Φορείς, κάτοικοι αλλά και δημότες που μένουν στην Αθήνα έκαναν την Κυριακή διαμαρτυρία για τον νέο δικαστικό χάρτη – Οργή από τους κατοίκους, καθώς το Μεσολόγγι αποτελεί τη μόνη εξαίρεση πανελλαδικά, όπου αν και πρωτεύουσα, δεν διατηρεί την κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου

Συμβολική διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος κατά της υποβάθμισης του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, με τον νέο δικαστικό χάρτη πραγματοποίησαν την Κυριακή (22.4.2024) εκπρόσωποι φορέων, μεγάλος αριθμός δημοτών, αλλά και οι τρεις φιλαρμονικές της πόλης.

Οι κάτοικοι εκφράζουν θυμό και οργή, καθώς η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας αποτελεί τη μόνη εξαίρεση πανελλαδικά, όπου το κεντρικό Πρωτοδικείο δεν έχει έδρα στην πρωτεύουσα, δηλαδή στο Μεσολόγγι, το οποίο ορίζεται ως παράλληλο πρωτοδικείο, αλλά στο Αγρίνιο, που μετονομάζεται σε Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας.

Για θεσμική εκτροπή και απαξίωση της πόλης κάνουν λόγο εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, αλλά και φορείς της πόλης, που εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την πρόβλεψη του νέου δικαστικού χάρτη, που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Τρίτη θα εισαχθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και μάλιστα σε μία περίοδο που η πόλη έχει ήδη αρχίσει τις εκδηλώσεις τιμής για την 198η επέτειο από την Έξοδο του Μεσολογγίου.
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ

«Ζητάμε Δικαιοσύνη για το Μεσολόγγι»

«Στόχος μας είναι να πείσουμε έστω και την ύστατη στιγμή την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη διαφαινόμενη υποβάθμιση του κεντρικού μας Πρωτοδικείου, του Πρωτοδικείου που λειτουργεί τα τελευταία σχεδόν 200 χρόνια, αδιαλείπτως στην πρωτεύουσα του νομού Αιτωλοακαρνανίας και να πείσουμε την κυβέρνηση ότι το Μεσολόγγι δεν ζητά να γίνει εξαίρεση, απαιτεί να μην γίνει κατάπτυστη εξαίρεση στον νόμο που η ίδια φέρνει, καθώς είναι η μοναδική πρωτεύουσα και όλης της χώρας που υποβαθμίζεται με αυτόν τον βάναυσο τρόπο» δήλωσε ο δήμαρχος της Ι.Π. Μεσολογγίου Σπύρος Διαμαντόπουλος.
«Για να υπάρχει η ελευθερία μας, πρέπει να υπάρχει και δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη απέναντι στην πόλη της ελευθερίας. Γι’ αυτό κι εμείς εδώ, μπροστά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ζητάμε δικαιοσύνη για το Μεσολόγγι», ανέφερε στη δήλωσή του ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Μαυρομμάτης.

«Απαράδεκτο να είμαστε η μόνη εξαίρεση πανελλαδικά»

«Θεωρούμε ότι στην Αιτωλοακαρνανία, που είναι στην ουσία δύο νομοί, με ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, θα πρέπει να διατηρηθούν και τα δύο Πρωτοδικεία ως κεντρικά και ανεξάρτητα και να μην υπάρξει οποιαδήποτε άλλη μεταβολή στον δικαστικό χάρτη», λέει στο protothema.gr πηγή του δήμου και προσθέτει: «Ωστόσο, αν αποφασιστεί να διατηρηθεί ένα Πρωτοδικείο ως κεντρικό, αυτό θα πρέπει να είναι το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, που είναι η πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο. Όπως ίσχυσε και σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας, ανεξαρτήτως πληθυσμιακών μεγεθών».

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες και των κατοίκων, που θεωρούν ότι η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου, που είναι και από τα τρία παλαιότερα από συστάσεως ελληνικού κράτους, θα αποτελέσει άλλο ένα πλήγμα μετά την αποψίλωση του Μεσολογγίου από σειρά υπηρεσιών, το ΤΕΙ, την υποβάθμιση του Νοσοκομείου. Οι κάτοικοι εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον της πόλης, ενώ θεωρούν ότι η ιστορία του Μεσολογγίου απαξιώνεται.
prwtodikeio4
prwtodikeio3
prwtodikeio2

Πηγή: protothema.gr