Ζωή Κωνσταντοπούλου για το Έγκλημα των Τεμπών: Η έγνοια των συγγενών και των Ελλήνων πολιτών είναι να μην υπάρξει ασυλία σε κανέναν υπόλογο και κανέναν υπαίτιο
Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, έκανε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, αναφορικά με το έγκλημα στα Τέμπη. «Πρέπει να σταματήσει αυτή η διαρκής προσβολή στην αγωνία των οικογενειών των θυμάτων, των τραυματιών και στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για δικαίωση» υπογράμμισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Σας διαβεβαιώ εκπροσωπώντας και 3 οικογένειες θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών, λόγος για τον οποίο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν την εξαίρεσή μου από την Εξεταστική Επιτροπή, αλλά κυρίως γνωρίζοντας πολλά από τα θύματα και οικογένειες θυμάτων: Η πρώτη τους έγνοια δεν είναι να γίνει γρήγορα – γρήγορα ένα δικαστήριο και να δικαστούν οι τελευταίοι τροχοί της αμάξης και να προστατευτούν οι πολιτικοί υπόλογοι και οι ποινικώς υπεύθυνοι. Η κύρια έγνοια τους είναι να μην υπάρξει υπαίτιος που θα προστατευθεί από τη Βουλή και την Κυβέρνηση, να μην υπάρξει πολιτικός υπόλογος που θα προστατεύεται όπως ο Κώστας Καραμανλής και ο Θάνος Πλεύρης, να μην υπάρξει συνέχιση στην προκλητική διαδικασία στην Επιτροπή, όπου ο κ. Καραμανλής, εκεί που θα έπρεπε να δικάζεται και να λογοδοτεί, εμφανίστηκε υπό καθεστώς επιδεικτικής, πομπώδους προστασίας και πολιτικής κάλυψης, να ομολογεί ότι γνώριζε για τις ελλείψεις, ότι τις είχε συζητήσει με τον Πρωθυπουργό, αλλά όπως είπε, «τραγικά δυστυχήματα πάντα θα γίνονται». Έδωσε τον ορισμό του ενδεχόμενου δόλου που συντρέχει στο πρόσωπό του και στο πρόσωπο των κυβερνητικών υπευθύνων, και παρόλα αυτά η ΝΔ έχει ακέραιη την ευθύνη για το γεγονός ότι παρείχε κάλυψη στον κ. Καραμανλή και στον κ. Σπίρτζη και στον κ. Χρυσοχοΐδη και στον κ. Χατζηδάκη και στον κ. Βορίδη, θα προσθέσω, που δεν ήταν μεταξύ των προτεινόμενων προσώπων αλλά είναι μεταξύ των πρώην Υπουργών Μεταφορών, να μην το ξεχνάμε, διότι στις 24 Νοεμβρίου 2023, παρείχε ποινική ασυλία στους υπαιτίους και καταψήφισε το αίτημα ποινικής διερεύνησης σε επίπεδο σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για το Έγκλημα των Τεμπών». Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη διατύπωση, «ούτε ατύχημα, ούτε δυστύχημα, ούτε αμέλεια. Μιλάμε για έγκλημα και μάλιστα για κακούργημα, μιλάμε για ανθρωποκτονία κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο, μιλάμε για βαριές σωματικές βλάβες με ενδεχόμενο δόλο, μιλάμε για έκθεση σε κίνδυνο ζωής κατά συρροή σε βαθμό κακουργήματος, μιλάμε για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος».

Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας επεσήμανε ακόμη πως «επειδή στην υπόθεση έχει παρέμβει ήδη ο κ. Ντογιάκος αλλάζοντας την ανακριτική αρχή, θυμίζω ότι η υπόθεση έμεινε πρώτα στα χέρια της Τροχαίας Λάρισας, μετά πήγε σε τακτική ανακρίτρια, μετά την πήρε ο κ. Ντογιάκος, με αίτημα του κ. Μητσοτάκη, και την πήγε σε Εφέτη Ειδικό Ανακριτή και τώρα μας λέτε ότι παρεμβαίνει η Κυβέρνηση για να πάρει την υπόθεση από τα χέρια του αρμοδίου Συμβουλίου Εφετών, που πρέπει να αποφανθεί, και να τη δώσει στα χέρια ενός Εισαγγελέα, πράγμα που σημαίνει πολύ λιγότερες εγγυήσεις ορθής δικαστικής διατύπωσης της κατηγορίας, πολύ περισσότεροι κίνδυνοι ακυρότητας της διατύπωσης της κατηγορίας και για όσους βιάζονται για γρήγορη κατηγορία, σημαίνει μη συμπερίληψη πάρα πολλών από εκείνους οι οποίοι πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί για το έγκλημα».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου διαβεβαίωσε με νόημα την Κυβέρνηση πως «η έγνοια των συγγενών δεν είναι μια δίκη στο γόνατο, ούτε μία δίκη συγκάλυψης όπως παρακολουθούμε να γίνεται στην υπόθεση του Ματιού από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, με 104 νεκρούς δικάζεται σαν πλημμέλημα(!), με εντελώς ύποπτες διαδικασίες και σύνθεση. Η έγνοια των συγγενών είναι η έγνοια των Ελλήνων πολιτών που έχουν ήδη μαζευτεί πάνω από μισό εκατομμύριο υπογραφές, να μην υπάρξει ασυλία για κανέναν υπόλογο και υπαίτιο αυτού του εγκλήματος». «Θύματα δεν είναι μόνο τα 57, παιδιά κυρίως, και μεγαλύτεροι άνθρωποι, που χάθηκαν» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου, «δεν είναι μόνο οι 180 τραυματίες, δεν είναι μόνο οι οικογένειες που έχουν χάσει τον ύπνο τους, θύματα είμαστε όλοι μας, ο καθένας και η καθεμιά που θα έπαιρνε αυτό το τρένο».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας τόνισε πως «Είναι προσωπική και για εμένα υπόθεση και να ξέρετε ότι στις μεθοδεύσεις της συγκάλυψης όπως και στη χθεσινή για να προστατευθεί έτι περαιτέρω ο κ. Πλεύρης και να μην υπάρξουν άλλοι μάρτυρες και να κλείσει ο κατάλογος των μαρτύρων βίαια, πρόωρα και με το έτσι θέλω, αντιστεκόμαστε και θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε. Παραμένουμε και δεν αποχωρούμε από την Εξεταστική Επιτροπή γιατι αυτό διευκολύνει την Κυβέρνηση και θα πάμε την υπόθεση μέχρι τέλους είτε εδώ, είτε στη Δικαιοσύνη είτε και σε κάθε άλλη αρμόδια Αρχή».

Δείτε την παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου:
https://www.youtube.com/