The photographic images featured on this website are covered by parliamentary copyright. They may be downloaded and reused without permission in any format for non-commercial use, including publication on a website, subject to the following conditions: the photographs should be acknowledged in the following form: parliamentary copyright images are reproduced with the permission of Parliament you should not adapt, alter or manipulate any of the images you should not use the images so as to bring Parliament into disrepute or use them in a deliberately misleading context you should not authorise others to re-use the images if a photographer’s name is published on www.hellenicparliament.gr they should be credited photographs should not be used for marketing purposes or used for commercial gain. ©Copyright: Hellenic Parliament-Photographer: Aliki Eleftheriou Athens-Greece

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων στη Σύνοδο Κορυφής του Δικτύου Γυναίκες Πολιτικοί Ηγέτες (WPL)

Ο κομβικός ρόλος που διαδραματίζει το Δίκτυο Γυναίκες Πολιτικοί Ηγέτες (WPL) σε διεθνές επίπεδο συμβάλλοντας στην πρόοδο και στην ευημερία των κοινωνιών, ενισχύοντας τη θέση των γυναικών σε αυτές,  αναδείχθηκε σήμερα, στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων, κατά τις Εργασίες της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε με θέμα: «Δημοκρατία για τον 21ο αιώνα».

«Έπρεπε να περάσουν περίπου δυόμιση χιλιετίες προσπαθειών και αγώνων, από πλευράς των γυναικών, για να διεκδικήσετε τη συμμετοχή σας στα κοινά και ίση μεταχείριση με τους άνδρες» ανέφερε χαρακτηριστικά στον  χαιρετισμό του ο  Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κ. Τασούλας, τονίζοντας για το θεσμό του Δικτύου Γυναίκες Πολιτικοί Ηγέτες (WPL), ότι «αποτελεί την μεγαλύτερη παγκόσμια οργάνωση Γυναικών Πολιτικών Ηγετών, η οποία συγκεντρώνει ορισμένες από τις ισχυρότερες γυναίκες πολιτικούς, σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ο κ. Τασούλας εξήρε το έργο της Προέδρου και Ιδρύτριας του Δικτύου, κ. Silvana Koch-Mehrin, ενώ έκανε σύντομη ιστορική αναδρομή, από τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη και το κίνημα των Σουφραζέτων, μέχρι την κατάκτηση του δικαιώματος ψήφου από τις γυναίκες στον σύγχρονο κόσμο.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου έκανε ειδική μνεία, στην κ. Ελένη Σκούρα η οποία εξελέγη πρώτη Ελληνίδα Βουλευτής τον Ιανουάριο του 1953,  στην κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων το 2004 και βέβαια στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία είναι η πρώτη Ελληνίδα που εξελέγη στο ανώτατο αξίωμα της πατρίδας μας.

Ο κ. Κ. Τασούλας δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής που η Σύνοδος η οποία πραγματοποιείται στην Αθήνα έχει ως θέμα τη «Δημοκρατία στον 21ο Αιώνα», εξηγώντας ότι: «η Δημοκρατία δεν είναι μια στατική έννοια. Θέλει διαρκή προσοχή, φροντίδα και ενδυνάμωση. Για αυτό και η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας, είναι μία ενδυνάμωση του πολιτισμού στη ζωή μας και ενδυνάμωση των θεσμών που την στηρίζουν».

Και συμπλήρωσε με μία φράση του άλλοτε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνου Τσάτσου: «Όσο θα αναπτύσσεται η ηθική και η κοινωνική καλλιέργεια του ανθρώπου, τόσο θα αναπτύσσεται και η Δημοκρατία».

Στον επίλογο του, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, με αφορμή, ότι σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, διένειμε και απήγγειλε στα μέλη της Συνόδου Κορυφής, το ποίημα του μεγάλου Έλληνα ποιητή, Κωνσταντίνου Καβάφη «Εν Σπάρτη». Ποίημα, το οποίο ανέφερε ότι το 230 π.Χ. ο βασιλιάς της Σπάρτης, Κλεομένης θέλοντας να κυριαρχήσει στην Πελοπόννησο ζήτησε τη βοήθεια του βασιλέα της Αιγύπτου, Πτολεμαίου, ο οποίος  ως εγγύηση της συμμαχίας απαίτησε όμηρο τη μητέρα του, Κρατησίκλεια! Και παρ’ ότι ο Κλεομένης δεν μπορούσε να της το πει, εκείνη τον διευκόλυνε για το καλό της πατρίδας!

«Αυτό ήταν το πνεύμα του πατριωτισμού που προέρχεται από τα βάθη της ιστορίας μας και έχει να κάνει με μία διακεκριμένη γυναίκα. Και χαίρομαι, που απευθύνομαι σε διακεκριμένες γυναίκες σήμερα εδώ…» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Κ. Τασούλα.

Το ποίημα, που διένειμε και εν μέρει απήγγειλε ο κ. Τασούλας έχει ως εξής:

                                    ΕΝ ΣΠΑΡΤΗ

« «Δεν ἤξερεν ὁ βασιλεύς Κλεομένης, δεν τολμοῦσε –

δεν ἤξερε ἕναν τέτοιον λόγο πῶς νά πεῖ

πρός τήν μητέρα του: ὅτι απαιτοῦσε ὁ Πτελεμαῖος

γιά ἐγγύησιν τῆς συμφωνίας των ν’ ἀποσταλεί κι αὐτή

εἰς Αἴγυπτον καί νά φυλάττεται∙

λίαν ταπεινωτικόν, ἀνοίκειον πρᾶγμα.

Κι ὅλο ἤρχονταν γιά νά μιλήσει∙ κι ὅλο δίσταζε.

Κι ὅλο ἄρχιζε νά λέγει∙ κι ὅλο σταματούσε.

 

Μά ἡ υπέροχη γυναῖκα τόν κατάλαβε

(εἶχεν ἀκούσει κιόλα κάτι διαδόσεις σχετικές),

καί τόν ἐνθάρρυνε νά ἐξηγηθεῖ.

Καί γέλασε∙ κ’ εἶπε βεβαίως πηαίνει.

Και μάλιστα χαίρονταν που μποροῦσε να ‘ναι

στό γῆρας της ὠφέλιμη στήν Σπάρτην ἀκόμη.

 

Ὅσο γιά τήν ταπείνωσι – μά ἀδιαφορούσε.

Το φρόνημα τῆς Σπάρτης ἀσφαλῶς δεν ἦταν ἱκανός

νά νοιώσει ἕνας Λαγίδης χθεσινός∙

ὅθεν κ’ ἡ ἀπαίτησίς του δεν μποροῦσε

πραγματικῶς νά ταπεινώσει Δέσποιναν

Ἐπιφανή ὡς αὐτήν∙ Σπαρτιάτου βασιλέως μητέρα».

Το ποίημα διανεμήθηκε σε αγγλική μετάφραση (Ευάγγελου Σαχπέρογλου) από την αντίστοιχη έκδοση των ποιημάτων Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση

Η προεδρεύουσα της Συνόδου και Πρέσβειρα της Βουλής των Ελλήνων στο Δίκτυο WPL κ. Σεβαστή (Σέβη) Βολουδάκη, κατά την τοποθέτησή της έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη Δημοκρατία, αναφέροντας ότι: «δέχεται επίθεση από μια μιλιταριστική εκδοχή του λαϊκισμού που χρησιμοποιεί ως αληθοφανή αιτιολογία τα πραγματικά προβλήματα των κοινωνιών». Και η κ. Βολουδάκη κατέληξε:

«Για να ανταπεξέλθει απαιτείται η ενεργή συμμετοχή των πολιτών και των νέων στην εκλογική διαδικασία και στο πολιτικό γίγνεσθαι. Χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η αποχή. Και να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των πολιτών».