Με μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12:40.

Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:15 υπό τα χειροκροτήματα χιλιάδων πολιτών που βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας. Σε αυτήν παρήλασαν τόσο τα μηχανοκίνητα άρματα όσο και οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στο κέντρο της Αθήνας από νωρίς συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος προκειμένου να παρακολουθήσει την παρέλαση.

Της στρατιωτικής παρέλασης προηγήθηκε η επίσημη έπαρση της Εθνικής Σημαίας, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ενώ στις 10:00 ξεκίνησε η επίσημη δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, προεξάρχοντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου Β’, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας.

Δείτε βίντεο από την παρέλαση:

Η εντυπωσιακή διέλευση των Rafale, Phantom και F-16 Viper

Στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, εμφανίστηκαν και Rafale, F-4 PHANTOM, M-346.

Rafale και F-16 Viper είναι τα πιο σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτει η Ελλάδα, τα οποία πέταξαν πάνω από την Αθήνα λόγω του εορτασμού της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, στις 25 Μαρτίου 1821.

Τα πρώτα Α/Φ Μ-346 παραλήφθηκαν τον Μάιο του 2023, με σκοπό την παροχή προκεχωρημένης και επιχειρησιακής εκπαίδευσης και ήδη αυτή την στιγμή εκπαιδεύονται σε αυτά οι πρώτοι νέοι Ανθυποσμηναγοί. Η δυναμική αυτή παρουσία τους εκφράζει την ακατάλυτη θέληση του λαού μας να γιορτάζει ελεύθερος την Ιστορική αυτή μέρα.

Η επετειακή διέλευση του Supermarine Spitfire συνοδεία αεροσκάφους F-16

Η πρώτη επετειακή διέλευση του Supermarine Spitfire σε σχηματισμό με αεροσκάφος F-16, κατά την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την 25η Μαρτίουστην Αθήνα

Το εμβληματικό αυτό αεροσκάφος ανακατασκευάστηκε και επανήλθε σε πτήσιμη κατάσταση με δωρεά του Ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ» και του Ιδρυτή του, Παναγιώτη Πήτερ Λιβανού.

Το Supermarine Spitfire, σύμβολο της Βρετανικής Αεροπορίας χρησιμοποιήθηκε από τη RAF και τις συμμαχικές αεροπορίες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και υπήρξε ένα από τα πιο διάσημα καταδιωκτικά αεροσκάφη όλων των εποχών.

Τα πρώτα Ελληνικά Spitfire παρελήφθησαν στα τέλη του 1943 στη Μέση Ανατολή, εξοπλίζοντας αρχικά την 335 Μοίρα και αργότερα την 336 Μοίρα. Τον Οκτώβριο του 1944, ύστερα από εκτεταμένη δράση στη Βόρεια Αφρική, επέστρεψαν στην Ελλάδα. Χρησιμοποιήθηκαν για εκπαίδευση στη Σχολή Αεροπορίας, ενώ αποσύρθηκαν το 1953.

Η κατάθεση στεφάνων από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

6164441
6164435
6164406
6164398

Δείτε εικόνες από την παρέλαση:

parelasi-11
parelasi-12
parelasi10
parelasi-7
parelasi-8
parelasi-9

 

parelasi-2
parelasi-3
parelasi-4
parelasi-5
parelasi-6

 

6164474

 

parelasi-kosmos
parelasi-kosmos02

Νωρίτερα για αρκετή ώρα στα πέριξ του κέντρου, όπως στους Στύλους του Ολυμπίου Διός βρέθηκαν τα άρματα του Ελληνικού Στρατού αναμένοντας το σήμα για να ξεκινήσουν την παρέλαση.

Δείτε φωτογραφίες

stratiwtiki_parelasi___3_
stratiwtiki_parelasi___4_
stratiwtiki_parelasi___5_
stratiwtiki_parelasi___6_
stratiwtiki_parelasi___7_
stratiwtiki_parelasi___8_
stratiwtiki_parelasi___1_

Πηγή: protothema.gr