Είναι «κρυμμένο» στην κουφάλα ενός δέντρου, αλλά η φήμη του έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. Κι αυτό, διότι δεν είναι απλώς ένα ξεχωριστό και όμορφο εκκλησάκι. Είναι ένα από «τα ωραιότερα και πρωτότυπα θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδας». Ένα λαμπρό προσκύνημα, γνωστό στους Ορθοδόξους, που φτάνουν στη αιγιαλιακή γη για να ζητήσουν τη βοήθεια της Παναγίας. Αιώνες τώρα, το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας στο ομώνυμο χωριό του Αιγίου «φιλοξενείται» στην κουφάλα που σχηματίζουν τρεις αιωνόβιοι πλάτανοι, ύψους 17 μέτρων, που πλέον έχουν γίνει ένας, και τροφοδοτεί τους Χριστιανούς με πίστη και ελπίδα…

Έχει ως βασική εικόνα-κειμήλιο το «θαύμα της Παναγίας»: Το αρνητικό αποτύπωμα της εικόνας της Παναγίας της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, που μοναχοί, αιώνες πριν, κατά την περίοδο της εικονομαχίας, εναπόθεσαν για μια νύχτα στη ράχη του πλατάνου, στο κοίλωμα του οποίου φιλοξενήθηκαν. Ο «ναΐσκος, σέμνωμα της περιοχής και πανελλήνιο λαμπρό προσκύνημα», κατά τη Μητρόπολη Καλαβρύτων, γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, στη γέννηση της Θεοτόκου. Χωράει μέχρι και 20 προσκυνητές, καθώς έχει ελλειπτική διατομή 8 μ. και μικρή διάμετρο, 3,5 μ. Όπως μας πληροφορεί ο π. Θεόδωρος Δεληγιάννης, που είναι και υπεύθυνος του προσκυνήματος της Παναγίας της Πλατανιώτισσας, στο εκκλησάκι τελούνται γάμοι, βαφτίσεις, παρακλήσεις, πανηγυρικός εσπερινός και, βέβαια, η Θεία Λειτουργία στις 8 του μήνα. Σύμφωνα με τον π. Θεόδωρο, το αποτύπωμα της εικόνας της Παναγίας «μετρά» από 1.200 έως 1.700 χρόνια. Από τότε, δε, που ανακαλύφθηκε, λειτουργεί ως προσκύνημα, ενώ πλήθος πιστών καταφθάνουν κατ’ έτος όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Ο κύριος όγκος των πιστών του εξωτερικού, που έρχονται είτε για να προσκυνήσουν είτε επειδή έχουν κάποιο τάμα, προέρχεται από τη Ρωσία, τις πρώην σοβιετικές χώρες και τις Ορθόδοξες χώρες της Βαλκανικής.

Πρόκειται για πολύ μικρό ναό αφιερωμένο στο Γενέσιο της Θεοτόκου, που έχει διαμορφωθεί μέσα στο κοίλωμα ενός τεράστιου αιωνόβιου πλατάνου. Το δέντρο έχει περίμετρο γύρω στα 17 μ. στη βάση και ύψος 25 μ., και με το πέρασμα του χρόνου έχει δημιουργήσει σύμπλεγμα με άλλα δύο μεγάλα πλατάνια. Ο χρόνος ίδρυσης του ναού δεν είναι γνωστός, η παράδοση για την ιστορία του, όμως, συνδέεται με τη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου και την εικόνα της Παναγίας Μεγαλοσπηλαιώτισσας.

Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Πλατανιώτισσας

Aπό τα ωραιότερα και πλέον πρωτότυπα θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδος. Στο γραφικό χωριουδάκι της Πλατανιώτισσας (παλιάς Kλαπατσούνας) βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιότυπα Ιερά Προσκυνήματα: της Παναγίας της Πλατανιωτίσσης, που έδωσε το όνομά της και στο χωριουδάκι.

Tο Προσκύνημα συνδέεται με την εφέστια εικόνα του Mεγάλου Σπηλαίου. Μερικοί μοναχοί του Σπηλαίου, προσπαθώντας να δισφαλίσουν την ιερή εικόνα της Θεομήτορος, της γνωστής σε όλους Παναγίας της Σπηλαιώτισσας, από την μανία των εικονομάχων , φεύγοντας από την I. Mονή, νύχτωσαν κοντά στο χωριό Kλαπατσούνα και διανυκτέρευσαν στo κοίλωμα (κουφάλα) ενός πλατάνου. Aπόθεσαν εκεί με ευλάβεια την Iερή εικόνα κι αποκοιμήθηκαν. Όταν ξημέρωσε κι ετοιμάσθηκαν να φύγουν, βρέθηκαν μπροστά σε ανέκφραστο θαύμα. Παρατήρησαν, δηλαδή, με δέος κι έκπληξη, πως το αρνητικό αντίτυπο της ιερής Eικόνας είχε αποτυπωθεί στο κοίλωμα του πλατάνου κι ήταν περιλουσμένο με άπλετο φως.

H αποτυπωμένη αυτή θαυματουργική Eικόνα βρίσκεται μέχρι σήμερα στο ίδιο κοίλωμα του ενός από τους τρεις αιωνόβιους και συμπλεκόμενους πλατάνους (ύψους 17μ.), που χωρά 15-20 προσκυνητές (ελλειπτική διατομή 8μ. και μικρή διάμετρος 3,5μ.).

O χώρος του κοιλώματος χρησιμοποιείται ως ιδιόμορφος ναϊσκος, σέμνωμα της περιοχής και πανελλήνιο λαμπρό προσκύνημα, που δημιουργεί ευλαβείς κι αξέχαστες εντυπώσεις, τονώνοντας συνάμα και το θρησκευτικό συναίσθημα. Kοντά του η βασιλική της Kοιμήσεως με αγιογραφίες του 1740, λαϊκότροπου χαρακτήρα, συμπληρώνει την ιερότητα του χώρου κι ενισχύει την πίστη των επισκεπτών.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ: Ιερεύς Θεόδωρος Δεληγιάννης

 

Το αποτύπωμα της εικόνας της Παναγίας «μετρά» από 1.200 έως 1.700 χρόνια.

Από τότε που ανακαλύφθηκε, λειτουργεί ως προσκύνημα, ενώ πλήθος πιστών καταφθάνουν κατ’ έτος όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Ο κύριος όγκος των πιστών του εξωτερικού, που έρχονται είτε για να προσκυνήσουν είτε επειδή έχουν κάποιο τάμα, προέρχεται από τη Ρωσία, τις πρώην σοβιετικές χώρες και τις Ορθόδοξες χώρες της Βαλκανικής.

Η Παναγία της Πλατανιώτισσας χωράει μέχρι και 20 προσκυνητές, καθώς έχει ελλειπτική διατομή 8 μ. και μικρή διάμετρο, 3,5 μ. Γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, στη γέννηση της Θεοτόκου, ενώ το προσκύνημα συνδέεται με την εφέστια εικόνα του Mεγάλου Σπηλαίου. Πολύ κοντά, εξάλλου, στον ναΐσκο βρίσκεται και η βασιλική της Kοιμήσεως της Παναγίας, με αγιογραφίες του 1740, λαϊκότροπου χαρακτήρα, για να συμπληρώσει την ιερότητα του χώρου και να ενισχύσει την πίστη των επισκεπτών.

Πλατανιώτισσα, το χωριό με την εκκλησία μέσα στον κορμό ενός θεόρατου δέντρου

Η αφήγηση της παράδοση μας μεταφέρει στα χρόνια της εικονομαχίας. Τότε κάποιοι μοναχοί από τη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου μετέφεραν την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας από τόπο σε τόπο για να μην την καταστρέψουν οι εικονομάχοι. Ένα βράδυ διανυκτέρευσαν στο χωριό Κλαπατσούνα. Επέλεξαν να κοιμηθούν στο φυσικό κοίλωμα (κουφάλα) ενός τεράστιου πλάτανου. Όταν ξύπνησαν το πρωί πήραν την εικόνα για να συνεχίζουν την πορεία τους και είδαν έκπληκτοι το αποτύπωμα της στον κορμό του δέντρου που την είχαν ακουμπήσει. Έτσι το χωριό ονομάστηκε Παναγία Πλατανιώτισσα.

Σήμερα μέσα στην κουφάλα του πλάτανου υπάρχει ένα μικρό τέμπλο, εικόνες και γενικά όλα όσα βρίσκει κανείς σε μια ορθόδοξη εκκλησία. Ο πλάτανος έχει ύψος περίπου 25 μέτρα και περίμετρο στη βάση του περίπου 16 μέτρα. Εντός της ιδιαίτερης αυτής εκκλησίας δεν χωρούν πάνω από 20 άτομα. Στην πραγματικότητα το γιγαντιαίο αυτό πλατάνι είναι τρία πλατάνια που φύτρωσαν μαζί. Η εικόνα του τεράστιου αυτού δέντρου προκαλεί δέος και η επιλογή να εκφράσουν οι άνθρωποι τα θρησκευτικά τους πιστεύω σε αυτό -αν και φαινομενικά παράδοση- όταν κοιτά κανείς αυτό το θαύμα της φύσης μοιάζει φυσιολογική. Δυστυχώς πια αυτό το μεγαλόπρεπο φυσικό και θρησκευτικό μνημείο κινδυνεύει από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, μία αρρώστια που χτυπά τα πλατάνια και προκαλείται από ένα είδος μύκητα. Όπως μας είπαν οι ντόπιοι, η σημερινή του εικόνα δεν έχει σχέση με εκείνη παλαιότερων εποχών όταν τα καταπράσινα φύλλα πάνω από την εκκλησία δημιουργούσαν ένα υπέροχο θέαμα.

Ο ναός της Παναγίας της Πλατανιώτισσας γιορτάζει τη γέννηση της Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου ενώ δίπλα του χτίστηκε η μικρή βασιλική της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην οποία υπάρχουν αγιογραφίες που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα.

Ο ναός που βρίσκεται στο νότιο μέρος της Πλατανιώτισσας είναι το κυριότερο αξιοθέατο του χωριού των περίπου 100 κατοίκων. Αλλά αξίζει να κάνετε και τη βόλτα σας στο χωριό για να δείτε τα όμορφα πέτρινα σπίτια ενώ υπάρχουν και ταβέρνες με σπιτικές γεύσεις αν θέλετε να παρατείνετε την παραμονή σας εκεί.

Στο χωριό υπάρχει πέτρινο γιοφύρι, βρύση, νερόμυλος, καθώς και ένα παλιό αρχοντικό, η διατηρητέα οικία Οικονόμου (δωρεά της οικογένειας στο χώρο του προσκυνήματος).

Πηγή: imkalaig.com

Πηγή: discoverkalavrita.gr

Πηγή: ikivotos.gr

Πηγή: www.travel.gr