλησε για την εφαρμογή του ΣΣ ΚΑΠ και στις αστοχίες που εντοπίζονται, με αποτέλεσμα να «κινδυνεύει» το εισόδημα των αγροτών. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την ΕΘ.Ε.Α.Σ., όπως συμβαίνει και στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες με τις συνεταιριστικές οργανώσεις.

Τέλος, όσον αφορά το θέμα της διαφάνειας στην καταβολή επιδοτήσεων και στη σωστή χρήση τους που αναφέρθηκε σε τοποθέτησή του ο υπουργός κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ. επεσήμανε πως «είμαστε μαζί σε αυτήν την προσπάθεια και να γίνει πράξη η παραγωγική αξιοποίηση των επιδοτήσεων, άλλωστε είμαστε πρώτοι εμείς που εδώ και καιρό έχουμε θίξει το θέμα με τα βοσκοτόπια στον Γράμμο».

Η εφημερίδα των αγορών και της οικονομίας της υπαίθρου Agrenda, διοργανώνει για 13η συνεχή χρονιά τα Βραβεία «Αγρότης της Χρονιάς». Μια ιδέα που εμπνεύστηκε η ομάδα της Agrenda, υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2008 και έχει εξελιχθεί σήμερα στον πλέον αναγνωρισμένο και καταξιωμένο θεσμό του κλάδου.
Πιστά στο ετήσιο ραντεβού των επαγγελματιών του χώρου, τα βραβεία «Αγρότης της Χρονιάς 2023» διοργανώνονται και φέτος από την Agrenda, σε συνεργασία με την καταξιωμένη στη διοργάνωση συνεδρίων και events υψηλού επιπέδου TSOMOKOS, για να επιβραβεύσουν και να αναδείξουν με σαφήνεια και αντικειμενικότητα πρόσωπα και πρωτοβουλίες με νέα αντίληψη για την ανάπτυξη του πρωτογενούς κλάδου και τη βελτίωση των όρων ζωής στην ελληνική περιφέρεια.
Η εκδήλωση απονομής των βραβείων στους νικητές συνδυάζεται με την ημερίδα «Farmer’ s Day» στην οποία καλύπτονται θέματα τόσο γενικού ενδιαφέροντος (καλλιεργητικά, εμπορικά, τεχνολογικά, προγράμματα) όσο και ειδικά που επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες, σημαντικές καλλιέργειες της εκάστοτε περιοχής.
Κάθε χρόνο, στην εκδήλωση δίνουν το «παρών» εκπρόσωποι του αγροτικού, επιχειρηματικού, θεσμικού και ευρύτερου αγροδιατροφικού χώρου

Τα βραβεία «Αγρότης Της Χρονιάς», απευθύνονται στο σύνολο των αγροτών και των ομάδων της πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα, οι οποίοι ξεχωρίζουν για την οργάνωση, την ποιότητα, τον επαγγελματισμό και την καινοτομία τους. Παράλληλα όμως εντοπίζουν, αξιολογούν και επιβραβεύουν προσπάθειες που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του τόπου τους και γενικότερα στην οικονομία της χώρας.
Μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, με εφόδια την πολύχρονη εμπειρία και εξειδίκευση, η επιτροπή αξιολόγησης έχει τα κατάλληλα διαπιστευτήρια για να επιβραβεύσει αυτούς που έχει αξιολογήσει ότι ανταποκρίνονται στα κριτήρια που έχουν θεσμοθετηθεί για κάθε ξεχωριστή κατηγορία βράβευσης.

Πηγή: agrotistisxronias.gr