Ηλικίας από 15 έως 90 ετών οι ασθενείς που μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας Βάρδας

Ξινό βγήκε το πανηγυρικό εορταστικό τραπέζι που είχε στηθεί στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου σε ένα χωριό της Βουπρασίας στην Ηλεία, καθώς 37 κάτοικοι ηλικίας 15 ως 90 χρόνων υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Βάρδας.

Κατά την διάρκεια της καθιερωμένης γιορτής του χωριού, όσοι κατανάλωσαν το γεύμα που περιλάμβανε βραστή προβατίνα και γλυκά παρουσίασαν έντονα συμπτώματα με έντονους πόνους στο στομάχι και την κοιλιακή χώρα και χρειάστηκε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Οι γιατροί που εφημέρευαν στο Κέντρο Υγείας δεν προλάβαιναν να περιποιούνται τους ασθενείς που κατέφευγαν εκεί με έντονα συμπτώματα από νωρίς το μεσημέρι ως και αργά το βράδυ, στους οποίους χορήγησαν φαρμακευτική αγωγή και ορούς και, μετά από ολιγόωρη παραμονή, επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του Κ.Υ. Βάρδας, Σταύρο Λεβέντη, που μίλησε στο ilialive.gr οι πρώτοι ασθενείς ήταν δύο αδέρφια 15 και 16 ετών και η μητέρα τους. «Αρχικά νομίσαμε ότι πρόκειται για γαστρεντερίτιδα. Μόλις όμως άρχισαν να έρχονται και άλλοι ασθενείς, οι οποίοι ήταν όλοι από το ίδιο χωριό και βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι, διαπιστώσαμε αμέσως ότι πρόκειται για τροφική δηλητηρίαση. Τα συμπτώματα ήταν έντονα: πόνοι στη κοιλιακή περιοχή, ναυτία, εμετός και διάρροια. Αμέσως παρασχέθηκε η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και διαχειριστήκαμε την κατάσταση στο Κέντρο Υγείας, χωρίς να χρειαστεί καμία διακομιδή. Οι ασθενείς παρέμειναν στην βραχεία νοσηλεία με ορούς και μόλις ένιωσαν καλύτερα επέστρεψαν όλοι στα σπίτια τους. Πάντως μέχρι να ενεργήσουν τα φάρμακα, υπέφεραν από τους πόνους».

Πηγή: protothema.gr