Περιοδεία κυβερνητικού κλιμακίου υπο τον Υφυπουργό Εξωτερικών Αν. Κατσανιώτη στον Έβρο 

– Η κυβέρνηση με μια σειρά έργων, με τον φράχτη στα σύνορα και την αξιοποίηση του λιμένα Αλεξανδρούπολης αναβαθμίζει την γεωστρατηγική θέση του Έβρου 

 Τον νομό Έβρου επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου και στο πλαίσιο των περιοδειών που διοργανώνει η Νέα Δημοκρατία στη Βόρεια Ελλάδα ενόψει της 86ης ΔΕΘ.

Ο κ. Κατσανιώτης συνοδευόταν από τους βουλευτές του Αναστάσιο Δημοσχάκη, Χρήστο Δεμερντζόπουλο και Σταύρο Κελέτση, τους βουλευτές Τάσο Χατζηβασιλείου και Κωνσταντίνο Μπλούχο, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνο Μπαγινέτα.

 
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, συναντήθηκε με το Δήμαρχο Ορεστιάδας κ. Βασίλη Μαυρίδη, συνομίλησε με πολίτες και επαγγελματίες στο κέντρο της Ορεστιάδας και επισκέφθηκε το νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Στην συνέχεια το κλιμάκιο επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη και συναντήθηκε  με τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου  Δημήτρη Πέτροβιτς  ενώ συζήτησαν με πολίτες και επαγγελματίες της ακριτικής πόλης. 

Από την Αλεξανδρούπολη ο κ. Κατσανιώτης δήλωσε «Η κυβέρνηση και η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται διαρκώς δίπλα στους πολίτες του Έβρου. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία οι Έλληνες ακρίτες κρατούν πολύ ψηλά το φρόνημα της πατρίδας μας. Η κυβέρνηση με μια σειρά έργων, με τον φράχτη στα σύνορα και την αξιοποίηση του λιμένα Αλεξανδρούπολης αναβαθμίζει την γεωστρατηγική θέση της περιοχής».
 

Το βράδυ της Δευτέρας ο Υφυπουργός Εξωτερικών τοποθετήθηκε στην εκδήλωση «Ισχυρή Ελλάδα στο νέο διεθνές περιβάλλον» που συνδιοργάνωσαν οι Γραμματείες Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελλήνων της Διασποράς της Νέας Δημοκρατίας.

Στην ομιλία του ο κ. Κατσανιώτης ανέφερε ότι η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να κινητοποιήσει την ευρωπαϊκή ηγεσία αμέσως μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου 2020 και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την επέκταση του φράχτη και την φύλαξη των συνόρων έχουν καταστήσει τον  Έβρο «απροσπέλαστο ευρωπαϊκό οχυρό». 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών είπε πως η κυβέρνηση διασφάλισε τα σύνορα της χώρας με τρεις τρόπους:

        με το τείχος στον Έβρο το οποίο αποφασίστηκε να καλύψει όλο το μήκος των χερσαίων συνόρων

        με την αναχαίτιση της παράνομης και εργαλειοποιημένης –για να μην πω οπλοποιημένης όπως είναι ο όρος που χρησιμοποιείται πλέον διεθνώς- μετανάστευσης δια των θαλασσίων συνόρων στο Αιγαίο, και

        με τις συμφωνίες που πέτυχε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για τις ΑΟΖ με την Ιταλία και με την Αίγυπτο.

 Ο κ. Κατσανιώτης αναφέρθηκε αναλυτικά και στις δράσεις του Υπουργείου Εξωτερικών που αφορούν το δικό του χαρτοφυλάκιο: «Ξεκινήσαμε την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού μας για την Δημόσια Διπλωματία, αξιοποιώντας: 

–           το ήδη μεγάλο πολιτισμικό βάρος της Ελλάδας στον κόσμο

–           τα νέα ψηφιακά εργαλεία που μας βοήθησαν να μετασχηματίσουμε τις 130  διπλωματικές μας αρχές ανά τον κόσμο

–           την δύναμη της Ορθόδοξης Εκκλησίας

–           και την απέραντη ισχύ των ομογενών μας που βρίσκονται σε ολόκληρο τον κόσμο κι αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της πατρίδας μας.

Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε το τελευταίο διάστημα πιο έντονα. Το βλέπουμε για παράδειγμα στην  σημαντική δουλειά που κάνει η Ελληνική Ομογένεια της Αμερικής για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων. Αυτό έκαναν πάντα. Διαχρονικά και σταθερά.  Αυτό κάνουν και σήμερα με ακόμα μεγαλύτερο πάθος γιατί κατανοούν ότι τα τελευταία 3 χρόνια κάτι αλλάζει στην Ελλάδα.  Αλλάζει προς το καλύτερο. Και νιώθουν υπερήφανοι. Νιώθουν υπερήφανοι Έλληνες. Όσο μεγάλη και αν νομίζουν κάποιοι ότι είναι η Τουρκία, η Ελλάδα υπερτερεί. Και θα υπερτερεί όχι μόνο γιατί έχει ισχυρούς συμμάχους αλλά γιατί έχει εκατομμύρια απόδημους συμπατριώτες.  Την μεγάλη Ελληνική Διασπορά, που ανθίζει στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στην Ευρώπη και σε κάθε γωνιά της Γης, προωθώντας τα εθνικά μας συμφέροντα».

Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο που υλοποιεί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των περίπου 130 διπλωματικών αρχών της χώρας. 

Υπογραμμίζοντας πως η σχέση της Μητέρας Πατρίδας με τα εκατομμύρια Απόδημων Ελλήνων οφείλει να είναι αμφίδρομη σημείωσε πως «Με στόχο την αρτιότερη προξενική εξυπηρέτηση και συνδρομή στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται εκτός επικράτειας, το Υπουργείο Εξωτερικών προχωρά στην υλοποίηση σημαντικών πρωτοβουλιών. Το Μητρώο Πολιτών που λειτουργεί ήδη από την αρχή του έτους και αφορά στην απευθείας καταχώρηση ληξιαρχικών γεγονότων της αλλοδαπής από τις Προξενικές Αρχές, ο Εικονικός Βοηθός που παρέχει αυτοματοποιημένες ηλεκτρονικές απαντήσεις στο κοινό για θέματα προξενικής φύσης, η εξ’ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω βιντεοκλήσης από την υπηρεσία “MyConsulLive” είναι έργα που ήδη υλοποιούνται. Στο πλαίσιο της περαιτέρω εμπέδωσης της ψηφιακής μετάβασης του Υπουργείου Εξωτερικών, έχουν δρομολογηθεί επίσης η δημιουργία Ψηφιακού Χώρου για τη Διασπορά, καθώς και η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών από την Πολιτεία για τους Απόδημους απευθείας μέσω του gov.gr».  

Ο κ. Κατσανιώτης, κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε «Σας καλώ λοιπόν, σήμερα εν μέσω ακραίων υβριδικών απειλών και πρωτόγνωρων εξωγενών κρίσεων να σκεφτείτε μια Ελλάδα, με μια άλλη κυβέρνηση. Με πρωθυπουργό όχι τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει ενισχύσει την εικόνα της πατρίδας μας διεθνώς.  Έχει θωρακίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Έχει αυξήσει μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια την διπλωματική της ισχύ. Που έχει καταστήσει σαφές στη γείτονα, στους λαθροδιακινητές και τις ύποπτες ΜΚΟ ότι τα σύνορά μας σε αέρα, Γη και θάλασσα φυλάσσονται. Αλλά μια κυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Με Τσίπρα – Βαρουφάκη… ή άλλους. Μια κυβέρνηση με εκείνους που τσάκισαν την αξιοπιστία της χώρας μας.  Έπαιξαν στα ζάρια την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα. Έπαιξαν στη ρουλέτα τους κόπους και τον ιδρώτα των Ελλήνων όταν εκείνοι έτρεχαν να βγάλουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Που άφησαν ξέφραγο αμπέλι τα σύνορά μας. Σκεφτείτε μόνο να διαχειριζόταν την κρίση του 2020 στον Έβρο η Τασία, την πανδημία ο Πολάκης. Μπορείτε να το φανταστείτε; Θέλετε να το φανταστείτε; ΟΧΙ».