Διαφορετικά απ’ ότι έχουμε συνηθίσει τιμήθηκε η διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου στην ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, εκεί που 199 χρόνια πριν, οι πρόγονοί μας ύψωσαν το Λάβαρο και έφεραν την Λευτεριά.

Η μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού και η Δοξολογία για την Παλιγγενεσία του 1821

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου αποτελεί μεγάλη θρησκευτική εορτή του χριστιανισμού, κατά την οποία ο Αρχάγγελος Γαβριήλ έφερε την χαρμόσυνη είδηση στην Παναγία μας για την ενσάρκωση του Υιού του Θεού. «Ιδού νυν ευαγγελίζομαι χαράν μεγάλην».

Για την Ελλάδα, την Πατρίδα μας, ένα άλλο μεγάλο γεγονός πραγματοποιόταν το 1821, η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης! Ως ημερομηνία κήρυξής της, ορίστηκε η 25η Μαρτίου 1821. Ήθελαν οι ηγήτορες της επανάστασης να ταυτίσουν την ευχάριστη είδηση του Αγγέλου προς τη Θεοτόκο με τον Ευαγγελισμό του Έθνους, που λαχταρούσε με τη βοήθεια του Θεού να γνωρίσει και πάλι την ελευθερία του. Ήταν πεποίθηση των Ελλήνων η συνέργεια του Θεού για την ελευθερία, το πολύτιμο δώρο.www.orthodoxianewsagency.gr

Δυστυχώς φέτος δεν έλαβαν χώρα εκδηλώσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Θεία Λειτουργία για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την εθνική μας εορτή στο ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, στον τόπο που ξεκίνησε η επανάσταση του 1821, τελέστηκε κεκλεισμένων των θυρών, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερωνύμου, συμπροσευχομένου του καθηγουμένου της ιεράς μονής π. Ευσέβιου και των πάτερων της μονής. Παραβρέθηκε μόνο ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, όσο και ο Μητροπολίτης, δήλωσαν ότι ζούμε σε πρωτόγνωρους καιρούς και ευχόμαστε να βγούμε σύντομα γεροί και δυνατοί από αυτήν την δοκιμασία και του χρόνου, στην επέτειο των 200 χρόνων από την εθνική μας παλιγγενεσία, να τιμήσουμε και να γιορτάσουμε όλοι μαζί.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, ο π. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, έψαλε επιμνημόσυνη δέηση, στο μνημείο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος κατέθεσε στεφάνι, και ο Εθνικός Ύμνος.

Χρόνια Πολλά στους απανταχού Έλληνες και σε όλο τον κόσμο υγεία και υπομονή.

Φωτογραφίες Φάνης Παπαγεωργίου.