ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΟΥΣΙΩΤΩΝ
‘Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ’
Σωτηριάδου 27, 26225 Πάτρα, 6947002238, [email protected]

Σε κλίμα συγκίνησης, την Κυριακή 26 Ιανουραρίου 2020, ο Προοδευτικός Μορφωτικός Σύλλογος των Απανταχού Καρουσιωτών “Ο Αγιος Δημήτριος” έκοψε την τεσσαρακοστή πρώτη πρωτοχρονιάτικη πίτα του και εισήλθε πλέον στην πέμπτη δεκαετία λειτουργίας του.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τα εγκαίνια της έκθεσης* ιστορικής φωτογραφίας όπου έγινε ξενάγηση και περιήγηση στις 70 ‘ιστορικές’ φωτογραφίες από τα προσωπικά και οικογενειακά λευκώματα των Καρουσιωτών ανασύροντας μνήμες και ιστορίες από το παρελθόν.

Ακολούθησε η τακτική ετήσια γενική συνέλευση του Συλλόγου στην οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του ΔΣ για τη χρονιά που πέρασε. Είχε προηγηθεί η αναλυτική παρουσίαση της δράσης και του έργου του συλλόγου με προβολή διαφανειών από τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Γρηγόρη Κουτρόπουλο.

Στη συνέχεια, τιμήθηκαν τρία πρόσωπα για την πολυετή και πολύπλευρη προσφορά τους στον Σύλλογο. Ο κ. †Ηλίας Σταματόπουλος ως «ιθύνων νους» και πρωτεργάτης της δημιουργίας του Συλλόγου, ο κ. Αγησίλαος Πλώτας ως πρώτος πρόεδρος του συλλόγου (1980-1981) και τέλος ο κ. Παναγιώτης Πλώτας ως δεύτερος κατά σειρά διατελέσαντας πρόεδρος του Συλλόγου (1982-1983).
Ύστερα, ο π. Παναγιώτης Κούκας ευλόγησε την πίτα και ευχήθηκε Χρόνια πολλά και υγεία σε όλους. Ακολούθως, ο πρόεδρος κάλεσε διαδοχικά να κόψουν ένα κομμάτι της πίτας, τον πρόεδρο της κοινότητας Μικρού Ποντιά Καλαβρύτων, κ. Αθανάσιο Φραντζή, τον πρόεδρο της κοινότητας Προφήτη Ηλία(Γκέρμεσι) Καλαβρύτων κ. Νικόλαο Πλώτα, τον πρώην περιφερειακό σύμβουλο κ. Τρύφωνα Φωτόπουλο, τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας του Δήμου Καλαβρύτων σε επίπεδο περιφέρειας κ. Αναστάσιο Πλώτα, τον πρόεδρο του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, κ. Βασίλη Κοτσώνη καθώς και τον επίτιμο πρόεδρο του Συλλόγου κ. Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο, τον πρόεδρο του Συλλόγου των Απανταχού Λεοντιτών, κ. Ανδρέα Θεοδωρακόπουλο, την εκπρόσωπο του Συλλόγου Γυναικών και Φίλων των Δεμεστίχων, κα. Αγγελική Τσάμη και τον κ. Αντώνη Φετεκέκη ως τον απανταχού Καρουσιώτη που ταξίδεψε από πιο μακριά για την εκδήλωση.
Έπειτα, ακούστηκαν τα Κάλαντα των Χριστουγέννων από το κλαρίνο του μικρού Παναγιώτη Κουτρόπουλου και τον διαδέχτηκε ο νεαρός Βασίλης Πετρουλής ο οποίος έπαιξε με το μπουζούκι του τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την βράβευση των εισαχθέντων μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και των αριστευσάντων μαθητών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Εισαχθέντες σε ΑΕΙ (2019)
Μπαλαλά Χρυσούλα του Γεωργίου, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών

Αριστεύσαντες Β/θμιας Εκπαίδευσης (2019)
Μπαλαλά Χρυσούλα του Γεωργίου, Γενικό Λύκειο Δεμενίκων – Γ’ τάξη
Πετρουλής Βασίλης του Γερασίμου, Γενικό Λύκειο Δεμενίκων – Β’ τάξη
Καλογερής Γεώργιος του Δημητρίου, Πειραματικό Λύκειο Πατρών – Α’ τάξη
Πετρουλή Παρασκευή του Γερασίμου, Γυμνάσιο Δεμενίκων – Γ’ τάξη
Κουτροπούλου Αικατερίνη του Αντωνίου, Γυμνάσιο Δεμενίκων – Γ’ τάξη
Μπεκιάρη Αφροδίτη του Ηλία, Γυμνάσιο Οβρυάς – Γ’ τάξη
Πετρουλή Λουκία του Γερασίμου, Γυμνάσιο Δεμενίκων – Β’ τάξη
Καλογερής Ευάγγελος του Δημητρίου, Πειραματικό Γυμνάσιο Πατρών – Β’ τάξη

*Η έκθεση ιστορικής φωτογραφίας επιμελήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου και ύστερα από την φιλοξενία της στο Καρούσι Καλαβρύτων τον περασμένο Αύγουστο μεταφέρθηκε στο υπόγειο του Πνευματικού κέντρου Δεμενίκων στην Πάτρα και θα είναι επισκέψιμη έως την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020, 6.00-9.00 μ.μ.

Η έκθεση επιχειρεί να αναμοχλεύσει τις αναμνήσεις από το Καρούσι Καλαβρύτων συλλέγοντας και εκθέτοντας την πρόσφατη ιστορία του χωριού και των κατοίκων του μέσα από 70 ‘ιστορικές’ φωτογραφίες χωρισμένες σε τρεις θεματικές ενότητες.

Η πρώτη ενότητα έχει τίτλο: η ζωή στο χωριό και δείχνει χώρους, δραστηριότητες, εκδηλώσεις, εργασίες και γεγονότα που συνέβησαν στο χωριό τα τελευταία χρόνια.
Η δεύτερη ενότητα με τίτλο ‘πρόσωπα’ προβάλει τους ανθρώπους, τα πρόσωπά τους, την ενδυμασία τους, την έκφρασή τους και κρύβει ή ανασύρει τις προσωπικές ιστορίες του καθενός.
Το καθήκον για την πατρίδα είναι ο τίτλος της τρίτης ενότητας και δείχνει τους άνδρες του χωριού που υπηρέτησαν τον ελληνικό στρατό σε πολεμικές περιόδους ή κατά την εκπλήρωση της στρατιωτικής τους θητείας.

Πάτρα, 27 Ιανουαρίου 2020
Το ΔΣ