Έτοιμος ο ανδριάντας του Παλαιών Πατρών Γερμανού να τοποθετηθεί στην Κλειτορία τις επόμενες ημέρες με πρωτοβουλία του Συλλόγου των Καλαβρυτινών Πειραιά.

Όπως μας ενημερώνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καλαβρυτινών Πειραιώς “Η ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ”

Έτοιμος πλέον. Ο Σύλλογος ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΏΝ Πειραιώς (Η Αγία Λαύρα), Έτοιμος πλέον, με την βοήθεια του Θεού, με δυσκολίες, με άγχη, κατόρθωσε τα τελευταία είκοσι χρόνια περίπου, να ανεγείρει τρείς όμοιους ανδριάντες του εκφραστού της ενιαίας θρησκευτικής και Εθνικής συνειδήσεως του 1821,αοιδίμου Ιεράρχου Π.Π.Γερμανού,στον Πειραιά το 2003,στην Αγία Λαύρα τό 2006 και σε λίγο στην ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ Καλαβρύτων (Μαζεΐκα).Είχαμε πάντοτε επίγνωση του χρέους μας, απέναντι στο Έθνος και στη Θρησκεία.

Με ταπεινότητα, εργατικότητα, σύνεση, σωφροσύνη και ιστορική τεκμηρίωση, επιτελέσαμε και επιτελούμε σιωπηλά τό έργο μας ,πέραν των παραπάνω και γιά την ιστορία.Δεν θέλουμε έπαινο, από κανέναν, μας αρκεί η ευφορία στην ψυχή , σε όλους τους Καλαβρυτινούς του Πειραιά και στους καλαβρυτινούς του Διοικητικού Συμβουλίου που τα ονόματα τας ,ήδη είναι αναγεγραμμένα στην σχετική μαρμάρινη πλακα που σε λίγες ημέρες θα κοσμεί τον Ανδριάντα με ονοματεπώνυμο και χωριό καταγωγής. Στην ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ ανεγείρεται ο Ανδριάντας γιά έναν απλό αλλά ουσιαστικόν λόγο, εκεί αντέταξε τό πρώτο επίσημο ΟΧΙ κατά των Τούρκων .

Σήκωσε αντάρτικο, γύρισε πίσω, δεν πήγε στην Τρίπολη, εάν πήγαινε επανάσταση δεν θα γινόταν. Γύρισε στην Αγία Λαύρα στις 17/3/21 όρκισε τους αγωνιστάς κλπ.Περισσότερα στα αποκαλυπτήρια ,όπου ομόφωνα τό Δ.Σ έχει εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο του συλλόγου να εκφωνήσει τον πανηγυρικό, όπως έγινε και στον Πειραιά και στην Αγία Λαύρα.Πειραιάς 15/3/2020. Εντολή Δ.Σ ο πρόεδρος Αθ.Π. Χρονόπουλος επίτιμος Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Ανάπτυξης ,από Σκοτάνη , η Γενική Γραμματέας Σταυρούλα Χαμακιώτου Δημητράκου Λυκειάρχης, από Κλειτορια.

Στην Κλειτορία εκεί πού στις 9/3/1821,σήκωσε…αντάρτικο ,μαζί του και ο δεσπότης Κερνίτσης (Καλαβρύτων) Προκόπιος και άλλοι. Ο της Πάτρας δεσπότης,Π.Π. Γερμανός ,συγκρούεται με τον Τούρκο διοικητή Καλαβρύτων Αρναούτογλου, ΟΧΙ δεν πάω στην Τρίπολη ως η εντολή του Καϊμακάμη (Στρατιωτικός Διοικητής Πελοποννήσου),ΌΧΙ που ισοδυναμούσε με θάνατο, το πρώτο επίσημο ΟΧΙ της Εθνεγερσίας,εάν πήγαινε, επανάσταση δεν θα γινόταν, όλοι οί άλλοι είχαν φυλακιστεί στην Τρίπολη…Δεν πήγε με Ρώμη και με εξυπνάδα, έκανε την επανάσταση στις 17/3/1821,στην Αγία Λαύρα, συνέλαβε τον Αρναούτογλου, κατέλαβε τα Καλάβρυτα με φονική μάχη στις 21/3/1821,..τραυματίσθηκε και τό λάβαρο, η οπή που άφησε η σφαίρα των Τούρκων φαίνεται και σήμερα

Αθανάσιος Π Χρονόπουλος Πρόεδρος Συλλόγου Καλαβρυτινών Πειραιώς (Η ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ).

Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Ανάπτυξης.