Ο Πάος, γνωστότερος με την παλιά του ονομασία Σκούπι, είναι παλιός, εγκαταλελειμμένος πλέον, παραδοσιακός οικισμός της Αχαΐας.

Εγκαταλείφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από τους κατοίκους του, που, μαζί με τους κατοίκους των γειτονικών χωριών Βεσίνι και Δεχούνι, εγκαταστάθηκαν στον νεόδμητο οικισμό της Πάου (πρώην: Νέος Πάος) που φτιάχτηκε γι’ αυτούς από το κράτος στη θέση “Χαλιάδες” του “Σκουπέικου Κάμπου”.

Το γεφύρι στου Παπά Ανδρέα στο Παλαιό Χωριό Σκούπι! 

Αυτά τα γεφύρια που τόσα χρόνια εξυπηρέτησαν ανθρώπους της κάθε περιοχής!
Είναι η ιστορία του τόπου μας!

Είναι η παράδοση !!!

Ο παραδοσιακός οικισμός της Αχαΐας, εγκαταλείφθηκε κυρίως λόγω των εδαφικών κατολισθήσεων που απειλούσαν το χωριό και τους κατοίκους του. Πλέον, μόνο 1-2 οικογένειες βοσκών χρησιμοποιούν κάποια από τα σπίτια του χωριού και για λίγους μήνες ενώ τα υπόλοιπα είτε έχουν μετατραπεί σε στάβλους είτε έχουν καταρρεύσει.

Είναι πετροκτισμένο κλιμακωτά σε προσήλια πλευρά βαθιού φαραγγιού, έχοντας στενό ανοιχτό ορίζοντα μόνο προς τα νότια, προς τον “Σκουπέικο Κάμπο”, και περικυκλώνεται από τα βουνά “Άγιος Αθανάσιος” (στα δυτικά), “Ράχες” (στα βόρεια) και “Τρίφτα” στα ανατολικά. Από αυτά τα βουνά πηγάζουν τα ρυάκια “Αιτία” και “Αχνίτικο” τα οποια διασχίζουν το χωριό και αποτελούν τις πηγές του ποταμού Πάου ή Σκουπέικου.

Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 820 μέτρων περίπου, στον “Σκουπέικο Κάμπο” τρία χιλιόμετρα περίπου πιο πάνω από την Εθνική Οδό Πατρών-Τριπόλεως και τον νέο οικισμό της Πάου[

Πηγή: el.wikipedia.org