Εισήγηση της βουλευτού Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σίας Αναγνωστοπούλου, στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων κατά την επεξεργασία και εξέταση των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού:
Α) «Κύρωση του Διακανονισμού Πολιτιστικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (ήδη Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού) της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Κληρονομιάς της Νέας Ζηλανδίας»,
Β) «Κύρωση της Συμφωνίας Συνεργασίας σε θέματα Πολιτισμού μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Μαυροβουνίου και
Γ) «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα αδικήματα που αφορούν πολιτιστικά αγαθά και διατάξεις εφαρμογής».
Αναλυτικά η τοποθέτηση:
Τρίτη βράδυ, παραμονή 28ης Οκτωβρίου γύρω στις 7-7μιση το βράδυ κατατέθηκαν τρεις κυρώσεις με την ανακοίνωση ότι εισάγονται στην επιτροπή την Πέμπτη. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι παραμονή εθνικής εορτής, οποιασδήποτε γιορτής οι βουλευτές απουσιάζουν για να είναι στις περιφέρειές τους. Το να εισάγονται με τέτοιο τρόπο τρεις κυρώσεις –οι οποίες θα μου πείτε είναι κυρώσεις- παρολαυτά θέλουν μελέτη και συνεννόηση μεταξύ των βουλευτών, είναι επιεικώς απαράδεκτο. Πολύ περισσότερο όταν είχαμε ζητήσει με επιστολή μας στη Βουλή τη σύγκλιση των δύο επιτροπών –Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων- για να μπορέσουμε να συζητήσουμε μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού, τον Υπουργό Υγείας,έναν λοιμοξιωλόγο αλλά και εκπροσώπους από το χώρο του πολιτισμού, την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κόσμου του πολιτισμού εν μέσω πανδημίας. Δεν έγινε, ούτε μέχρι σήμερα είχαμε κάποια ανταπόκριση. Μάλιστα η κ. Υπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία μου είχε πει πως είναι πολύ απασχολημένη.

Τώρα όμως παραμονή 28ης Οκτωβρίου προλαβαίνουμε να φέρουμε τρεις κυρώσεις και να συζητηθούν την επομένη της εθνικής εορτής.