1964: Ο λοχαγός ΜΧ Βασίλειος Καποτάς

Το Μάιο του 1964 ένας νεαρός αξιωματικός ο Βασίλειος Καποτάς από τα Καλάβρυτα, πότισε με το αίμα του το δένδρο της Κυπριακής ελευθερίας. Δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τους Τούρκους στις 11 Μαΐου όταν από λάθος μπήκε στην τουρκοκρατούμενη Αμμόχωστο. Ο πατέρας του και ο αδελφός του είχαν δολοφονηθεί από τους Γερμανούς στη σφαγή των Καλαβρύτων. Μεγάλωσε και σπούδασε με χίλιες στερήσεις. Τέλειωσε τη Σχολή Ευελπίδων το 1953 και ως λοχαγός είχε σταλεί το 1964 στην Κύπρο με τη δύναμη της ΕΛΔΥΚ. Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η δολοφονία του Καποτά έγινε κάτω από τις ακόλουθες συνθήκες:
«Την 14.30 ώραν της 11ης Μαΐου, τρεις ‘Έλληνες αξιωματικοί υπηρετούντες εις την ελληνικήν δύναμιν της Κύπρου, ο ταγματάρχης Πεζικού Πούλιος Δημήτριος, ο λοχαγός του Μηχανικού Καποτάς Βασίλειος και ο λοχαγός του Πεζικού Ταρσούλης Παναγιώτης, επιστρέφοντες εις Λευκωσίαν, δι’ αυτοκινήτου, μέσω Αμμοχώστου, εισήλθαν εκ λάθους εις τον τουρκικόν τομέαν της Αμμοχώστου.
Αντιληφθέντες την πλάνην των, προσεπάθησαν νο οπισθοχωρήσουν, αλλά συνελήφθησαν υπό πενταμελούς περιπόλου Τουρκοκυπρίων, εξ’ ων τέσσαρες έφερον στολήν, ο δε πέμπτος πολιτικήν περιβολήν, οι οποίοι και εζήτησαν τας ταυτότητάς των.
Οι Έλληνες αξιωματικοί επέδειξαν τας ταυτότητας των, ως Ελλήνων αξιωματικών, υπηρετούντων εις την ΕΛΔΥΚ. Μετά την επίδειξιν της ταυτότητας των, ο άνευ στολής άτακτος Τουρκοκύπριος τους επυροβόλησε με ριπήν οπλοπολυβόλου, φονεύσας τον ταγματάρχην Πούλιον, τον λοχαγό Καποτά, τον οδηγόν του αυτοκινήτου Παντελίδη, υιόν του αστυνομικού διευθυντού Λευκωσία ς και τραυματίσας βαρύτατα τον λοχαγόν Ταρσούλην. Τα πτώματα των τριών φονευθέντων και ο τραυματισθείς λοχαγός Ταρσούλης παρεδόθησαν την 15.30 ώραν εις το νοσοκομείον Αμμοχώστου».

Ταρσούλης παρεδόθησαν την 15.30 ώραν εις το νοσοκομείον Αμμοχώστου».

Ο λοχαγός ΜΧ Βασίλειος Καποτάς
Λαϊκό ποίημα έγινε η δολοφονία των Πούλιου-Καποτά-Παντελίδη

Για περισσότερες πληροφορίες πέρα από την επίσημη εκδοχή δείτε και τους συνδέσμους που ακολουθούν. Όλη την αλήθεια για το τι συνέβη μόνο ο επιζήσας λοχαγός ΠΖ Παναγιώτης Ταρσούλης μπορούσε να την μαρτυρήσει. Είναι βέβαιο ότι οι αρμόδιοι που ασχολήθηκαν τότε με το συμβάν γνωρίζουν ακριβώς τι συνέβη. Διαβάζοντας τις διάφορες εκδοχές του συμβάντος και συνυπολογίζοντας και τις πολιτικοστρατιωτικές συνθήκες των τότε ημερών μπορεί κάποιος να εκτιμήσει ποια εκδοχή πλησιάζει περισσότερο την πραγματικότητα.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Μηχανικού, μετά από έρευνα που συνεχίζεται, κατέχει αδιάσειστα στοιχεία ότι οι 3 αξιωματικοί και ο αστυνομικός Κωστάκης Παντελίδης ανήκαν σε μυστική ομάδα συλλογής πληροφοριών και ότι είχαν εισέλθει πολλές φορές προηγουμένως στην τουρκική συνοικία της Αμμοχώστου για τον σκοπό αυτό. Υπάρχει μαρτυρία ότι την ημέρα του επεισοδίου τους είχε καταδώσει Αγγλίδα κάτοικος της τουρκικής συνοικίας και ότι οι Τούρκοι τους ανέμεναν για να τους συλλάβουν ή να τους σκοτώσουν. Η πληροφορία η οποία μας δόθηκε ότι παλαιό στέλεχος της ΕΟΚΑ είχε πληροφορηθεί περί της κατάδοσης και της ενέδρας των Τούρκων και είχε προειδοποιήσει την ομάδα των αξιωματικών να μην εισέλθει στην περίκλειστη τουρκική συνοικία την ημέρα του επεισοδίου θα διερευνηθεί ώστε να επιβεβαιωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας.

Δείτε και παραπομπές στο διαδίκτυο σχετικά με το επεισόδιο:

http://www.styga.gr/index.php?sid=939e0cec9255c355c760181ba0c8fe66&act=detail&article=7452

http://www.imlarisis.gr/index.php?dispatch=categories.view&category_id=146

Η αυθεντική αναφορά στο γεγονός από το Συμβούλιο Ασφαλείας!

http://www.securitycouncilreport.org/atf/cf/%7B65BFCF9B-6D27-4E9C-8CD3-CF6E4FF96FF9%7D/Cyprus%20S5764.pdf

Η έκθεση αναφέρει ότι, σύμφωνα με τουρκοκυπριακές μαρτυρίες, το αυτοκίνητο σταμάτησε και ένας από τους Έλληνες αξιωματικούς βγήκε από αυτό και άρχισε να πυροβολεί ενώ παρευρισκόμενος Τ/Κ αστυνομικός ανταπέδωσε τα πυρά. Η έκθεση αναφέρει χωρίς να προσδιορίζει την πηγή ότι στο αυτοκίνητο των Αξιωματικών που έφεραν πολιτική περιβολή βρέθηκαν 3 όπλα, δύο από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν! Επίσης ότι στο επεισόδιο σκοτώθηκε 1 Τουρκοκύπριος από αδέσποτη σφαίρα. Η έκθεση αναφέρει ότι σύμφωνα με τον επιζήσαντα αξιωματικό Παναγιώτη Ταρσούλη το αυτοκίνητο ανακόπηκε από Τ/Κ και όταν οι αξιωματικοί κατέβηκαν από αυτό πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ.
Είναι βέβαιο ότι οι Τούρκοι ψεύδονται διότι στο σώμα του ταγματάρχη Πούλιου βρέθηκαν 17 σφαίρες!

Και εδώ το ποίημα του Ανδρέα Μαππούρα που εξιστορεί το γεγονός:

http://larnacainhistory.wordpress.com/2011/05/25/125-%CE%B7-%CF%83%CF%84%CF%85%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%AE-%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%BF/ 

Το όνομα του Λοχαγού ΜΧ Βασίλειου Καποτά δόθηκε, τιμής ένεκεν, στο μεγάλο στρατόπεδο της Λευκωσίας, το γνωστό ως Μπι-Εμ-Έϊτζ (πρώην British Military Hospital). Στην Λευκωσία και σε άλλες πόλεις υπάρχουν δρόμοι με τα ονόματα των Πούλιου-Καποτά.