Την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών τη 17η Νοεμβρίου 1973 τιμά η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, τη νεολαία και όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις επετειακές εκδηλώσεις

Πέρασαν 50 χρόνια από τη νύχτα εκείνη στο Πολυτεχνείο που έγινε σταθμός στον αγώνα κατά της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967. Την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών τιμά η Σύγκλητος που με ανακοίνωση-πρόσκληση καλεί φοιτητές και κόσμο να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται, στέλνοντας ταυτόλχρονα και μήνυμα για το νόημα που πρέπει να αποπνέει στη σ’υγχρονη εποχή.

«Τον Νοέμβριο του 1973, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποτέλεσε το επίκεντρο έκφρασης της αγωνίας και του αγώνα των νέων για παιδεία, δημοκρατία και ελευθερία», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Σύγκλητος, και προσθέτει: «Σήμερα οφείλει να παραμείνει χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, σεβασμού της διαφορετικής άποψης, αντίστασης σε κάθε έλλειψη δημοκρατίας και επιβολή απόψεων και συμπεριφορών»

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι το ακόλουθο:

«Η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τιμά την 49 η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με υπερηφάνεια και επίγνωση του διαχρονικού της μηνύματος και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, τη νεολαία και όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις επετειακές εκδηλώσεις. Η δικαίωση εκείνου του αγώνα έχει αντίκρισμα στην πρόοδο του Ελληνικού Πανεπιστημίου και την ευημερία της χώρας.

»Για περισσότερα από 180 χρόνια, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στηρίζει την ανάπτυξη της χώρας, διακρίνεται για την κοινωνική του προσφορά, πρωτοπορεί στην έρευνα, διεκδικεί με αξιώσεις μια διακεκριμένη θέση στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, με αιχμή την εξωστρέφεια και την αριστεία, συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων της εποχής μας, ιδιαίτερα της περιβαλλοντικής και ενεργειακής κρίσης, καθώς και την ανάσχεση της φυγής των νέων επιστημόνων αλλά και την ενίσχυση της επανάκαμψής τους.

»Τον Νοέμβριο του 1973, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποτέλεσε το επίκεντρο έκφρασης της αγωνίας και του αγώνα των νέων για παιδεία, δημοκρατία και ελευθερία. Σήμερα οφείλει να παραμείνει χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, σεβασμού της διαφορετικής άποψης, αντίστασης σε κάθε έλλειψη δημοκρατίας και επιβολή απόψεων και συμπεριφορών. Αυτό προτάσσει το διαχρονικό μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αυτό πρέπει να αναδεικνύει ο τρόπος εορτασμού της, και αυτή είναι σήμερα η συλλογική και ατομική ευθύνη των μελών της πολυτεχνειακής κοινότητας».

Πηγή: protothema.gr