Της Ασπασίας Ρηγοπούλου

Ο νομός μας δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται σκληρά τις ημέρες αυτές. Οι συμπολίτες μας βρέθηκαν αντιμέτωποι με εφιαλτικές καταστάσεις που ξύπνησαν μνήμες από την τραγωδία που εξελίχθηκε το 2018 στο Μάτι Αττικής.
Αυτή τη φορά όμως, ευτυχώς, δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές. Κι αυτό δεν συνέβη τυχαία. Οφείλεται στον άψογο συντονισμό των υπηρεσιών που κλήθηκαν να διαχειριστούν τις ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις. Το όλο εγχείρημα βασίζονταν σε σχεδιασμό που εξελίχθηκε με απόλυτη πειθαρχία όλων όσων ενεπλάκησαν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Οι επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ που είχαν τον πρώτο λόγο στην εφαρμογή του σχεδιασμού απέδειξαν τον υψηλό βαθμό ετοιμότητάς τους να διαχειριστούν αποτελεσματικά μία άκρως επικίνδυνη κατάσταση.
Ακούσαμε πολίτες των περιοχών που χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακινηθούν σε ασφαλείς περιοχές, ότι αισθάνθηκαν ασφάλεια από την πρώτη στιγμή που είδαν να πλησιάζουν οι φλόγες στα σπίτια τους. Είχαν δίπλα τους πυροσβέστες και αστυνομικούς που τους έδωσαν σαφείς κατευθύνσεις και οδηγίες. Δεν χρειάστηκε να ανησυχήσουν για κάτι καθώς υπήρχε σχεδιασμός, υπήρχαν άνθρωποι που τους οδηγούσαν, υπήρχαν τα μέσα, πλωτά και τροχοφόρα που τους μετέφεραν σε περιοχές που δεν κινδύνευαν.
Την ίδια στιγμή οι πυροσβέστες μας έδιναν μία ιδιαίτερα δύσκολη μάχη με τις φλόγες από στεριά και αέρα. Με αυτοθυσία κατάφεραν να αποτρέψουν τα χειρότερα.
Η επόμενη μέρα της απειλητικής και οργανωμένης, όπως εκτιμούν οι αρμόδιες αρχές, πυρκαγιάς βρίσκει τον νομό μας με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Και κυρίως μας βρίσκει χωρίς θρήνους για απώλειες ανθρώπων.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση έδειξε ότι το κράτος μας έχει οργάνωση. Έχει θέσει επικεφαλής στους κρίσιμους τομείς του, ανθρώπους που έχουν γνώση, εμπειρία και τη δυνατότητα να τιθασεύουν ακόμα και τον πιο άγριο εχθρό, Να εμπνεύσουν στην κοινωνία εμπιστοσύνη και να καλλιεργήσουν το αίσθημα της ασφάλειας. Κάτι που είχαμε χάσει για αρκετά χρόνια.
Οφείλουμε θερμές ευχαριστίες σε όλους αυτούς του ανθρώπους που δεν έπραξαν απλώς το καθήκον τους αλλά ρίχτηκαν με αυτοθυσία στο δύσκολο και απρόβλεπτο μέτωπο της πυρκαγιάς. Πυροσβεστική, αστυνομία, λιμενικό, ΕΚΑΒ, Υγειονομική Περιφέρεια, νοσοκομεία, Περιφέρεια, δήμοι, εθελοντές όλοι μαζί συνεργάστηκαν και άπλωσαν μία αλυσίδα προστασίας, πρωτίστως γύρω από τους ανθρώπους, και ακολούθως από τις περιουσίες τους και φυσικά τις δασικές εκτάσεις και το περιβάλλον.
Στις δύσκολες στιγμές που διανύουμε και οι οποίες οφείλονται κατά κύριο λόγο στο κύμα πανδημίας που βιώνουμε σχεδόν δύο χρόνια τώρα, έχουμε ανάγκη ως κοινωνία να αισθανθούμε ότι το κράτος λειτουργεί και μπορούμε να του έχουμε εμπιστοσύνη. Το αίσθημα της ασφάλειας είναι βασικός παράγοντας στην πορεία της ζωής μας. Κι αυτή τη φορά οι άνθρωποι των σωμάτων ασφαλείας μας το πρόσφεραν απλόχερα.

Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και δρ. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.