
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΑΜΠΕΛΩΝ
«Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»
Έδρα Αγράμπελα
Εγκαίνια Νεροτριβής στα Αγράμπελα 6/6/2025
Παραβρέθηκαν:
Ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ Αθανασίου ο πρωτοσύγκελος Πανοσιολογιότατος κ.κ Φιλάρετος και ιερείς της Μητροπόλεως
Ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε Αροανίας Δήμου Καλαβρύτων κ. Αριστείδης Δαλιάνης και ο Δημοτικός σύμβουλος Δ. Καλαβρύτων κ. Αριστείδης Γκολφινόπουλος .
Οι Πρόεδροι των κοινοτήτων Αγραμπέλων, Πλάκας και Τριποτάμων.
Πρόεδροι συλλόγων και πολίτες της Δ.Ε Αροανίας και Αρχαίας Ολυμπίας .
Μήνυμα συγχαρητηρίων από τον αντιπεριφεριάρχη τουριστικής ανάπτυξης κ. Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο.
Στα Αγράμπελα πλησίον της Ιεράς Μονής Πορετσού εγκαινιάσαμε την δική μας νεροτριβή ανακαινισμένη σύμφωνα με την παράδοση, ένα έργο που μας δίνει την ευκαιρία να μεταφέρει τις σκέψεις μας σε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο , να το θυμηθούμε όλοι όσοι το ζήσαμε σε λειτουργία, να το γνωρίσουν οι νεότεροι και να δοκιμάσουν την χρήση της .
Να κάνουν και πάλι τον τόπο αυτό τόπο κοινωνικών συναναστροφών και να σιγοτραγουδήσουν τα ιστορικά τοπικά τραγούδια ,να θυμηθούν τους άθλους του Ηρακλή και κυρίως την σύλληψη του Ερυμάνθειου Κάπρου που στις πλαγιές του ζούσε και τρεφόταν από τις καλλιέργειες της παραποτάμιας περιοχής που βρισκόμαστε και όχι μόνο.
Να περπατήσουν και να θαυμάσουν το βουνό Ερύμανθος που πήρε το όνομά του από τον μυθικό Ερύμανθο, γιο του Λυκάονα, βασιλιά της Αρκαδίας ο οποίος θεωρείται ιδρυτής της Αρχαίας πόλης κράτος της Ψωφίδος και που τα όρια του έφταναν έως εδώ στα Αγράμπελα .
Η ιστορία της Νεροτριβής στην ζωή των ανθρώπων .
Ασφαλώς πρόκειται για υδροκίνητα εργαστήρια σημαντικού ενδιαφέροντος μιας και λειτουργούσαν από τη βυζαντινή τουλάχιστον περίοδο.
Πηγή ζωής είναι το νερό, ένα από τα στοιχεία που χαρακτήριζε την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξή της κάθε περιοχής.
Από τη βυζαντινή τουλάχιστον περίοδο κοντά στις πηγές και στις όχθες των ποταμών έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτοι νερόμυλοι και οι νεροτριβές που εκμεταλλεύτηκαν την ενέργεια των νερών σε πολλές περιοχές.
Αποτέλεσαν επί σειρά αιώνων τις πρώτες οικογενειακές βιομηχανικές μονάδες που επέτρεπαν στα μικρά χωριά να λειτουργούν ως αυτόνομες μικρές οικονομικές και κοινωνικές οντότητες, αξιοποιώντας τις φυσικές πηγές ενέργειας, θεμέλιοι λίθοι στην επιβίωση και κατ’ επέκταση στην τοπική ανάπτυξη.
Η ορμή του νερού που δημιουργούσε στροβίλους ήταν αρκετή για να καθαρίσει σε βάθος υφαντά από κατσικίσια κλωστή που έφτιαχναν κάπες για τους κτηνοτρόφους, τα σαϊσματα, τις φλοκάτες, τα κιλίμια, τις κουβέρτες και όλα τα υφαντά που ύφαναν στους αργαλειούς οι νύφες για την προίκα τους για να συμπυκνωθούν αλλά και να μαλακώσουν. Παραδοσιακά, η λειτουργία των νεροτριβών ξεκινούσε στις αρχές του καλοκαιριού και διαρκούσε μέχρι το τέλος του.
Κάθε οικογένεια, μια φορά το χρόνο, μετέφερε τα υφαντά και τις φλοκάτες της φορτωμένα στα ζώα τους στις νεροτριβές και αφού ολοκληρωνόταν η διαδικασία της πλύσης και του στεγνώματος, έπαιρναν το δρόμο της επιστροφής.
Η εργασία του χειριστή της νεροτριβής ήταν κοπιαστική και απαιτούσε καλή φυσική κατάσταση και μυϊκή δύναμη για να μπορεί να βγάζει από τους κάδους τα πολύ βαριά υφαντά και να τα απλώνει στις φούρκες για να ακολουθήσει το στέγνωμα.
Σε πολλές περιοχές είχαν αναπτυχθεί μηχανικά μέσα με την κατασκευή ξύλινων γερανών για την εξαγωγή των υφαντών από τους κάδους και την τοποθέτηση τους για στέγνωμα .
Οι νεροτριβές και οι νερόμυλοι από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής τους έως ότου απαξιώθηκαν ήταν άμεσα συνδεδεμένοι με την κοινωνική ζωή κάθε περιοχής.
Ήταν το σημείο συνάντησης των ανθρώπων που κατοικούσαν στα γύρω χωριά και τόπος συζητήσεων όλων των επίκαιρων κοινωνικών θεμάτων.
Εκ μέρους των μελών του Δ.Σ του συλλόγου μας και του εταίρου μας την ΑΜΚΕ «Ένας άλλος δρόμος» ευχαριστούμε για την συνεργασία τους:
1)Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής .
2)Την υπηρεσία νεωτέρων μνημείων και τεχνικών έργων δυτικής Ελλάδος
3) Την εφορεία αρχαιοτήτων Αχαΐας
4)Την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος
5) Τον Δήμο Καλαβρύτων
6)Τους Αναδόχους του έργου ξύλινων και πέτρινων εργασιών.
7)Το Περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης ΑΜΚΕ ‘ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ’ καθώς και όλες και όλους που έλαβαν μέρος προς εκπαίδευση στην αναστήλωση της νεροτριβής εφαρμόζοντας εργασίες υψηλών επιστημονικών και τεχνικών προδιαγραφών .
8) Τους χορηγούς μας, όλους όσους εργάστηκαν και βοήθησαν με κάθε τρόπο στην αποπεράτωση του έργου .
9) Ιδιαίτερα ευχαριστούμε το Ίδρυμα χελιδόνι για την επιχορήγηση του συλλόγου μας και τα 10 Ιδρύματα που χρηματοδότησαν το πρόγραμμα του 7ου Κύκλου του Προγράμματος «Σημεία Στήριξης» .
VII. «Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες» (Χρηματοδότης: Helidoni Foundation)
Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγραμπέλων «Ο Άγιος Δημήτριος» (agrampela.gr) – Μελέτη για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία της παλαιάς νεροτριβής για την πολιτιστική ανάδειξη της περιοχής των Καλαβρύτων σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Ένας άλλος δρόμος»
10)Το ίδρυμα Μποδοσάκη για την διαχείριση της χορηγίας καθώς, και την υπεύθυνη επικοινωνίας μας κυρία Λητώ Καραγκούνη.
Ο πρόεδρος
Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος
(Φωτογραφίες – Βίντεο)