Σε αναβρασμό βρίσκονται κάτοικοι και τοπικοί φορείς του χωριού Νάσια Παΐων στα Καλάβρυτα, που προσπαθούν να βρουν άκρη και κυρίως καθαρή ενημέρωση σχετικά με τις διάχυτες πληροφορίες περί κατασκευής Αιολικού Πάρκου σε «παρθένο» δάσος μετά και την αδειοδότηση εταιρείας με βάση τον επικαιροποιημένο χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

ΣΧΕΔΙΟ

Το επενδυτικό σχέδιο παραγωγής εναλλακτικής μορφής ηλεκτρικού ρεύματος ανήκει στην «Αιολική Ενεργειακή Ελλάδας», η οποία κινείται καθόλα νόμιμα, με «διαβατήριο» την απόφαση της ΡΑΕ και την ήδη εγκριθείσα άδεια λειτουργίας του Πάρκου, αν και παραμένει -προς το παρόν- άγνωστο το πότε ακριβώς θα υλοποιηθεί η εγκατάσταση του στην συγκεκριμένη τοποθεσία. Οι πληροφορίες θέλουν την τοποθέτηση 13 ανεμογεννητριών στις θέσεις Άι Μάμας και Αφροδίσιο όρος πάνω από τον οικισμό, άλλοι 3 πάνω από την Ξηροκαρίταινα, 5 στην Κορακοφωλιά και προς Πουρναριά και 7 στο Δρακοβούνι, ενώ δεν αποκλείονται 2  μικρές Υδροηλεκτρικές μονάδες στον ποταμό Λάδωνα κι ακόμα 6 σε παραπόταμους.

ΜΕΛΕΤΗ

Αυτό που θα επιχειρήσουν, σε πρώτη φάση, οι ανησυχούντες έως και αρνητικοί τοπικοί παράγοντες είναι να μπλοκάρουν την επόμενη απαιτούμενη άδεια, που είναι αυτή της εγκατάστασης ανεμογεννητριών και για την έκδοση της οποίας απαιτείται Περιβαλλοντική Μελέτη από την Περιφέρεια, αφού το Δάσος «Μπαρμπούς» διαθέτει προστατευόμενα και υπεραιωνόβια δένδρα, θεωρείται από τα ομορφότερα της Ελλάδας, οπότε τίθενται ερωτηματικά για έργα, δρόμο 12 μ. πλάτους, καταστροφή στρεμμάτων, μπάζα και εκβραχισμούς.

ΑΠΟΡΙΕΣ

Ο σύλλογος Νασιωτών κατέθεσε στη ΡΑΕ αίτημα κοινοποίησης όλων των στοιχείων αδειοδότησης Αιολικού Πάρκου και τελεί εν αναμονή λεπτομερειών ώστε αμέσως μετά να κινηθεί νομικά προς κάθε κατεύθυνση. Κάτοικοι της περιοχής, με τους οποίους επικοινώνησε η «Π», αναρωτιούνταν με καχυποψία για ποιο λόγο δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους εκπροσώπους της Τοπικής Κοινότητας πριν την όποια εγκατάσταση, ώστε να μην υπάρχει αιφνιδιασμός και μηδενική ενημέρωση, πάνω απ’ όλα όμως να τους δοθεί η δυνατότητα να εκφράσουν ερωτήματα, απόψεις, διαφωνίες ή και να δουν πιθανά ανταποδοτικά οφέλη για τον τόπο τους.

> Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νάσιας Σπήλιος Δημητρακόπουλος, μιλώντας στην «Π» , τονίζει πως έχει ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για το θέμα και η απάντηση που πήρε ήταν απλά πως δεν υπάρχει κάτι επίσημο, οπότε και διατηρεί στάση αναμονής, με αίτημα να ‘ρθει το θέμα στο ΔΣ, παρόντος αυτού. «Σε περίπτωση που επισημοποιηθεί η τοποθέτηση ανεμογεννητριών θα αντιδράσουμε, μαζί με τον τοπικό σύλλογο, για να προστατευτεί το δάσος» δηλώνει. Ωστόσο, υπάρχει κλίμα δυσφορίας στη Νάσια για την στάση του δήμου Καλαβρύτων, μετά τις ενδείξεις πως, ενώ άνθρωποί του σιωπούν, φαίνεται να έχουν ερωτηθεί και να μην έχουν φέρει αντιρρήσεις, ενώ θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ανταλλάγματα για την τοπική κοινωνία, όπως οπτικές ίνες, γήπεδα, παιδική χαρά κ.λπ. και όχι να κλείσουν τα μάτια σε μία επένδυση κόντρα στη ζωή του χωριού, που ήδη έχει ερημώσει. Ερωτηματικά προκύπτουν γύρω και από την στάση του Δασαρχείου Καλαβρύτων, αφού σε παλαιότερο αίτημα για την κοπή μερικών μόνο δένδρων γύρω από την Δεξαμενή της Κρυάβρυσης, η οποία μετά μεγάλης δυσκολίας έγινε και τώρα τί…;

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

triadafilop@pelop.gr

www.pelop.gr