Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Αρχική Δυτ.Ελλάδα Αχαΐα 10 χωριά στην Αχαΐα για την άνοιξη

10 χωριά στην Αχαΐα για την άνοιξη

Παραδοσιακά χωριά μέσα στην αχαϊκή φύση, με την πέτρινη αρχιτεκτονική και την μοναδική γαστρονομική παράδοση

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Ζαχλωρού/Photo: Shutterstock

Η Αχαΐα εκτός από τα μοναδικά φυσικά τοπία, την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και την ιδιαίτερη γαστρονομία της προσφέρει και μοναδικές εμπειρίες στα χωριά της.

Παραδοσιακά χωριά, μέσα στο πράσινο, με πλούσια ιστορία και με πετρόκτιστα σπίτια μαγεύουν όσους τα επισκέπτονται. Οι ντόπιοι είναι τόσο ζεστοί άνθρωποι και φιλόξενοι που σε κάνουν να νιώθεις αυτόματα κομμάτι του τόπου τους.

1. Άνω Βλασία, Αχαΐα

Η Άνω Βλασία είναι ένα χωριό χτισμένο μέσα σε ένα εκπληκτικό φυσικό τοπίο σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα. Το χωριό έχει πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο, με έντονη δράση στα χρόνια της Επανάστασης και μία σκληρή μάχη στον Εμφύλιο Πόλεμο. Είναι γνωστό για το φημισμένο μοναστήρι του, τον Άγιο Νικόλαο Βλασίας, το οποίο έχει τις ρίζες του πιθανόν στον 10ο αιώνα και είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου 1.000 μέτρων και με απεριόριστη θέα προς τα γύρω βουνά και το οροπέδιο.

Η περιοχή είναι κατάλληλη για ορειβασία, πεζοπορία και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με το βουνό. Σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής είναι ο καταρράκτης του Ταξιάρχη, ο οποίος βρίσκεται μέσα σε ένα υπέροχο τοπίο με πλατάνια και μία σπηλιά. Το χωριό χαρακτηρίζεται από τα πέτρινα σπίτια φτιαγμένα από Λαγκαδιανούς τεχνίτες.

2. Αροανία, Αχαΐα

Μόλις 32 χιλιόμετρα από την πόλη των Καλαβρύτων, βρίσκεται η γενέτειρα πολλών αγωνιστών της Επανάστασης. Τα πλατάνια, οι πετρόκτιστες βρύσες, παλαιά αρχοντικά και οι παλιοί ναοί αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά του χωριού Αροανία, που παλιότερα ονομαζόταν Σωποτό. Εδώ, το 1776 ιδρύθηκε η «Ελληνική Σχολή Σωποτού» ενώ η εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην κεντρική πλατεία του χωριού, ανεγέρθηκε το 1703 και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ανάγεται κοντά στις αρχές του 17ου αιώνα. Στα αξιοθέατα του χωριού συγκαταλέγονται ο πύργος των Πετμεζαίων και ο ναός του Νεομάρτυρα Παύλου με αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου. Επίσης, τα ερείπια δύο ιστορικών Μονών -καταφύγια αγωνιστών, η μονή της Παναγίας της Φανερωμένης και η μονή των Αγίων Θεοδώρων οι οποίες έπαυσαν τη λειτουργία τους τη δεκαετία του 1970.

3. Δάφνη, Αχαΐα

Κάπου μεταξύ Αχαΐας και Αρκαδίας, και μέσα σε ένα κατάφυτο τοπίο, βρίσκεται το χωριό Δάφνη που σε παλαιότερες εποχές ήταν η τρίτη πιο σημαντική πόλη του νομού, μετά την Πάτρα και το Αίγιο. Οι μέρες αυτές βέβαια έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, λόγω της μετανάστευσης, αυτό όμως δεν στερεί σε τίποτα από την αίγλη του παρελθόντος για την Δάφνη. Βρίσκεται χτισμένη αμφιθεατρικό σε υψόμετρο 641 μέτρων, και απέχει 44 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και σε κοντινή απόσταση από τη λίμνη του Λάδωνα. Ιστορικά, οι ρίζες της Δάφνης ανάγονται στους μεσαιωνικούς χρόνους και σε δύσκολες εποχές αλλά πλέον έχει ανακάμψει πλήρως και προσφέρει στον επισκέπτη γαλήνιες στιγμές χαλάρωσης. Τα αξιοθέατα περιλαμβάνουν ιστορικές εκκλησίες όπως η Αγία Παρασκευή, και η Παναγία του 1500, καθώς και ένα εντυπωσιακό πέτρινο γεφύρι με τρεις ασύμμετρες καμάρες.

Η διάσημη πλέον Ζαρούχλα είναι ένα χωριό χτισμένο μέσα σε ένα παραμυθένιο τοπίο, ανάμεσα σε δάση και ψηλά βουνά σε υψόμετρο λίγο πάνω από τα 1.000 μέτρα και σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από την Ακράτα. Το χωριό διαθέτει παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, δαιδαλώδη δρομάκια και μια γαλήνια ατμόσφαιρα με κύρια αξιοθέατα το ναό του Αγίου Δημητρίου στην είσοδο και τον εντυπωσιακό πύργο του 18ου αιώνα.

Εδώ και κάμποσα χρόνια, η Ζαρούχλα έχει συνδεθεί άρρηκτα με την λίμνη Τσιβλού, η οποία δημιουργήθηκε από μία μεγάλη κατολίσθηση και πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της περιοχής, διάσημη για την ομορφιά της και τις πολλές δυνατότητες για ορεινές δραστηριότητες. Από τη Ζαρούχλα ξεκινούν και ορειβατικές διαδρομές προς τις υψηλές κορυφές του Χελμού ή και η πολύ όμορφη ασφάλτινη διαδρομή για το χιονοδρομικό κέντρο.

5. Ζαχλωρού, Αχαΐα

Κρυμμένη στα βάθη του φαραγγιού του Βουραϊκού ποταμού, μόλις 15 λεπτά μακριά από τα Καλάβρυτα, η Ζαχλωρού βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής του θρυλικού Οδοντωτού, περιβάλλεται από παρθένο δάσος και αποτελεί ένα από τα χωριά – στολίδια της Πελοπονήσου. Η διαδρομή στο φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού ξεκινά παράλληλα με το ποτάμι, εκβάλλοντας κοντά στο Διακοφτό και περιλαμβάνει τα «Μετέωρα της Ζαχλωρούς» με τα εντυπωσιακά της βράχια και φυλάκια υδατόπυργων.

Μία ξύλινη πινακίδα πάνω στο μονοπάτι για τη Μονή του Μέγα Σπήλαιου ενημερώνει πως εδώ, το 1951, γυρίστηκε η ταινία Αστέρω. Στη Μονή που χρονολογείται από το 362 μ.Χ. και θεωρείται η παλαιότερη σε όλη τη χώρα βρίσκεται και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, του Ευαγγελιστή Λουκά.

6. Καλέντζι, Αχαΐα

Το Καλέντζι Αχαΐας βρίσκεται στις πλαγιές του Ερύμανθου σε απόσταση 47 χιλιομέτρων από την Πάτρα και σε υψόμετρο 850 μέτρων. Ονομάζεται και το χωριό των τριών πρωθυπουργών (Γεωργίου, Ανδρέα και Γιώργου Παπανδρέου) μιας και από εκεί κατάγεται η οικογένεια. Μάλιστα, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του χωριού είναι το Μουσείο Παπανδρέου.

Το χωριό έχει μεγάλη ιστορική διαδρομή, καθώς φαίνεται ότι στην περιοχή κατοικούσαν από τον 12ο αιώνα, αν και από τότε πέρασε πολλές ανακατατάξεις και βέβαια την δύσκολη φάση του Εμφυλίου και της μετανάστευσης. Το χωριό έχει πολλές και ενδιαφέρουσες εκκλησίες, προσεγμένα πέτρινα σπίτια και σημεία με καταπληκτική θέα προς τα ορεινά και τον κάμπο της Ηλείας. Υπάρχουν ξενώνες για την φιλοξενία των επισκεπτών -κυρίως το καλοκαίρι- ενώ η υπέροχη γύρω φύση προσφέρεται για πεζοπορία και ποδήλατο βουνού.

7. Κάτω Λουσοί, Αχαΐα

Τα Σουδενά ή Κάτω Λουσοί είναι ένα χωριό με εξαιρετική ομορφιά και παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Βρίσκονται σε υψόμετρο 1.070 μέτρων (είναι ένα από τα ψηλότερα στην Αχαΐα) και σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα, στον δρόμο προς Κλειτορία. Τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, που αποτελούν έργο των διάσημων μαστόρων των Λαγκαδιών, δίνουν ένα ξεχωριστό χαρακτήρα στο χωριό, το οποίο είναι χτισμένο σε μία προνομιακή θέση στο οροπέδιο κάτω από τις κορυφές του Χελμού.

Είναι ένα ιδανικό σημείο εκκίνησης για εξερεύνηση των γύρω χωριών, του χιονοδρομικού κέντρου και των ιστορικών/φυσικών αξιοθέατων όπως το πολύ ενδιαφέρον Σπήλαιο των Λιμνών που βρίσκεται εκεί κοντά, ή το υπέροχο τοπίο στο Πλανητέρο. Στο χωριό το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον πύργο της οικογένειας Πετμεζαίων του 17ου αιώνα που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

8. Κλειτορία, Αχαΐα

Ένα από τα όμορφα κεφαλοχώρια του Χελμού, η Κλειτορία (ή Μαζέικα) απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα, χτισμένη σε υψόμετρο 535 μέτρων μέσα σε ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον με πολλά νερά. Λόγω της κομβικής της θέσης είχε σημαντικό ρόλο στο τοπικό εμπόριο ενώ η ιστορία της περιοχής πηγαίνει έως και την αρχαιότητα, όπως αποδεικνύουν σημαντικά προχριστιανικά ερείπια κοντά στο χωριό. Στα αξιοθέατα του χωριού περιλαμβάνονται η πλατεία Εθνικής Αντίστασης η οποία είναι και το επίκεντρο της κοινωνικής ζωής του χωριού, η μεγαλοπρεπής εκκλησία του Αγίου Δημητρίου με το άγαλμα του Παλαιού Πολιούχου Γερμανού και το Λαογραφικό Μουσείο. Η Κλειτορία προσφέρεται για ήσυχες περιπλανήσεις μέσα στα γραφικά δρομάκια με τα τρεχούμενα νερά ή μπορεί να γίνει αφετηρία για εξόρμηση προς τα χωριά του Χελμού και το χιονοδρομικό κέντρο.

9. Πλανητέρο, Αχαΐα

Σε υψόμετρο σχεδόν 700 μέτρων και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα στην επαρχιακή οδό προς Κλειτορία, βρίσκεται ένα ασύγκριτης ομορφιάς ορεινό τοπίο της Ελλάδας. Τα αιωνόβια πλατάνια εντυπωσιακών διαστάσεων και τα ορμητικά νερά του Αροάνιου ποταμού που αναβλύζουν μέσα από τα βράχια, δημιουργούν ένα οργιαστικό σκηνικό υψηλής αισθητικής απόλαυσης. Ιδανικό για επίσκεψη όλο τον χρόνο, προσφέρει ατελείωτες ώρες αναψυχής και απεριόριστες εκπλήξεις για όποιον αποφασίσει να περπατήσει ανάμεσα στα δέντρα, τους παλιούς νερόμυλους και τα νερά που τρέχουν από παντού. Και όταν έρθει η αναπόφευκτη κούραση, τα εστιατόρια της περιοχής προσφέρουν εξαιρετικά μαγειρεμένες και με πολλές τεχνικές τις πέστροφες που αναπαράγονται επί τόπου, σε ένα μυθικό σκηνικό με διαρκές ηχητικό background την αέναη ροή του ποταμού.

10. Σελιάνα, Αχαΐα

Η Σελιάνα αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες εισόδους στο τουριστικό οικοσύστημα της Ελλάδας. Χτισμένη σε υψόμετρο 750 μέτρων, και με απίστευτη θέα προς τις γύρω κορυφές και την θάλασσα, η Σελιάνα έχει ιστορία που πάει μέχρι την αρχαιότητα αλλά και έντονη παρουσία στις υποθέσεις της Επανάστασης του 1821.

Το χωριό ακολούθησε τη μοίρα των υπολοίπων ορεινών οικισμών με τη μετανάστευση, όμως τα τελευταία χρόνια έχει κυριολεκτικά αναγεννηθεί, χάρη στην δημιουργία ενός μοναδικού για την Ελλάδα θεματικού πάρκου που αποτελεί πλέον έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό, ιδίως για οικογένειες. Το χωριό διατηρεί την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική με τα πέτρινα σπίτια, ενώ στα αξιοθέατα ξεχωρίζουν το Σχολείο, η Μονή των Αγίων Αποστόλων και το σπήλαιο Χούχλια με πολύ εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. (Διαβάστε περισσότερα για τη Σελιάνα εδώ)

Πηγή: www.travel.gr