Κυρία Αλιβιζάτου, χαίρομαι που μου δίνετε την ευκαιρία να είμαστε ξανά παρέα σε συνέντευξή σας. Η  τελευταία φορά που μιλήσαμε ήταν στο τέλος του περασμένου χρόνου, τα Χριστούγεννα. Πλησιάζει το Πάσχα και χαίρομαι που τα ξαναλέμε. Είστε αρθρογράφος και λογοτέχνιδα, μέλος του PEN Greece, μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος. Πρόσφατα  αναλάβατε και αρχισυντάκτρια σε αντίστοιχο ενημερωτικό ιστότοπο, ωστόσο ας μην ξεχνάμε και τη συγγραφική σας ιδιότητα.

‒Καλησπέρα στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑPRESS, σας ευχαριστώ που τα λέμε ακόμα μια φορά. Χαίρομαι που οι συνεντεύξεις μου αγγίζουν τους αναγνώστες σας. Ναι, φέρω τη σφραγίδα όσων είπατε και χαίρομαι γι’ αυτό.

ΕΡΩΤΗΣΗ :Πείτε μας τα νέα σας από την τελευταία φορά που μιλήσαμε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :Θα σας πω όσο πιο σύντομα γίνεται. Άλλωστε υπάρχουν στο βιογραφικό μου αυτά, ότι παραμένω δραστήρια και συνεργάζομαι ως αρχισυντάκτρια και υπεύθυνη μέσων κοινωνικής δικτύωσης, γράφω συνολικά σε επτά sites. Ομολογώ ότι είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.

ΕΡΩΤΗΣΗ :Πείτε μας για το νέο βιβλίο σας. Αυτό το βιβλίο που θα βγάλετε άμεσα. Τι να περιμένουν οι αναγνώστες απ’ αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :Όχι, δεν θα σας πω τώρα γι’ αυτό. Θα σας πω απλά ότι το ”Περγαμόντο για δύο” είναι έτοιμο ˙ σύντομα θα το έχετε στα  χέρια σας, για την ακρίβεια λίαν συντόμως. Μία δυνατή συλλογή διηγημάτων, την οποία έχω λατρέψει. Μου βγήκε αυθόρμητα με θέμα πάντα την αγάπη μου για τον άνθρωπο.

ΕΡΩΤΗΣΗ :Στα γραπτά σας διακρίνουμε να υπερασπίζεστε τη γυναίκα και το παιδί και προπάντων τη δικαιοσύνη στο έπακρο. Δεδομένου ότι η ενδοοικογενειακή βία και οι γυναικοκτονίες έχουν αυξηθεί, αντλείτε θέματα από την επικαιρότητα για τα κείμενά σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :Ναι, είναι κάτι αυθόρμητο που βγαίνει από τη γραφή μου χωρίς να έχω κόντρα με τον έρωτα ή τους άνδρες. Βρίσκω απαραίτητο το να μπορώ να αφυπνίσω συνειδήσεις, να αποθέσω ένα λιθαράκι για τα δεινά των γυναικών που, όπως βλέπετε, τελευταία δεν είναι και λίγα.

ΕΡΩΤΗΣΗ :Η γραφή σας διαφέρει, για να το πω αλλιώς, δεν ανήκει στην κατηγορία των ”γλυκανάλατων” ρομαντικών. Δεν σας ελκύει η ρομαντική, η ερωτική λογοτεχνία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :Έχετε δίκιο, δεν ανήκω….στην κατηγορία αυτή. Αν αναλάβω μια τέτοια θεματική, φυσικά θ’ ανταποκριθώ και θα γράψω. Γενικά όμως δε νιώθω την ανάγκη να γράφω για έντονους έρωτες. Είναι κοφτή η γραφή μου και όπως σας είπα, κοινωνική.

ΕΡΩΤΗΣΗ :Διαπιστώνει κανείς ότι η αποδοχή του κόσμου μεγαλώνει βλέποντας τα social και τα σχόλια στις σελίδες και στα προφίλ σας. Έχετε δεχτεί αρνητική κριτική;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :Σαφέστατα. Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο. Είναι δεδομένο ότι δεν αρέσουμε σε όλους. Θα είμαι ειλικρινής, μια αντιπαλότητα την αντιμετωπίζω, προφανώς από ανθρώπους που νιώθουν κάποιο κόμπλεξ,  τύπου “τι ξεφύτρωσε τώρα κι αυτή”,  “τι  να μας πει;”. Κατανοώ όμως, γιατί έχουν δικαίωμα να κρίνουν. Με στεναχωρεί μόνο που δεν κατανοούν ότι για να σε κρίνουν, οφείλουν πρώτα να σου δώσουν την ευκαιρία να σε γνωρίσουν, αλλά δεν είναι όλοι έτσι. Υπάρχουν και εξαιρέσεις. Ένας εξ’ αυτών είναι ο κύριος Γιάννης Βαρούχας, ιδιοκτήτης του ενημερωτικού ιστότοπου KefaloniaStatus.gr, που με τίμησε με την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου και είμαι αρχισυντάκτρια και υπεύθυνη Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης του συγκεκριμένου site.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Έχω ακούσει ανθρώπους του χώρου, να λένε ότι τους έχετε υποστηρίξει. Ισχύει;

ΑΠΟΚΡΙΣΗ :Δεν θα ονοματίσω ποτέ αν υποστήριξα, βοήθησα ή βοηθώ όσους μου το ζήτησαν. Τους ευχαριστώ και χαίρομαι που μπορούν και προχωρούν και εξελίσσονται. Όταν βοηθώ κάποιον δεν το σφετερίζομαι.

ΕΡΩΤΗΣΗ :Παραμένετε μαχητική, μοναχική και αποφεύγετε ίντριγκες και κακοπροαίρετες καταστάσεις; Πόσο σταθερός μπορεί να παραμένει κανείς σ’ αυτόν τον χώρο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :Παραμένω ότι είπατε. Δεν τίθεται θέμα αλλαγής ή μετατόπισης  των πιστεύω μου. Ήμουν και είμαι μοναχική, δεν απαντώ και δεν συμμετέχω σε ίντριγκες.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Γνωρίζω από συναδέλφους και γνωστούς ότι καλείστε να πάρετε μέρος σε παρουσιάσεις, σε εκπομπές, ακόμη και τηλεφωνικά και αρνείστε ευγενικά. Επίσης δεν συμμετέχετε σε ανθολογία. Θα θέλετε να μας πείτε τους λόγους αυτής της αποχής σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :Είμαι κατά των παρουσιάσεων κατ’ αρχήν. Σε καμία περίπτωση δεν θα υποχρεώσω κανέναν γνωστό ή άγνωστο ν’ αποδεχθεί την πρόσκλησή μου ώστε να πουλήσω τα βιβλία μου. Το θεωρώ ένα είδος “εκβια-σμού” ή πιο κομψά θα έλεγα καταναγκασμού και δεν μου αρέσει. Άνθρωποι του χώρου μαχαιρώνονται πισώπλατα και φωτογραφίζονται αγκαλιά μετά.

Δεν θα το κάνω ποτέ.

Έχω παράξενη σχέση με το χρήμα. Αν δεν πουλήσω βιβλίο με την επιθυμία του αναγνώστη, προτιμώ να τα χαρίσω σε βιβλιοθήκες και σε φίλους. Αν κάποιος θέλει να βρει το βιβλίο μου, υπάρχει η δυνατότητα της επικοινωνίας, του e-shop, του τηλεφώνου, του e-mail, του messenger, και πολλών άλλων μέσων όπως γνωρίζετε.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα παρευρεθώ σε μια μεγάλη γιορτή βιβλίου, όπως στο Πεδίον του Άρεως που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, για να συναντήσω συγγραφείς, ποιητές, αναγνώστες και αγαπημένα πρόσωπα. Όσο για συνεντεύξεις και εκπομπές έχω καλεστεί ˙ δεν έχω κάτι να πω. Οτι γίνεται, γίνεται μέσα από την πένα μου.

Έχω προλογίσει ποιητικές συλλογές συναδέλφων χωρίς ωστόσο να έχω συμμετάσχει σε ανθολόγια. Δεν με χαροποιεί ένα ανθολόγιο που θα πληρώσουν οι δημιουργοί για να πάρουν μέρος σε μια σελίδα ενός βιβλίου, αποτελούμενου απο ανθρώπους που δεν ανήκουν στον χώρο αλλά ήταν περαστικοί, για τα “ωραία τους μάτια”. Μαζί με τους ταλαντούχους και είναι πάρα πολλοί αυτοί, δεν δέχομαι και τους ατάλαντους, χωρίς να θίξω το θέμα των χρημάτων που αποκομίζει ο εκάστοτε οργανωτής για τον εαυτό του. Είμαι κάθετα αντίθετη με αυτή την προσέγγιση.

ΕΡΩΤΗΣΗ :Σας βρίσκω εξαιρετικά διαφορετική από άλλους του χώρου. Τι άλλο μας επιφυλάσσετε για το μέλλον κύρια Αλιβιζάτου ή μάλλον τι μας κρύβετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :Δεν κρύβω τίποτα! Προφανώς θα διαβάσετε το βιβλίο και σύντομα θα ξαναμιλήσουμε. Ο χρόνος μου είναι ελάχιστος και το μόνο που θα επιτρέψω στον εαυτό  μου την εποχή αυτή και το καλοκαίρι, είναι κάποια αλλαγή ώστε να χαρώ τη θάλασσα που αγαπώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ :Είστε αυστηρή, διακρίνω, με τον εαυτό σας. Που θα σας βρούμε λοιπόν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :Ναι είμαι. Προτού κρίνω κάποιον, κοιτάζω τι έχω κάνει λάθος εγώ.  Δεν θα με συναντήσετε! Εκτός κι αν έρθετε στο υπέροχο νησί μου, την Κεφαλονιά και πάλι στην παραλία θα με βρείτε!

‒Σας ευχαριστούμε θερμά κυρία Αλιβιζάτου.  Σας εύχομαι καλό Πάσχα, με υγεία και να συνεχίσετε το έργο σας.

   ‒Και εγώ σας ευχαριστώ από καρδιάς. Σας εύχομαι με την σειρά μου καλό Πάσχα.