Οι φοιτητές συγκρούστηκαν μεταξύ τους για το ποιος θα είναι πρώτος στο συλλαλητήριο – Στον Ευαγγελισμό μεταφέρθηκαν οι τραυματίες με τους περισσότερους να είναι χτυπημένοι στο κεφάλι.

Άναψαν τα αίματα λίγο μετά τις 11 το πρωί ανάμεσα σε συγκεντρωμένους φοιτητές στο κέντρο της Αθήνας για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα επεισόδια που κράτησαν λίγα λεπτά συμμετείχαν φοιτητές από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών που συγκρούστηκαν με άτομα από άλλες φοιτητικές παρατάξεις.

Στο σημείο βρέθηκαν και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ τα οποία μετέφεραν συνολικά οχτώ τραυματίες στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Κατά πληροφορίες οι τραυματίες φέρουν χτυπήματα στο κεφάλι.

propylaia_xylo__1_
propylaia_xylo__2_
propilaia__1_
propilaia__2_
Κατά τις ίδιες πληροφορίες αφορμή του καβγά αποτέλεσε το ποιος θα βρεθεί στην κεφαλή της πορείας φοιτητών, μαθητών και γονέων.

Δείτε φωτογραφία λίγο πριν τα επεισόδια:

Σημειώνεται ότι το συλλαλητήριο ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 12 μετά το μεσημέρι αλλά φοιτητές άρχισαν να συγκεντρώνονται πριν τις 11 το πρωί.

Κλειστή από νωρίς ήταν  η οδός Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας ενώ αργότερα έκλεισαν και άλλοι δρόμοι.

Στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έχουν δηλώσει συμμετοχή 150 φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, εργαζόμενοι σε ΑΕΙ και μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό).

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων, όπου εκφράζεται η αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για την Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα: «Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θέτει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που τσακίζει τις σπουδές και τα πτυχία. Η κυβέρνηση αποτελεί μειοψηφία στους χώρους εκπαίδευσης και επιμένει να φέρει το νομοσχέδιο με όσα απορρίψαμε η πλειοψηφία των φοιτητών. Το νομοσχέδιο είναι ακόμα χειρότερο από ό,τι προβλέπαμε! Από την μία φέρνει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με όλα τα κομφόρ και μπόλικη κοροϊδία περί «αυστηρών κριτηρίων» και τρόπων εισαγωγής, Φτάνει στο σημείο να προβλέπει δίδακτρα στα ελληνόφωνα προπτυχιακά (!) (υπάρχει ήδη στα ξενόγλωσσα) για τους αλλοδαπούς φοιτητές, ανοίγοντας το δρόμο για τη γενίκευσή τους! Τα «περί αναβάθμισης» των δημοσίων ΑΕΙ πάνε περίπατο αφού επιβεβαιώνεται ότι ακολουθείται ο ίδιος δοκιμασμένος δρόμος της ενίσχυσης της λειτουργίας των ΑΕΙ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που φέρνει τζίρους για τους επιχειρηματίες και υποχρηματοδότηση, ελλείψεις και υποβαθμισμένα πτυχία για τους φοιτητές».

Στο συλλαλητήριο πήραν μέρος  και 8 σύλλογοι μελών ΔΕΠ, οι οποίοι εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση: «Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια πανεπιστήμια που, παρά την πάγια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, παράγουν υψηλής ποιότητας και διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο. Αγωνιζόμαστε για την αναβάθμιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα τους ενάντια στην υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση της ακαδημαϊκής γνώσης», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Πρόκειται για τους ακόλουθους συλλόγους: Σύλλογος μελών ΔΕΠ Πανεπιστημίου Πατρών, Σύλλογος επιστημονικού διδακτικού προσωπικού Παντείου, Ενιαίος φορέας διδασκόντων της σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ενιαίος σύλλογος διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σύλλογος διδασκόντων Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Σύλλογος μελών ΔΕΠ Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, Σύλλογος ΔΕΠ Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και Σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Πηγή: protothema.gr