Τι προβλέπει η διαδικασία συμψηφισμού – Oι τριετίες θα ισχύσουν και για τους εργαζόμενους του δημοσίου με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου.

Eως 1.2 εκατ. εργαζόμενοι θα ωφεληθούν σταδιακά σε βάθος τριετίας από το ξεπάγωμα των τριετιών σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργού εργασίας Αδωνι Γεωργιάδη. Περισσότερο ευνοημένοι θα είναι οι παλαιοί εργαζόμενοι που έχουν «κτίσει» τριετίες πριν από το 2012.

Οι κατηγορίες που θα δουν ενίσχυση του μηνιαίου εισοδήματός τους είναι 500.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και 300.000 που αμείβονται με τους βασικούς μισθούς κλαδικών συμβάσεων (π.χ. ξενοδοχοϋπάλληλοι).

Ωστόσο υπάρχει και μια ειδική κατηγορία εργαζομένων που λαμβάνουν υψηλότερο μισθό από τον κατώτερο και δεν καλύπτονται από ενεργή κλαδική σύμβαση, όπως είναι οι εμποροϋπάλληλοι. που υπερβαίνουν τις 590.000.

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Πρασσά, εμπορικό διευθυντή της Epsilonnet και σύμβουλο εργασιακών θεμάτων , οι εν λόγω εργαζόμενοι δε δικαιούνται αυξήσεις , δικαιούνται ωστόσο τις τριετίες αφού η ατομική τους συμφωνία «ακουμπάει» στον νόμιμο κατώτατο μισθό. Οι εν λόγω εργαζόμενοι θα δουν ενίσχυση του μηνιαίου εισοδήματός τους μέσω της διαδικασίας του συμψηφισμού. ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα συμψηφισμού της αύξησης της προϋπηρεσίας υπό την προϋπόθεση ότι ο νέος νόμιμος μισθός (βασικός + προϋπηρεσία) δεν θα υπερβαίνει τον συμφωνηθέντα (καταβαλλόμενο) μισθό.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος στο εμπόριο λαμβάνει μισθό 800 ευρώ και το πρώτο εξάμηνο του 2024 συμπληρώνει την πρώτη του τριετία. Ο μισθός του θα ανέβει στα 858 ευρώ ( 780+ 78 ευρώ 10% επίδομα προϋπηρεσίας) καθώς ο συμφωνηθείς μισθός αναπροσαρμόζεται στα κατώτατα όρια.

Εργαζόμενος με συμφωνηθέντα μισθό 900€ με προϋπηρεσία 5 έτη συμπληρωμένα έως τις 14.2.2012: Την 1.1.2025, ημερομηνία που θεμελιώνει το δικαίωμα της 2ης 3ετίας θα λάβει αύξηση 36€ καθώς ο νέος κατώτατος μισθός (με τα σημερινά δεδομένα) διαμορφώνεται στα 936€, όντας μεγαλύτερος κατά 36€ από τον συμφωνηθέντα.

Για όσους αμείβονται με κατώτατο μισθό, χορηγείται 10% προσαύξηση για κάθε συμπλήρωση 3ετίας με ανώτατο τις 3ετίες:
o 0-3 έτη = 0,
o 3-6 έτη = 858€ νέος κατώτατος μισθός με 78€ αύξηση (10% επί του 780€),
o 6-9 έτη = 936€ νέος κατώτατος μισθός με 156€ αύξηση (20% επί του 780€),
o 9 έτη και άνω = 1014€ νέος κατώτατος μισθός με 234€ αύξηση (30% επί του 780€)

Για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, χορηγείται 5% προσαύξηση για κάθε συμπλήρωση 3ετίας με ανώτατο τις 6 3ετίες. Συγκεκριμένα από τα 3 έτη και πάνω έως τη συμπλήρωση των 18 ετών παρέχεται επιπλέον αύξηση 1,75€ στο κατώτατο ημερομίσθιο που σήμερα είναι 34,84€, για κάθε 3ετία.

Το ξεπάγωμα των τριετιών θα ισχύσει και στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση. Σήμερα, για τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας των μερικώς απασχολούμενων λαμβάνεται υπόψη η απασχόληση 6,67 ωρών. Δηλαδή 6 ώρες και 40 λεπτά, αντιστοιχούν σε 1 ημέρα προϋπηρεσίας. Συγκεκριμένα για τη συμπλήρωση 1 έτους προϋπηρεσίας απαιτούνται 2.000 ώρες εργασίας.

Επίσης οι τριετίες θα ισχύσουν και για τους εργαζόμενους του δημοσίου με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου.

• Στους ξενοδοχοϋπαλλήλους υπάρχει προσαύξηση 5,6€ για κάθε έτος υπηρεσίας (στον ίδιο εργοδότη) ή προϋπηρεσίας
• Στους σερβιτόρους & βοηθούς σερβιτόρων εστιατορίων & συναφών επαγγελμάτων χορηγείται επίδομα τριετίας εκ ποσοστού 5% για την συμπλήρωση τριών (3) ετών

• Στις λοιπές ειδικότητες των επισιτιστικών καταστημάτων χορηγείται επίδομα πολυετίας ύψους 4,63 ευρώ για κάθε έτος προϋπηρεσίας.
• Στους τραπεζικούς υπαλλήλους χορηγείται επίδομα προϋπηρεσίας εκ ποσοστού 1,85% για κάθε έτος υπηρεσίας μέχρι το 41ο έτος.
• Για όσους αμείβονται με κατώτατο μισθό, χορηγείται 10% προσαύξηση για κάθε συμπλήρωση

Ο υπουργός εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει προωθηθεί η νομοθετική ρύθμιση που ξεπαγωνει τις τριετίες νωρίτερα από το αναμενόμενο λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις για τη θετική πορεία της οικονομίας και την υποχώρηση της ανεργίας.

«Από 1/1/24 ξεκινάει η εφαρμογή -ανέφερε- οπότε όποιος έχει υπόλοιπο, θα συμπληρώνει τον αριθμό του. Φυσικά η μεγάλη μάζα των εργαζομένων είναι αυτή που προσελήφθησαν μετά το ’12 οι οποίοι θα χτίσουν τώρα την τριετία τους.. Ωστόσο αν δούμε αύξηση της ανεργίας, συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης, θα. επανεξετάσουμε την απόφαση για το ξεπαγωμα. Η ρύθμιση είναι ισορροπημένη καθώς δεν είναι πολύ σκληρή με τους εργοδότες και προστατεύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Εμείς θα είμαστε συνεπείς με τη δέσμευση μας ότι θα αυξηθεί ο μέσος μισθός το 2027. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής ως προς αυτό. Δεν έχω καμία θεσμική αρμοδιότητα να υποχρεώσω σε τέτοιου τύπου κλαδικές συμβάσεις. Εγώ το μόνο που μπορώ να κάνω όταν υπογράφονται τέτοιες συμβάσεις και εφόσον εκπροσωπούν πάνω από το 51% ενός κλάδου σύμφωνα με την πιστοποίηση που κάνει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας να την καταστήσω υποχρεωτική σε όλο τον κλάδο. Όμως πολιτικά μιλώντας τώρα, βεβαίως και το ενθαρρύνουμε. Εμείς θέλουμε έναν τακτοποιημένο χώρο της εργασίας. Και οι κλαδικές συμβάσεις αποτελούν ένα σημαντικό όπλο στα χέρια των εργαζομένων.

Αναφερόμενος στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε” είναι ένα θέμα που με ενδιαφέρει και θα τον δούμε στην ώρα του”

Πηγή: protothema.gr