Η έννοια επεκτάθηκε στην βαθιά θάλασσα και στη συνέχεια όρισε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή, τον γνωστό Πόντο, οι δε κάτοικοί του ονομάστηκαν Πόντιοι εκ του τοπωνυμίου.
Είναι ομόρριζο με το λατ. pons, pontis και το αγγλ. path!

Με την άδειά του ( άς με συγχωρέσει ο καλός φίλος Χαρίλαος Ερμείδης ), θα συνδέσω τον Πόντο με τα Καλάβρυτα και ειδικά μέσα από την οικογένεια του Πόντου, Ερμείδη.

Μετά την απόβαση της επιτροπής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Κερασούντα (8/5/1919), τον θερμό λόγο υποδοχής της από τον δικηγόρο Παναγιώτη Ερμείδη και την ανύψωση της σημαίας του Πόντου στο Κάστρο της πόλης, ο σφαγέας Τοπάλ Οσμάν συλλαμβάνει τον Παναγιώτη Ερμείδη, του κόβει τη γλώσσα, ενώ κόβει και τα χέρια του Έλληνα που ανάρτησε τη σημαία. Στη συνέχεια τους σκοτώνει και περιφέρει τα άψυχα σώματά τους στην πόλη της Κερασούντας, για εκφοβισμό των Ελλήνων κατοίκων.

Η οικογένεια Ερμείδη διασπείρεται στην Ελλάδα ( θεσ/νίκη- Αθήνα- Καλάβρυτα και αλλού ).

Ο Καλαβρυτινός κλάδος όμως δεν θα ησυχάσει από διωγμούς και σφαγές, μιάς και τ’ ολοκαύτωμα, τους έχει στήσει καρτέρι στις 13.12.1943 από Ναζιστικά χέρια αυτή τη φορά, στον τόπο που απάγκιασαν την προσφυγιά τους, τα Καλάβρυτα.

Για τις σχέσεις, Γερμανών Συμβούλων με οθωμανούς , νεοθωμανούς και Τούρκους και την “πνευματική” σχέση Κεμάλ-Μουσολίνι – Χίτλερ διαβάστε εδώ τον πάντα έγκριτο και έγκυρο ιστορικό-μαθηματικό Ποντιακής καταγωγής ερευνητή και συγγραφέα Βλάση Αγτζίδη :

https://kars1918.wordpress.com/2014/12/08/hitler-ataturk/

Φωτογραφίες:
1) Η Οικογένεια Ερμείδη το 1913 στην Κερασούντα του Πόντου: όρθιος ο γεννήτωρ Νικόλαος Ερμείδης. Δίπλα του η εγκυμονούσα σύζυγός του Μερόπη/ Ροδόπη. Κυοφορούσε τον Χαρίλαο που εκτέλεσαν οι Ναζί στις 13.12.1943 στα Καλάβρυτα.Διπλά στην Μερόπη/ Ροδόπη, ο Γιάννης. Στην καρέκλα η θεοδώρα. Στα δεξιά ( όπως βλέπουμε την φωτογραφία ) του πατέρα Νικόλαου, ο Κώστας ( 1902-1982 ) και ο Ηλίας (1904-1985 ).

2) Ο Χαρίλαος Ερμείδης ( 1913-13.12.1943 ) εκτελεσθείς από τους Ναζί στο Καλάβρυτα.

3) Ο Ηλίας Ερμείδης με τη σύζυγό του Σωτηρούλα, το γένος Γαζετά από Άνω Λουσούς Καλαβρύτων με τα παιδιά τους Χαρίλαο και Μερόπη/ Ροδόπη.

4) Με τον απόγονο της ιστορικής Ποντιοκαλαβρυτινής οικογένειας καλό μου φίλο Χαρίλαο Ερμείδη ( Πάσχα 2018 στα Καλάβρυτα ) , Πρόεδρο της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

γράφει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος

Δρ. κοινωνιολογίας της ιστορίας, Παντείου πανεπιστημίου Διπλωματούχου Βυζαντινής μουσικής – μουσικολόγου Μέλους του international society for ethnomusicology Bloomington Indiana Univ. Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω Μέλους του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Μέλους της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικηγόρων CCBE