Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα, η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, στο 4ο Συνέδριο της παράταξης.

Κατά πληροφορίες, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα σηκώσει το γάντι που έριξε ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας, λίγες ώρες πριν την έναρξη του Συνεδρίου, νέα προσφυγή στη βάση του κόμματος, πηγαίνοντας σε εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Είμαστε εδώ για να σημάνουμε την προοδευτική αντεπίθεση, υπογράμμισε στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Κασσελάκης, που ανέβηκε στο βήμα καταχειροκροτούμενος.

Είμαστε η δύναμη που θέλει και μπορεί να κάνει πράξη τη μεγάλη δημοκρατική αλλαγή στην Ελλάδα, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πραγματικός εχθρός των λαών της Ευρώπης είναι η μεθοδευμένη κατεύθυνση της οργής των ανθρώπων του μόχθου, των ανθρώπων που δεν έχουν, προς την ακροδεξιά. Ο στόχος όσων το κάνουν αυτό είναι να μείνει άθιχτος ο σκληρός πυρήνας του νεοφιλελευθερισμού που επιχειρεί να μεταμφιεστεί σε μια κεντρώα δύναμη, σημείωσε επίσης, για να προσθέσει: «Αυτό δηλαδή που κάνει στην Ελλάδα και ο κ. Μητσοτάκης».

«Μπορεί οι ευρωεκλογές να μην βγάζουν εθνική κυβέρνηση. Καθορίζουν όμως την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση για τα επόμενα πέντε χρόνια, με άμεση επίδραση στις ζωές και την καθημερινότητά μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το μόνο ελληνικό κόμμα με ολοκληρωμένη, εναλλακτική ευρωπαϊκή στρατηγική. Το απέδειξε με τους αγώνες του στο Ευρωκοινοβούλιο, ως πρωταγωνιστική δύναμη της Αριστεράς και ταυτόχρονα ως γέφυρα με τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους. Θα δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών, ζητώντας τη θετική ψήφο των συμπολιτών μας στις προτάσεις μας για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης» υπογράμμισε.

Απαντώντας σε συνθήματα των συνέδρων, ο κ. Κασσελάκης είπε «θα είμαστε ενωμένοι για την Ευρωβουλή» και υπογράμμισε: «Έχουμε καθαρά χέρια, στο χέρι σας είναι να μας κάνετε κυβέρνηση ξανά».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στην ένοπλη σύρραξη στο Ισραήλ, ζητώντας εδώ και τώρα άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε επίσης στην ανάγκη να υπάρχει μια Ευρώπη με σθεναρή φωνή απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή Αριστερά και να συνεργαστεί τόσο με τις προοδευτικές δυνάμεις όσο και με τους Πράσινους.

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, έκανε λόγο για υπονόμευση του κράτους δικαίου και χαρακτήρισε εικονική πραγματικότητα το «success story» της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα παραμένει τελευταία στις επενδύσεις ως προς το ΑΕΠ, είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας παραμένει το ίδιο με εκείνο πριν από τη χρεοκοπία. Παράλληλα, μίλησε για τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και των εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε και προσωπικά στον Άδωνι Γεωργιάδη, κάνοντας λόγο για απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ακόμη, χαρακτήρισε «κοροϊδία» τα ιδιωτικά πανεπιστήμια-«franchise», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας ότι παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

Θα στηρίξουμε τον αγώνα των φοιτητών για δημόσια Παιδεία, υπογράμμισε, ενώ, απαντώνταε σε συνθήματα, τόνισε: «Όσα food pass και market pass και να δώσουν, ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά».

Παράλληλα, κάλεσε να μην ξεχαστεί η τραγωδία των Τεμπών και οι 57 χαμένες ζωές, όπως είπε, καθώς και η προσπάθεια της ΝΔ να κλείσει άρον άρον τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής.

«Έχω ξαναπεί» συνέχισε, «ότι, αν είμαστε κυβέρνηση, θα καταργήσουμε τη βουλευτική ασυλία». Παράλληλα, αναφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχεται, λέγοντας: «Πέντε μήνες προσπαθούν να δολοφονήσουν τον χαρακτήρα μου και δεν μπορούν, όπως έκαναν με τον Αλέξη (σ.σ. Τσίπρα».

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, συνέχισε, για να προσθέσει ότι η εικόνα πρέπει να αλλάξει τώρα. Αυτό, όπως είπε, δεν μπορεί να το κάνει το ΠΑΣΟΚ, που παραμένει σε πολλές περιπτώσεις συμπλήρωμα της Δεξιάς, ούτε η αναιμική, κατακερματισμένη Αριστερά.

Το ελληνικό όνειρο δεν σημαίνει ουτοπία, σημείωσε: «Το δικό μας όνειρο είναι ο δικός τους εφιάλτης. Σημαίνουμε προοδευτική αντεπίθεση».

Πηγή: protothema.gr