Κεντρικά από το ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να ευνοήσουν κανέναν, αλλά ούτε και να αφήσουν τον οποιονδήποτε να «παίξει» μπάλα μόνο του.

Το ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα έχει κερδίσει αδιαμφισβήτητα το πολιτικό ενδιαφέρον των ημερών. Αυτό συνέβη λόγω της διαφαινόμενης οριστικοποίησης του ψηφοδελτίου του νομού που αποκάλυψε χθες η «Π».

Ωστόσο, έχει σημασία να κάνουμε την κατανομή των 11 υποψηφίων τόσο για την ιδιαίτερη τοπική καταγωγή τους όσο και για τον επαγγελματικό τους κλάδο. Μια πρώτη ερμηνεία είναι ότι κεντρικά από το ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να ευνοήσουν κανέναν, αλλά ούτε και να αφήσουν τον οποιονδήποτε να «παίξει» μπάλα μόνο του.

Εξω από όλες αυτές τις κατηγοριοποιήσεις, μένει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Αναμφισβήτητα είναι το πρόσωπο-«κράχτης» του ψηφοδελτίου για όλο το νομό αλλά και την πλευρά του Ερυμάνθου, όπου ομολογουμένως δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια το ΠΑΣΟΚ για να προσελκύσει τους ψηφοφόρους.

ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Ξεκινώντας με την γεωγραφική κατανομή του κάθε υποψηφίου, διαπιστώνουμε πως η Αιγιάλεια βλέπει στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ τρία άτομα που έλκουν την καταγωγή από τα ανατολικά της Αχαΐας. Μαρίνος Σκανδάμης, Γιώργος Μπέσκος και Δήμητρα Αναργύρου είναι οι τρεις σίγουροι, ενώ «παίζει» ακόμα το όνομα της Βασιλικής Ψυχράμη. Εφόσον τελικά μπει και η κ. Ψυχράμη στο ψηφοδέλτιο, γίνεται αντιληπτό ότι η «πασοκική δεξαμενή» ψήφων στην Αιγιάλεια θα είναι περιορισμένη για όλους, άρα ενδεχομένως θα τους «ψαλιδιστούν».

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Μια «μίνι» εσωκομματική εκλογική κόντρα αναμένεται να υπάρξει και στα ορεινά του νομού μεταξύ του πρώην βουλευτή και νομάρχη Δημήτρη Κατσικόπουλου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Καλαβρύτων Θόδωρου Νασιώτη. Και οι δύο είναι Καλαβρυτινοί που απολαμβάνουν την ευρύτερη αποδοχή των συντοπιτών τους. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της περίπτωσης είναι ότι ένας εκ των δύο φέρεται να είχε ζητήσει να μην υπάρχει και άλλος υποψήφιος από τα ορεινά.

Επιπλέον, για να υπάρχει εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ και στη Δυτική Αχαΐα. Ο πρώην αντινομάρχης και πρώην πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Αχαΐας Γιάννης Ταπεινός κατάγεται από την περιοχή και δεδομένα μπορεί να προσελκύσει κόσμο.

Η ΠΑΤΡΑ

Ο μεγαλύτερος Δήμος της Αχαΐας, η Πάτρα, έχει και τους περισσότερους υποψήφιους. Πρόκειται για την αντιπρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνα Σολωμού, τον Γιώργο Καρβουνιάρη, την Παρασκευή Λουκοπούλου, την Ολυμπία Λόη και τη Δήμητρα Γεωργακοπούλου Μπάστα αν τελικά μπει στο ψηφοδέλτιο.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ

Ενδιαφέρον υπάρχει και στην επαγγελματική κατανομή των υποψήφιων. Στο δεδομένο ψηφοδέλτιο συναντάμε δύο δημοσιογράφους (Καρβουνιάρη και Αναργύρου), τρεις δικηγόρους (Σκανδάμη, Κατσικόπουλο και Μπέσκο), τρεις γιατρούς (Σολωμού, Λουκοπούλου, Νασιώτη), μια αρχιτέκτονα (Λόη), έναν συνταξιούχο αστυνομικό (Ταπεινό).

Τέλος, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν ο τελευταίος 12ος υποψήφιος θα είναι η κ. Ψυχράμη ή η πρώην πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Δήμητρα Γεωργακοπούλου Μπάστα. Αν τελικά πει το «ναι» η πρώην πρόεδρος τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι μπαίνει στο ψηφοδέλτιο ως «Κατσιφαρική» εκπροσώπηση, μιας και ο πρώην περιφερειάρχης δεν μπήκε στο ψηφοδέλτιο.

Οι πληροφορίες, πάντως, λένε ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει έναν Αχαιό και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Οχι σε εκλόγιμη θέση βέβαια, αλλά θα βρίσκεται στην τιμητική λίστα. Λέτε να δούμε εκεί τον Απόστολο Κατσιφάρα; Ελάχιστοι το ξέρουν, ακόμα και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι το κρατούν ως «επτασφράγιστο μυστικό» μέχρι την ανακοίνωση.

Πηγή: pelop.gr