Από τα παλαιότερα σχολεία της χώρας με έναρξη λειτουργίας το 1905!
Χαρακτηρισμένο διατηρητέο μνημείο και ιστορικό έργο τέχνης!

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Σουδενών στον Δήμο Καλαβρύτων, έργο από το ΕΣΠΑ!

Στο κτίριο πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις που αφορούσαν κυρίως εξωτερικές και εσωτερικές διαρρυθμίσεις, ελαιοχρωματισμοί, κ.α..

Ένα πραγματικό στολίδι στα Σουδενά είναι έτοιμο να στεγάσει χρήσεις και δραστηριότητες προς όφελος των χωριών μας!

Το σχολείο ανήκει μεν στον δήμο Καλαβρύτων… αλλά η μελλοντική αξιοποίηση του επιβάλλεται να αναδεικνύει τις ρίζες των Σουδενιωτών!

Δείτε το πρόσφατα ανακαινισμένο σχολείο με πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ!

Δείτε το σχολείο πώς ήταν πριν την ανακαίνιση και πώς έγινε μετά – Δείτε φωτογραφίες.

Ένα σχολείο-διατηρητέο μνημείο στους Λουσούς Καλαβρύτων -116 χρόνια ιστορίας

Ένα σχολείο-διατηρητέο μνημείο στους Λουσούς Καλαβρύτων -116 χρόνια ιστορίας

Διατηρητέο μνημείο

To κτήριο είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το οποίο χρειάζεται ειδική προστασία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί «αξιόλογο δείγμα σχολικού κτιρίου, σημαντικό για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής και είναι άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένο με τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις αρχές του 20ου αιώνα η περιοχή είχε φτάσει να έχει περισσότερους από 2.000 κατοίκους και συνολικά λειτουργούσαν τρία σχολεία.

Ένα από αυτά ήταν και το συγκεκριμένο, το οποίο αρχικά σχεδιαζόταν να χτιστεί ως τετρατάξιο, αλλά στη συνέχεια κατασκευάστηκε ως διτάξιο, σύμφωνα με τα σχέδια του μηχανικού της εποχής, Δημήτρη Καλλία. Τα χρήματα προήλθαν από το κληροδότημα που είχε αφήσει για αυτόν ακριβώς τον σκοπό ο Ανδρέας Συγγρός, και με βάση το οποίο κατάφεραν και χτίστηκαν σχεδόν 300 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Σχολείο του 1905

Το σχολείο, άρχισε να λειτουργεί το 1905, ακολούθησε όπως είπαμε και παραπάνω τα σχέδια του Καλλία, καθώς με νόμο του 1898 όλα τα σχέδια των σχολείων της χώρας, έπρεπε να ακολουθούν έναν από τους τέσσερις τύπους. Μονοτάξια, διτάξια, τετρατάξια ή εξατάξια.

Το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό σχέδιο είναι επηρεασμένο από τον νεοκλασικισμό, ο οποίος εκείνη την εποχή διήγαγε την ώριμή του φάση. Όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες, το κτίριο είναι μονώροφο και συμμετρικό, με μεγάλα παράθυρα και η είσοδος του γίνεται απευθείας, χωρίς τη χρήση στοάς.

Περπατάμε στο προαύλιο και βλέπουμε ένα υποτυπώδες μικρό γήπεδο. Μπαίνουμε στο αυτοκίνητο και μετά από λίγο συναντάμε τον Βασίλη. «Το σχολείο θα μπει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ και θα αναστηλωθεί», μας λέει.

Οι ιστορίες των ανθρώπων μένουν ζωντανές/ Photo: Αμαλία Κωβαίου.

Πηγή: travel.gr

Φωτογραφίες από fb ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΛΟΥΣΟΙ (ΣΟΥΔΕΝΑ)