Γράφει ο Γιάννης Πετρόπουλος, Γραμματέας ΠΑΣΠ ΑΕΙ Πάτρας

ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ

Το τελευταίο διάστημα έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση σε ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα με τις εξελίξεις σχετικά με το νομοσχέδιο ‘‘Ελεύθερο Πανεπιστήμιο’’ για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνειδητά επιλέγει να φέρει σε δημόσια διαβούλευση το επίμαχο αυτό νομοσχέδιο εν μέσω εξεταστικής περιόδου ελπίζοντας ότι θα βρει το φοιτητικό κίνημα διασπασμένο και νεκρωμένο, μη ικανό να αποτελέσει ανάχωμα στις αντιεκπαιδευτικές της πολιτικές. Πολιτικές που θα οδηγήσουν στην υποβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου, σε δίδακτρα ακόμη και στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, καθώς και σε πλήρη απορρύθμιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.

Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο έχει δημιουργηθεί στις Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων πανελλαδικά το παραπλανητικό δίπολο μεταξύ κατάληψης και ανοικτών σχολών. Ο πραγματικός λόγος βέβαια που γίνονται αυτή την περίοδο οι Συνελεύσεις είναι για να αποφασίσει ο κάθε φοιτητικός σύλλογος το ποια θα είναι η στάση του σε σχέση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Τεράστιος είναι μάλιστα ο καταποντισμός που υπέστη τις τελευταίες εβδομάδες η κυβερνητική παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πανελλαδικά, με τους φοιτητές να τους μαυρίζουν σε όποια Γενική Συνέλευση επιλέξουν να εμφανιστούν.

Ως ΠΑΣΠ ΑΕΙ Πάτρας από την αρχή της συζήτησης που έχει ανοίξει για τα ιδιωτικά ΑΕΙ έχουμε επιλέξει να τηρήσουμε υπεύθυνη πολιτικά και συνδικαλιστικά στάση. Δεδομένου ότι διανύουμε εξεταστική περίοδο και το αντιεκπαιδευτικό αυτό νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί καν σε δημόσια διαβούλευση, ήμασταν κάθετοι στο γεγονός ότι οι σχολές μας πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές. Η θέση μας ήταν ξεκάθαρη: όχι στα ιδιωτικά ΑΕΙ – αγώνας με ανοιχτές σχολές.

Οι δυνάμεις της ΠΚΣ και των ΕΑΑΚ ενώθηκαν με κοινό πλαίσιο υπέρ της κατάληψης μέσα στα αμφιθέατρα και στράφηκαν ενάντια στην ΠΑΣΠ με ψέματα ώστε να μην χάσουν, ενώ στους δρόμους συνέχισαν να κατεβαίνουν διασπασμένα στις πορείες. Εκπρόσωποί τους διαβεβαίωναν τους φοιτητές μέχρι και σήμερα σε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους ότι δεν θα χαθεί η εξεταστική καθώς αυτή θα διεξαχθεί διαδικτυακά, όπως είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση και ο υπουργός.

Πριν μερικές ώρες με ανακοίνωση της η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε να μην γίνει καμία εξέταση με διαδικτυακά μέσα, καθώς δεν εξασφαλίζεται το αδιάβλητο λόγω της χρήσης εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Μάλιστα, με ανακοίνωση του ο πρύτανης αναφέρει πως η εξέταση των μαθημάτων που θα χαθούν λόγω των καταλήψεων θα μεταφερθεί είτε στην «κενή» εβδομάδα είτε στην εαρινή εξεταστική περίοδο. Τα ψέματα, οι τυχοδιωκτισμοί και οι μεθοδεύσεις τους δεν θα περάσουν!

Όχι στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που προσπαθεί να φέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χέρι-χέρι με τη φιλοκυβερνητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Όχι στην υποβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου και των σπουδών μας!

Καμία σκέψη για αναθεώρηση του Άρθρου 16 – Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία

Αγώνας με ανοικτές σχολές – όχι καταλήψεις εν μέσω εξεταστικής για τον πολύ απλό λόγο ότι κανένας δεν μας διασφαλίζει ότι δεν θα χαθεί η εξέταση κανενός μαθήματος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

         Γραμματέας 

    ΠΑΣΠ ΑΕΙ ΠΑΤΡΑΣ