Ίδρυμα Προασπίσεως Ηθικών και Πνευματικών Αξιών

Σωματείον Οι Φίλοι του Τάματος του Έθνους

Προκήρυξη Αθλοθετήσεων

Νάσης Εμμανουήλ 

«Το Τάμα του Γέρου μας»

Τρίτον Βραβεῖον

24.6.2022

Κλείνομε τὸν κύκλο τῶν τριῶν βραβευμένων ἄρθρων τῶν νέων μας γιὰ τὴν 200η Ἐπέτειο τοῦ 2021 ποὺ προκήρυξαν τὸ

 ΙΔΡΥΜΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΕΩΣ ΗΘΙΚΩΝ

ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ

καὶ τὸ

ΣΩΜΑΤΕΙΟΝ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

Τὸ τρίτον ἔπαθλον ἀξίας 1.000 Εὐρὼ ἔλαβε μὲ τὸ συνημμένο ἄρθρο του «Το Τάμα του Γέρου μας» ὁ Νάσης Β. Ἐμμανουήλ, Φοιτητὴς στὴ Σχολὴ Ἀξιωματικῶν Ἑλληνικῆς Ἀστυνομίας.

Ὅπως ἔχομε ἀναφέρει, τὰ τρία πρῶτα βραβευμένα θὰ δημοσιευθοῦν καἰ εἰς τὴν Πανηγυρικὴν Ἔκδοσιν γιὰ τὸ 2021 τῆς Φωτεινῆς Γραμμῆς.

Ὅμως δὲν ὑποτιμῶνται καθόλου καὶ οἱ ὑπόλοιπες προσπάθειες.

Ὅλοι ἔλαβαν ἕνα ἔπαινον ἐκ 200 Εὐρὼ (ἐπὶ πλέον τῶν προκηρυχθέντων 10.000 Εὐρώ) καὶ ὅλων τὰ ἄρθρα θὰ δημοσιευθοῦν εἰς τὴν Φωτεινὴ Γραμμή.

ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΙΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!!! 

ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ τηλ. 210-3254321

https://www.fotgrammi.gr/βραβεύσεις/ίδρυμα-προασπίσεως-ηθικών-και-πνευμα/ 

Το Τάμα του Γέρου μας…

ΝΑΣΗΣ Β. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

   Ξεκινώ με λέξεις, που άλλοτε θα φάνταζαν αλλόκοτες, ίσως και γραφικές, μα στη σημερινή εποχή είναι η αξία τους όσο θα ζύγιζε το χρυσάφι που παρήχθη σε όλους τους αιώνες της ανθρωπότητας. Μα είναι πράγματι οι λέξεις και οι υποσχέσεις σαν το χρυσάφι; Μήπως είναι σημαντικότερες από αυτό, ειδικότερα όταν ξεστομίζονται από μορφές που έχουν αφήσει την δική τους ιδιαίτερη ταυτότητα και τον δικό τους αντίκτυπο στην ιστορία; 

   Κάποτε, τα μακρινά εκείνα χρόνια για την εποχή μας – μιας εποχής τεχνολογίας και τάχα αλτρουισμού και αγάπης – στεκόταν ο Γέρος μας, ο δικός μας Γέρος του Μοριά και πρότεινε την πιο λαμπρή ιδέα στους αγωνιστές. Να ορκιστούν όλοι μαζί ότι σε περίπτωση που ελευθερωθούν και οριστεί μόνιμη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, να ξεκινήσουν την ανέγερση ενός ναού που θα ήταν ένδειξη ευγνωμοσύνης του ελληνικού λαού στον Ιησού Χριστό. Σαν να ήταν ο εκπρόσωπος όλων των Ελλήνων της ανθρωπότητας ο Κολοκοτρώνης εκείνη τη στιγμή. Έδωσε το Τάμα του, την υπόσχεση του και το καταστάλαγμα της ψυχής του.

   Είναι ηθική μας υποχρέωση το ανωτέρω τόσο απέναντί του όσο και για τους αγωνιστές του 1821. Χωρίς τη δική τους θυσία ίσως στους δρόμους της Ελλάδος να δέσποζε η <<ημισέληνος>> μέχρι και σήμερα. Πάνω από τις γενιές μας κρέμεται η <<Δαμόκλειος Σπάθη>>… Το Τάμα μας! Στην ουσία η υπόσχεση όλων των Ελλήνων. Πόσο μάλλον που ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης έκανε ενώπιον Θεού τάξιμο. Μάλιστα, ο ναός θα ήταν αφιερωμένος στον Σωτήρα Χριστό που μας βοήθησε να απελευθερωθούμε από το ζυγό των Τούρκων. Η πρώτη προσπάθεια εκπληρώσεως του έγινε ήδη από την Δ΄ Εθνοσυνέλευση το 1829 επί του Έλληνα Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Στεκόταν γεμάτος περηφάνια ο Γέρος του Μοριά ο δικός μας ιερός Γέρος για την ενέργεια αυτή. Ποτέ δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα διανύουμε το επετειακό έτος 2021 και ακόμη δε θα έχει πραγματοποιηθεί. Είμαστε όλοι καταπατητές του όσο δεν εκπληρώνεται και υπόλογοι απέναντι στον Θεό. 

   Ίσως, το μοναδικό πραγματικό ελάττωμα του Έλληνα, του τόσο παινεμένου λαού από ημεδαπούς και αλλοδαπούς ερευνητές, είναι η λησμονιά. Ξεχνάει εύκολα αυτός ο λαός· Δυστυχώς, ο λαός χωρίς μνήμη είναι λαός που θα επαναλάβει με μαθηματική ακρίβεια τα λάθη του. Στον καιρό μας πολλές είναι οι <<σειρήνες>>. Σειρήνες που σε τραβούν μαζί τους στον <<πάτο>> της κοινωνίας!

   Να είχε άραγε ο Γέρος μας στο μυαλό του την ώρα την μεγάλη, την ώρα του Τάματος για το πώς θα έχει καταντήσει η σημερινή μας κοινωνία και για το πώς θα περιφρονούνται τα ιδανικά μας, η θρησκεία μας ή οι πρόγονοί μας; Αχ… Γέρο μου! Ποιος θα στο έλεγε, ότι η πλειοψηφία τους όχι μόνο δε θα το γνωρίζουν αλλά ούτε και σένα τον ίδιο θα γνωρίζουν. Η εκπλήρωση του είναι μία ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στους γνωρίζοντες την ιστορία, τη σπουδαιότητα του ανωτέρω γεγονότος αλλά και σ’ αυτούς που δεν γνωρίζουν να μάθουν γι’ αυτό.

   Η ευθύνη θα έπρεπε να αντηχεί στην καρδιά μας και τα πόδια μας να τρέμουν απ’ αυτήν. Τέτοιο κρίμα, κανένας δεν το θέλει… Κι όμως ούτε η υπεύθυνη για την εκπλήρωσή του πολιτεία γενικότερα και ειδικότερα των εκάστοτε κατά καιρούς πολιτικών παρατάξεων που κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο, δεν ενδιαφέρθηκαν είτε ενδιαφέρθηκαν κάνοντας τις ελάχιστες ενέργειες ούτε ο λαός το απαίτησε. 

   Βέβαια, έγιναν πολλές αξιόλογες προσπάθειες από το 1821 μέχρι σήμερα αλλά όλες έχουν αποβεί άκαρπες. Μάλιστα, έχουν δαπανηθεί πολύ περισσότερα χρήματα για άλλα έργα στη χώρα μας, τα οποία είχαν κατώτερη πνευματική και ηθική σημασία αλλά εξυπηρετούσαν οικονομικά συμφέροντα. Δυστυχώς η γενιά μας όλα τα υπολογίζει με βάση την απόδοση κόστους-εξόδων-κέρδους. Δεν καταλαβαίνουν ότι το Τάμα του Έθνους θα απέδιδε στην άλλη σημαντικότατη εξίσωση της ζωής. Πατρίδα, Θρησκεία και Οικογένεια. Τα πνευματικά <<έσοδα>> ενός τέτοιου πολυσχιδούς έργου ουδέποτε κανείς τα υπολόγισε. Η δημιουργία ενός τέτοιου μεγαλοπρεπούς ναού θα υπενθύμιζε την υπόσχεση του Γέρου μας, εμπνευστή της, των αγωνιστών γενικότερα αλλά και όλων των Ελλήνων. Έτσι, δε θα περνούσε στη λησμονιά το Τάμα και δε θα ξεχνούσε κανείς τη βοήθεια του Θεού στην απελευθέρωση των Ελλήνων. Όπως έλεγε και ο Κολοκοτρώνης: << Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για την λευτεριά της Ελλάδος και δεν την παίρνει πίσω>>

   Τουλάχιστον αφού δεν μπορούν να σκεφτούν οι ιθύνοντες την σημασία του, ας αναλογιστούν ότι ο κόσμος μέσα σ’ αυτό το ναό θα μπορούσε να βλέπει ζωντανή την ιστορία και τη θρησκεία του. Μάλιστα θα μπορούσε να φτιαχτεί και ένα αντίστοιχο μουσείο το οποίο θα φιλοξενούσε όλη την ιστορική πορεία για την εκπλήρωση του τάματος το οποίο θα το επισκέπτονταν και Έλληνες και αλλοδαποί. Ο συνδυασμός των ανωτέρω θα αποτελούσε τον σύγχρονο <<φάρο>> του Ελληνισμού. Οι ηθικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές και πνευματικές <<επεκτάσεις>> της υλοποίησής του θα ήταν ανυπολόγιστες. 

   Αυτή η επέτειος, ίσως είναι η ύστατη προσπάθεια πραγματοποίησής του. Τόσοι πολλοί προσπάθησαν να το εκπληρώσουν μα δεν τα κατάφεραν διότι οι προσπάθειες τους δεν είχαν θεμέλιο τον Θεό και την προσευχή. Όπως λέει και ο 126ος ψαλμός: <<  Ἐὰν μὴ Κύριος οἰκοδομήσῃ οἶκον, εἰς μάτην ἐκοπίασαν οἱ οἰκοδομοῦντες· ἐὰν μὴ Κύριος φυλάξῃ πόλιν, εἰς μάτην ἠγρύπνησεν ὁ φυλάσσων.>> Μάλιστα η εκκλησία μας μέσω της Ιεράς Συνόδου την 08-06-2012 είχε εκδώσει απόφαση-πρόταση για την επίτευξή του μέχρι την 200η επέτειο της Εθνικής Παλιγεννεσίας.  Η 25η Μαρτίου του 2021 ως ημερομηνία των 200 χρόνων από την απελευθέρωσή μας είναι η ιδανική ευκαιρία υπογραφής ενός οριστικού σχεδίου-προεδρικού διατάγματος για την ανοικοδόμηση του ναού του ‘Σωτήρος Χριστού’ μας. Του Τάματός μας! Το τελευταίο έπρεπε να είχε γίνει και είναι αδήριτη ανάγκη να πραγματοποιηθεί. Το Τάμα μας είναι η μνήμη μας! Το Τάμα του Γέρου μας!

   Χρόνια καλά και ευλογημένα αδερφοί μου, καλή επέτειο 200 ετών, καλό παράδεισο και η ελπίδα μας δε θα σβήσει. Έχει ο Θεός! 

14.2.2021 

ΝΑΣΗΣ Β. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ τοῦ Βασιλείου, 

Φοιτητὴς στὴ Σχολὴ Ἀξιωματικῶν Ἑλληνικῆς Ἀστυνομίας

https://www.fotgrammi.gr/βραβεύσεις/νασησ-εμμανουηλ-το-ταμα-του-γερου-μασ/