Τιμήθηκε σήμερα Κυριακή, 16 Μαΐου 2021 στην Κέρτεζη, ο ήρωας αγωνιστής του 1821 Δημήτριος (Αναγνώστης) Στριφτόμπολας, που έπεσε μαχόμενος στη μάχη του Λεβιδίου.

Το πρωί τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και ακολούθησαν ομιλίες από τον καθηγουμένο της Ιεράς Μονής της Αγίας Λαύρας π. Ευσέβιο και από τον Βουλευτή Αχαΐας της Ν.Δ. Άγγελος Τσιγκρή, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης κος Ζαΐμης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Κερτεζιτών κα Χασαποπούλου.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. κος Άγγελος Τσιγκρής, η Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ κα Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ κος Κώστας Μάρκου ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κος Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης κος Φωκίων Ζαΐμης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Θεόδωρος Νασιώτης, οι Αντιδήμαρχοι Σαμαρτζόπουλος και Μιχαλόπουλος, ο βοηθός Δημάρχου κ Δουκλιάς, η Πρόεδρος του Συλλόγου Κερτεζιτών κ Γεωργία Χασαποπούλου και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπρόσωποι Αστυνομίας και Πυροσβεστικής.

Ο Αχαιός βουλευτής και καθηγητής της Εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής, που ήταν ο επίτιμος ομιλητής στην εκδήλωση μνήμης για τα 200 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Επανάστασης Αναγνώστη Στριφτόμπολα δήλωσε:

«Τιμάμε σήμερα τα 200 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Αχαιού αγωνιστή της Επανάστασης του 1821 Δημήτρη (Αναγνώστη) Στροφτόμπολα, στον τόπο που γεννήθηκε, στην Κέρτεζη των Καλαβρύτων.

Από τα ιστορικά και μαρτυρικά μας Καλάβρυτα στέλνουμε το μήνυμα ότι η ιστορική μνήμη αποτελεί την αλάθητη πυξίδα των εθνών προς τη δόξα και ότι οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να ζήσουν τις ίδιες τραγωδίες. 

Εμείς, εδώ στα Καλάβρυτα, το γνωρίζουμε καλά και με στεντόρεια τη φωνή το μεταφέρουμε, με κάθε ευκαιρία, στη νέα γενιά…».

Ο Δημήτρης Αναγνώστης – Στριφτόμπολας.

«Τιμάμε για μία ακόμη χρονιά τη μνήμη του αγωνιστή της Επανάστασης του 1821 Δημήτρη Αναγνώστη – Στριφτόμπολα, στην Κέρτεζη Καλαβρύτων, όπου και γεννήθηκε το 1778.

Το 1800 διορίσθηκε διδάσκαλος στην Τρίπολη, αλλά αντί να μαθαίνει τα παιδιά γράμματα τα μάθαινε την τέχνη του πολέμου, και ειδικά πως να χειρίζονται το μαχαίρι.

Ήταν άσπονδος εχθρός των Τούρκων και φιλονικούσε συνέχεια μαζί τους, ώσπου μία μέρα σκότωσε κάποιον. Κυνηγημένος, κατέφυγε στην Ζάκυνθο, όπου κατατάχτηκε στον Αγγλικό στρατό.

Το 1818 επέστρεψε στην Τρίπολη ως σωματοφύλακας του Ασημάκη Ζαΐμη. Εκεί αρρώστησε βαριά και φοβούμενος τους Τούρκους κατέφυγε στο σπίτι του Ιωάννη Στεφανόπουλου, ωρολογοποιού στο επάγγελμα, ο οποίος έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης από τους Τούρκους, έως ότου ανάρρωσε.

Το 1821 συγκρότησε επαναστατικό σώμα από 15 άντρες, με το οποίο πήρε μέρος στην πολιορκία και την κατάληψη των Καλαβρύτων στις 21 Μαρτίου 1821. Στη συνέχεια πολέμησε με τα παλληκάρια του στη Μάχη του Λεβιδίου όπου και σκοτώθηκε στις 14 Απριλίου του ίδιου έτους.

Ανώνυμος συγγραφέας του 1850 που αφηγείται λεπτομέρειες της δράσης της οικογένειας Στριφτόμπολα, αναφέρει την παρουσία της ομάδας του Αναγνώστη Στριφτόμπολα στη δοξολογία και ορκωμοσία των αγωνιστών στην Αγία Λαύρα την 17η Μαρτίου 1821 (εορτή του Αγ. Αλεξίου, πολιούχου των Καλαβρύτων). Αναφέρει μάλιστα ότι μέλος της εν λόγω ομάδας ήταν ο σημαιοφόρος της σημαίας με τον Φοίνικα.

Η παρουσία του Αναγνώστη Στριφτόμπολα στις πρώτες πολεμικές ενέργειες στα Καλάβρυτα και μετέπειτα στο Λεβίδι πιστοποιείται από έγγραφο που υπογράφουν το 1827 ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και άλλοι ήρωες της Επανάστασης.

Από τα ιστορικά και μαρτυρικά μας Καλάβρυτα στέλνουμε το μήνυμα ότι η ιστορική μνήμη αποτελεί την αλάθητη πυξίδα των εθνών προς τη δόξα και ότι οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να ζήσουν τις ίδιες τραγωδίες.

Εμείς, εδώ στα Καλάβρυτα, το γνωρίζουμε καλά και με στεντόρεια τη φωνή το μεταφέρουμε, με κάθε ευκαιρία, στη νέα γενιά…»

Ο Φωκίων Ζαΐμης μαζί με τον κ Γιώργο Κωστόπουλο και τον Δημήτρη Μπαρμπούνη στο μνημείο του Δημητρίου Στριφτόμπολα στην Κέρτεζη Καλαβρύτων.