Ο Άγιος Αθανάσιος τιμάται σήμερα Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με ενθαρρυντική συμμετοχή κόσμου, εόρτασαν σήμερα στην Μονή του Αγ. Αθανασίου ημέρα μνήμης του Αγίου.

Η Ιερά Μονή βρίσκεται ανατολικώς του χ. Φίλια, επί της νότιας πλευράς του βουνού Θισβέτιου σε μαγευτική θέση μέσα σε δάσος δρυ- ών, μελιών, πρίνων και κυπαρισσιών. Είναι αφιερωμένη στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Αθανάσιο τον Μέγα και εορτάζει κάθε χρόνο στις 18 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης του αγίου και στις 2 Μαΐου, ημέρα ανακομιδής των ιερών λειψάνων του. Το έτος ιδρύσεως της Μονής του Αγίου Αθανασίου, δεν είναι ιστο- ρικώς εξακριβωμένο. Παρ’ όλα αυτά, θεωρείται ότι είναι σύγχρονη τής Αγίας Λαύρας και του Αγίου Νικολάου Βλασίας. Ιδρύθηκε από Πελο- ποννήσιο μοναχό του Αγίου Όρους που επανήλθε στην πατρίδα του. Εικάζεται ότι ιδρύθηκε πριν από 1000 και πλέον χρόνια.

Άγιος Αθανάσιος

Η ίδρυση της Αγίας Λαύρας τοποθετείται στα 961 επί αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά, άρα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι και η Μονή του Αγ. Αθανασίου ιδρύθηκε την ίδια περίπου εποχή.

Κατά την παράδοση, ή Μονή αρχικά εκτίσθη, δυτικά των Φιλίων, κοντά στο χωριό Σκοτάνη, επί του βουνού του Αγ. Αθανασίου στο οποίο άλλοτε βρισκόταν ο ναός της Κορίας Αθηνάς, της αρχαίας πόλε- ως του Κλείτορος, στα ερείπια του οποίου φαίνεται ότι κτίστηκε.

Στη θέση αυτή υπάρχει ναός αφιερωμένος στη μνήμη του Αγίου.

Η ανωτέρω θέση εγκαταλείφθηκε, σε άγνωστο χρόνο, πιθανόν διότι η θέση αυτή ήταν άνυδρη, τραχιά και πετρώδης.

Μεταφέρθηκε σε άλλη θέση βόρεια της τωρινής, πλησίον της λεγόμενης σπηλιάς του Δράγ- γου, όπου σώζονται ερείπια κελιών και αποθηκών.

Η θέση αυτή ονομά- ζεται από τους κατοίκους της περιοχής, Παλιομονάστηρο.