«Στη Δημοκρατία όλοι έχουν αξία. Αλλιώς κανένας δεν έχει», είπε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Επικρατείας, για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, ο Βουλευτής Α’ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος, και εξήγησε: «Αυτή η ισότητα στη σχέση εξουσίας και εξουσιαζόμενου, σε μια Δημοκρατία προέρχεται, -ή τουλάχιστον πιστεύω εγώ ότι προέρχεται-, από ένα συναίσθημα που αποφεύγουμε να εκφράσουμε στον πολιτικό μας λόγο. Ένα συναίσθημα που καθορίζει, σε κάποια του μορφή, τις περισσότερες ανθρώπινες σχέσεις που διέπονται από βαθύ αλληλοσεβασμό: Το συναίσθημα της αγάπης».

Μιλώντας για την απόφαση που καλούνται να πάρουν τα μέλη του Κοινοβουλίου, ο Παύλος Γερουλάνος τόνισε πως «σήμερα κρίνουμε αν ένας ή μία συμπολίτης μας έχει τη δυνατότητα να νιώσει την απαραίτητη αγάπη, να μεγαλώσει σωστά ένα παιδί. Να μεγαλώσει ένα παιδί με την ίδια, αδιαπραγμάτευτη αγάπη που έχει ένας γονιός, που το έχει γεννήσει. Και τέτοιου είδους αποφάσεις, με τρόπο εξαιρετικά δραματικό, καθορίζουν το συλλογικό μας μέλλον» και συνέχισε υπογραμμίζοντας: «Σήμερα δεν ψηφίζουμε κάτι, που μπορούμε αύριο να διορθώσουμε. Ψηφίζουμε κάτι που θα κρίνει κατά πόσον η δική μας γενιά κατάλαβε τι σημαίνει να βλέπεις κάθε πολίτη ως ίσο. Αν μπορεί και θέλει να κοιτάζει κάθε πολίτη στα μάτια. Όχι μόνο για το σήμερα. Αλλά για τις πολλές γενιές στο μέλλον».

Και συνέχισε την ομιλία του λέγοντας: «Εδώ δεν κρινόμαστε από το πόσο καλοί νομοθέτες είμαστε αλλά από το πόσο σωστοί άνθρωποι και πραγματικοί δημοκράτες είμαστε. Θα νομοθετήσουμε με τρόπο που θα κοιτάζει κάθε άνθρωπο στα μάτια ή θα χάσουμε την ευκαιρία να πάει τη Δημοκρατία μας μπροστά;».

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και στον τρόπο με τον οποίο εισήλθε το νομοσχέδιο στον δημόσιο διάλογο, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχολίασε: «Αυτό το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε από αγάπη. Κατατέθηκε από καιροσκοπισμό και για αυτοεξυπηρέτηση. Αλλιώς, δεν εξηγείται γιατί το συζητάμε τόσο καιρό, χωρίς κείμενο. Γιατί αφήσατε χωρίς πυξίδα την κοινωνία, να φαντάζεται με τρόπο χυδαίο τις πιο φρικτές και ψευδείς εικόνες. Γιατί αφήσατε την κοινωνία να νομίζει ότι διακυβεύονται ο χαρακτήρας της, ο θεσμός της οικογένειας ή η ειλικρίνεια της Δημοκρατίας μας. Γιατί αφήσατε να αμφισβητηθούν βασικά δικαιώματα που είχαμε οι περισσότεροι κάποτε αγκαλιάσει. Και για αυτό, φέρετε την ευθύνη εσείς προσωπικά κ. Σκέρτσο και ο Πρωθυπουργός».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Γερουλάνος απευθύνθηκε σε όσους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των άλλων κομμάτων, συμφωνούν με το Νομοσχέδιο αλλά σκέφτονται τι θα ψηφίσουν, καλώντας τους να ψηφίσουν με γνώμονα τη συνείδησή τους.

«Αν διαφωνούμε για το μέλλον της Ανθρωπότητας ή της Δημοκρατίας, τότε θα διαφωνήσουμε στην ψήφο μας. Αν όμως συμφωνούμε, θα ήθελα να σας καθησυχάσω: Πολιτικός που ψήφισε με τη συνείδησή του, δεν το μετάνιωσε ποτέ. Ακόμα και εκείνες ή εκείνοι που διαφώνησαν με την απόφασή που πήρε ένας ή μία από εμάς, τελικά μας αποδέχονται. Καμιά φορά, μας παραδέχονται κιόλας. Αντίθετα, πολιτικός που ψήφισε απέναντι στην συνείδησή του, από φόβο να μην εκλεγεί ξανά, δεν σταμάτησε ποτέ να το μετανιώνει».