Ο Σύλλογος Ορειβασίας – Χιονοδρομίας – Αναρρίχησης – Προστασίας περιβάλλοντος Καλαβρύτων, σε συνεργασία και στήριξη του Δήμου Καλαβρύτων από το 1980, και κάθε χρόνο, τη 2η Κυριακή του Μαΐου οργανώνει το Πανελλήνιο Πέρασμα στο φαράγγι του Βουραϊκού Ποταμού.

Με την πληθωρική παρουσία ντόπιων, επισκεπτών και εκδρομέων κάθε ηλικίας, από κάθε σημείο της χώρας, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο το 44ο Πανελλήνιο Πέρασμα του Φαραγγιού του Βουραϊκού ποταμού. Η ποικιλόμορφη και πολύπλευρη διήμερη εκδήλωση, η οποία τα τελευταία χρόνια “κερδίζει” ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές αλλά και φανατικούς φίλους, απέδειξε ότι, όχι μόνο το Πέρασμα του Βουραϊκού είναι πλέον ένας ισχυρός θεσμός στη σύγχρονη εποχή, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και η δράση που θα αποτελέσει για τις επόμενες δεκαετίες “ορόσημο” προσέλκυσης τουριστών και εναλλακτικών επισκεπτών. Αυτό ακριβώς, άφησαν να εννοηθεί η συμμετοχή εκατοντάδων εκπροσώπων από τις νεότερες γενιές επισκεπτών, όπου φέτος ήταν κυριολεκτικά πιο πολλοί από κάθε άλλη χρονιά.

Τη συνολική διοργάνωση της διημερίδας είχε ο Σύλλογος Ορειβασίας Χιονοδρομίας Αναρρίχησης και Προστασίας του Περιβάλλοντος των Καλαβρύτων, ενώ τύγχανε της απόλυτης υποστήριξης από διάφορους άλλους οργανισμούς, φορείς, συλλόγους και φίλους της τοπικής κοινότητας και των Καλαβρύτων και της Αιγιάλειας.

Η κατάβαση στο φαράγγι γίνεται από τις γραμμές του Οδοντωτού ξεκινώντας από τα Καλάβρυτα και με τελικό προορισμό το Διακοπτό συνολικής απόστασης 22 χλμ.

Εναλλακτικά μπορείτε να ξεκινήσετε και από τη Ζαχλωρού, στην οποία φτάνετε με το αυτοκίνητό σας, ή με τον Οδοντωτό, και να περπατήσετε μόνο τα 10 χλμ μέχρι τη στάση Νιάματα. Ο οδοντωτός εκείνη την ημέρα πραγματοποιεί όλα τα δρομολόγια κανονικά σε χαμηλές ταχύτητες και σταματάει σε όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς ώστε να εξυπηρετεί τους πεζοπόρους.

 

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής ο Ορειβατικός Σύλλογος έχει φροντίσει για όλους εσάς ώστε να βρείτε τα απαραίτητα για να ξεκουραστείτε και να πάρετε δύναμη για να συνεχίσετε.

Δεν χρειάζεται να είστε σε κάποια ιδιαίτερη φυσική κατάσταση, αρκεί η διάθεση για περπάτημα.

Δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός για να συμμετάσχετε, η διαδρομή είναι απλή και μπορούν να την ακολουθήσουν όλοι, να τονιστεί όμως ότι είναι πεζοπορία σχεδόν 5 ωρών από τα Καλάβρυτα εώς και το Διακοπτό, 3 ωρών από Ζαχλωρού εώς Διακοπτό και 2 ωρών από Ζαχλωρού μέχρι τα Νιάματα όπου θα σας περιμένουμε.

Εάν δεν έχετε την αντοχή να περπατήσετε τόσες ώρες (λόγω ηλικίας ή διαφόρων προβλημάτων υγείας), θα ήταν καλύτερα να το αποφύγετε.

Είναι ΚΑΘΑΡΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ και όχι περίπατος. Εάν δεν είστε σε κάποιο σύλλογο ώστε να γνωρίζετε τα βασικά tips, τότε ακολουθήστε τις οδηγίες (tips) που δίνουμε παραπάνω.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ να τηρήσετε τις παραπάνω οδηγίες σχετικά με το τι να φορέσετε ή να πάρετε μαζί σας.

To Πανελλήνιο Πέρασμα στο φαράγγι του Βουραϊκού Ποταμού είναι ΔΩΡΕΑΝ και δεν χρειάζεται να δηλώσετε συμμετοχή.

Κατά μήκος του φαραγγιού θα βρείτε εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης οι οποίοι φροντίζουν για την ομαλή διεξαγωγή και θα είναι εκεί για οτιδήποτε χρειαστείτε.

Φέτος συμπληρώνονται 93 χρόνια από την ίδρυση του Ορειβατικού (το 1931) και 44 χρόνια (από το 1980), που πραγματοποιεί το Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού.