Πραγματοποιήθηκε σήμερα 21 Νοεμβρίου 2020 στη Ζαχλωρού, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσθέντες κατοίκους των χωριών Άνω και Κάτω Ζαχλωρούς, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, την 8η Δεκεμβρίου 1943.

Τελέστηκε κεκλεισμένων των θυρών, επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Εσοδείων της Θεοτόκου και ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Εκτελεσθέντων και ανάκρουση του Εθνικού ύμνου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, τηρώντας όλα τα μέσα προστασίας για τον Covid-19, μόνον ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φωκίων Ζαΐμης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Πλιατσικούρας και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαβρύτων κ. Βασίλειος  Μαρτζάκλης.

Ποτέ ξανά Ναζισμός ποτέ πια εγκλήματα πολέμου ατιμώρητα. Η άνανδρη, εγκληματική και απάνθρωπη εκτέλεση των αρρένων κατοίκων της Κ. Ζαχλωρού (πισώπλατα πάνω στην σιδηροδρομική γραμμή του Οδοντωτού) στις 8/12/1943 δεν έχει καμία απολύτως δικαιολογία και κανένα έγκλημα σε εμπόλεμο περίοδο δεν έχει δικαιολογία. Σήμερα άνευ κοινού τιμήσαμε με τον ηγούμενο της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, τον Δήμαρχο Καλαβρύτων, τον Διοικητή της Πυροσβεστική Καλαβρύτων και τον πρόεδρο της κοινότητας σε μια σεμνή αλλά συγκινητική τελετή την μνήμη των ”αθάνατων” πλέον εκτελεσθέντων.

Η ναζιστική θηριωδία δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ.

φωτογραφίες – Φάνης Παπαγεωργίου