Το Πλανητέρο είναι από τα πιο όμορφα μέρη στην Αχαΐα. Εικόνες με τη μαγεία της φύσης σε όλο της το μεγαλείο απλώνονται μπροστά σου, κάνοντάς σε να αναρωτιέσαι αν ο τόπος που αντικρίζουν τα μάτια σου είναι ουτοπικός ή πραγματικός! Αμέτρητα πλατάνια σε μια έκταση που το μάτι χάνεται στις εικόνες της φύσης με γάργαρα τρεχούμενα νερά να σπάνε με τη βοή τους την απόλυτη σιωπή.

Το παράξενα μαγικό αυτό μέρος εντοπίζεται σε κοντινή απόσταση από τα Καλάβρυτα και αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα, αν όχι το ομορφότερο, μέρος που συναντά κανείς στην ορεινή Αχαΐα. Ένα υπέροχο φυσικό σκηνικό που μοιάζει με ψεύτικο και συναρπάζει τους πάντες με το ασυναγώνιστο φυσικό κάλλος που το χαρακτηρίζει.

Η φύση στο μεγαλείο της κοντά στα δημοφιλή Καλάβρυτα

Σε απόσταση 25 λχμ. από τα δημοφιλή Καλάβρυτα, το Πλανητέρο προσφέρει απίστευτες συγκινήσεις σε όσους το επισκεφτούν. Το τοπίο μοιάζει ουτοπικό, με τα αμέτρητα πλατάνια να απλώνονται σε μια μεγάλη έκταση και τα γάργαρα νερά του Αροάνιου ποταμού να «ντύνουν» μουσικά το όλο σκηνικό.

Η περιοχή με τα αμέτρητα υπεραιωνόβια πλατάνια, σε κάποια από αυτά η διάμετρός τους αγγίζει ακόμη και τα τέσσερα μέτρα, και τα τρεχούμενα νερά του ποταμού -σε αρκετά σημεία αναβλύζουν μέσα από τα βράχια- αποτελεί πραγματική εμπειρία ζωής για τους λάτρεις της φύσης. Χαρακτηριστικά στοιχεία που έχουν αναδείξει το Πλανητέρο σε έναν από τους εξαιρετικούς προορισμούς φυσικού πλούτου, σε όλη την Πελοπόννησο.

Πάνω από το πλατανόδασος βρίσκεται το ομώνυμο χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 700 μέτρων, ενώ γύρω από τις πηγές ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γευματίσει στις παραδοσιακές ταβέρνες που φημίζονται για τις πέστροφές τους. Στα πιο σημαντικά σημεία της περιοχής και ο παραδοσιακός νερόμυλος, ο οποίος, ανακαινισμένος πια, λειτουργεί ακόμη και σήμερα.

Οι λάτρεις της ορειβασίας αξίζει να γνωρίζετε ότι από εδώ ξεκινούν διάφορα μονοπάτια μέσα στην καταπληκτική φύση της περιοχής, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι η ευρύτερη περιοχή του Πλανητέρου έχει συμπεριληφθεί στο δίκτυο Natura 2000.

Πηγή:pelop.gr

Πλανητέρο: Δείτε εικόνες με τη μαγεία της φύσης σε όλο της το μεγαλείο.

Η περιοχή του Πλανητέρου βρίσκεται εντός της Natura 2000 «Όρος Χελμός και ύδατα Στυγός».

Το μεγαλύτερο μέρος του πλατανόδασους ανήκει στο δασαρχείο Καλαβρύτων και στην ένωση Μύλων, Νεροτριβών και Ιχθυοτροφείων του Πλανητέρου.

Στο Πλανητέρο υπάρχουν ταβέρνες που λειτουργούν γύρω από τις πηγές. Σε αυτές τις ταβέρνες θα φάτε κυρίως πέστροφα. Ψητή, τηγανιτή, ή σοταρισμένη με φρέσκο βούτυρο και αμύγδαλα (συγκλονιστική γεύση), δεν υπάρχει περίπτωση, να μην χαμογελάσετε από ευχαρίστηση. Μάλιστα δύο από τις ταβέρνες διαθέτουν δικά τους ιχθυοτροφεία, όπου μπορείτε να δείτε και πώς γίνεται η αλίευση του ψαριού.

Αφού φάτε, επισκεφθείτε τον παραδοσιακό νερόμυλο και κατεβείτε στο υπέροχο πλατανόδασος. Από το Πλανητέρο, ξεκινούν ενδιαφέροντα ορειβατικά μονοπάτια προς Ελατόφυτο, Μάζι (μισή ώρα) και Ντουρντουβάνα (6 ώρες). Eπίσης το μονοπάτι Ε4 προς Λουσούς (4 ώρες) και Καλάβρυτα (6,5 ώρες). Mέσα από την πλούσια βλάστηση διακρίνεται ψηλά το χωριό Άρμπουνας.

Ο Αροάνιος ποταμός σχηματίζεται στην περιοχή των χωριών Πλανητέρο και Άρμπουνα από νερά της λεκάνης του Φενεού που φθάνουν εδώ από καταβόθρες. Ενισχύεται από τα μικρότερα ρέματα Λαγκάδα και Χαλίκι και ρέει με νότια κατεύθυνση ώσπου να συναντηθεί με το Λάδωνα ποταμό. Το μήκος του είναι περίπου 10 χιλιόμετρα.

Το Πλανητέρο θα το βρείτε στα 25 χλμ. από τα Kαλάβρυτα, στο δρόμο που οδηγεί προς την Kλειτορία.

Πηγή: travelstyle.gr

Το Πλανητέρο χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από το πανέμορφο πλατανοδάσος των πηγών του Αροάνιου ποταμού, σε υψόμετρο 697 μέτρων στην Πελοπόννησο και δίπλα στα Καλάβρυτα είναι γνωστό για τους πολλούς νερόμυλους και τα ιχθυοτροφεία που διαθέτει.

Είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά όχι μόνο της Πελοποννήσου αλλά της Ελλάδας.

Αν και κάθε εποχή είναι όμορφη στο Πλανητέρο, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, το χωριό έχει ένα χρώμα αλλιώτικο. Το απίστευτο δάσος με τα υπεραινώβια πλατάνια (σε κάποια παλιά η διάμετρος του κορμού φτάνει τα 4 μέτρα), οι νεροτριβές -η μια από τις οποίες ακόμα λειτουργεί -και οι πηγές του Αροάνιου ποταμού με τα νερά που αναβλύζουν μέσα από τα βράχια κάνουν το Πλανητέρο εξαιρετικό προορισμό ακόμη και για μονοήμερη εκδρομή.