Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Α΄Φάση του Προγράμματος για τη Διαχείριση του Άγχους των Πανελληνίων Εξετάσεων «Δεν είσαι ό,τι γράφεις» που απευθύνεται σε μαθητές και γονείς, με σκοπό την ενδυνάμωση και στήριξη αυτών.

Στις 11, 12 & 19 Νοεμβρίου 2023 υλοποιήθηκε στον χώρο του Κέντρου Πρόληψης «Καλλίπολις» το εργαστήριο συνολικής διάρκειας έξι ωρών «Δεν είσαι ό,τι γράφεις» για μαθητές της Γ΄ Λυκείου και αποφοίτους που προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία μέσω βιωματικής και ενεργούς μάθησης να κατανοήσουν τι είναι άγχος και στρες, να αναγνωρίσουν τους διαφορετικούς τρόπους που επιδρά στο ψυχισμό τους, να αναδείξουν τρόπους διαχείρισης του άγχους και να εξοικειωθούν με τεχνικές χαλάρωσης, ώστε να φροντίσουν τον εαυτό τους με τον καλύτερο τρόπο σε αυτή τη ψυχοπιεστική συνθήκη. Μέσα σε ένα κλίμα ασφάλειας, κατανόησης, αλληλοϋποστήριξης και νοιαξίματος, οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν ανησυχίες, σκέψεις, συναισθήματα και εμπειρίες. Όπως αναδύθηκε από την προφορική ανατροφοδότηση των ίδιων των εφήβων, άντλησαν δύναμη και κουράγιο από το μοίρασμα και το «μαζί». Επίσης, ενθαρρύνθηκαν να συνδεθούν με τις ανάγκες και τα όνειρά τους και να γεμίσουν τη «βαλίτσα» τους με στόχους, δυνάμεις, δεξιότητες, πηγές στήριξης και ενέργειας.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια ολιστικής παρέμβασης υλοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2023, στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης, βιωματικό εργαστήριο για τους γονείς των εφήβων που συμμετείχαν στο εν λόγω πρόγραμμα. Οι γονείς είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις δικές τους πηγές άγχους και τρόπους αντίδρασης, καθώς επίσης και να εμπλουτίσουν τους τρόπους φροντίδας και στήριξης των ίδιων και των παιδιών τους εν όψει των πανελληνίων εξετάσεων.

Συνολικά, συμμετείχαν 16 έφηβοι και 13 γονείς. Με την ολοκλήρωση των εργαστηρίων οι συμμετέχοντες -έφηβοι και γονείς- παρείχαν θετική ανατροφοδότηση εκφράζοντας συναισθήματα ικανοποίησης, ανακούφισης και επιθυμίας για συνέχιση του προγράμματος.

Το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται να υλοποιηθούν επιπλέον ανατροφοδοτικές συναντήσεις με τους εφήβους και τους γονείς τους.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ

Ν.Ε.Ο. ΠΑΤΡΩΝ – ΑΘΗΝΩΝ 35, 26442, ΠΑΤΡΑ