Ο χάρτης των δημοτικών εκλογών στην Αχαΐα όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής

γράφει ο 

«Ζεσταίνεται», μέρα με τη μέρα, το δημοτικό σκηνικό σε όλη την Αχαΐα, ένα χρόνο περίπου πριν στηθούν οι αυτοδιοικητικές κάλπες, από τις οποίες θα προκύψουν οι νέες δημοτικές αρχές στις 5 τοπικές κοινωνίες, αλλά και τα νέα δημοτικά συμβούλια, για πρώτη φορά με θητεία 5ετίας.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ

Αχαΐα

Στον μητροπολιτικό Δήμο της Πάτρας, τα των εκλογών του 2023, είναι ακόμα σε βρεφικό στάδιο.

> Ο Κώστας Πελετίδης «φιγουράρει» ήδη ως σίγουρος διεκδικητής μιας τρίτης συνεχούς θητείας, αρέσκεται επικοινωνιακά στο «αήττητο» και έχει ως εκλογική παρακαταθήκη το 40,60% (α’ Κυριακή) και κυρίως το 70,86% (β’ Κυριακή) του 2019. Όπλα του είναι, το  μέχρι τώρα έργο, η διεκδικητικότητα και αγωνιστικότητα, ως γνήσιο «παιδί» του ΚΚΕ.

> Ο Βασίλης Αϊβαλής, δείχνει να έχει πάρει τις αποφάσεις του, τις οποίες πολύ πριν το τέλος του χρόνου και θα ανακοινώσει. Φαίνεται να είναι αυτός που θα εκφράσει τον μεγάλο (εκλογικά) χώρο της κεντροαριστεράς. Όλες οι πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας να είναι πολύ κοντά στην στήριξη του κομματικό φορέα, από τον οποίο προέρχεται, το ΠΑΣΟΚ, αλλά να έχει «εξασφαλίσε» την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι του τωρινού εκφραστή του Γ.Ρώρου και της παράταξης «Ώρα Πατρών». Σημαντικό «ατού» του θεωρείται ότι, με συμπάθεια κοιτούν την κάθοδό του στις εκλογές και πολλά στελέχη της τοπικής κεντροδεξιάς πτέρυγας, με πρόθεση συμμετοχής, μάλιστα, στο ψηφοδέλτιό του!

> Ο Απόστολος Κατσιφάρας, αν και δεν ανοίγει ακόμη τα χαρτιά του, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως έχει βάλει πλώρη για τον δημαρχιακό θώκο. Αν και διαθέτει ισχυρά ερείσματα στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο, δεν φαίνεται να κερδίζει την επίσημη στήριξη της Χαριλάου Τρικούπη (ΠΑΣΟΚ), αλλά και της Κουμουνδούρου (ΣΥΡΙΖΑ), σε συνέχεια του 2019 στην Περιφέρεια.

> Ο Κώστας Σβόλης, ως «φρέσκος» διάδοχος του Ν. Παπαδημάτου στην δημοτική παράταξη της ΝΔ, έχει αποφασίσει μεν να διεκδικήσει την διατήρηση της επίσημης στήριξης του κυβερνητικού κόμματος, όπως συνέβη το 2019, χωρίς αυτήν όμως, διαμηνύει, ότι δεν θα προχωρήσει. Σε κάθε περίπτωση, η υποψηφιότητά του δεν θα είναι τόσο εύκολη όσο η ανάδειξή του ως νέος δημοτικός αρχηγός.

> Ο Νίκος Νικολόπουλος, αν και συναρτά την εκ νέου καθόδό του με το αν  – νωρίτερα – θα έχει αναδειχθεί βουλευτής στις εθνικές εκλογές, ξεκαθαρίζει ότι η δημοτική του παράταξη θα είναι παρούσα στις κάλπες του επόμενου Οκτωβρίου.

> Ο Πέτρος Ψωμάς, ετοιμάζεται πυρετωδώς, από τώρα, για την δεύτερη υποψηφιότητά, με αξιώσεις εκλογής όπως λέει ο ίδιος, και ανοικτός σε συνεργασίες με παρατάξεις ή και κόμματα, δίχως ταμπέλες και καπελώματα. Τελευταία τον «γλυκοκοιτούν» μεμονωμένα στελέχη της ΝΔ, ως μια καλή διευρυμένη λύση.

> Ο Θόδωρος Ντρίνιας, με την παράταξη «Κοινοτικό», δηλώνει αποφασισμένος να είναι παρόντες στις κάλπες, και εξετάζουν τρόπους υπερπήδησης προβλημάτων του νέου εκλογικό νόμου.

> Ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια και δηλώνει πως θα κατέλθει, μαζί με κόμμα ή κόμματα τα οποία θα συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές, τις δε αποφάσεις στην ώρα τους.

> Ο Χρήστος Πατούχας, όσο κι αν πολιτικά βρίσκεται πολύ κοντά στην δημοτική αρχή, διευκρινίζει πως η «Ανυπότακτη Πολιτεία» θα κατέλθει αυτόνομη.

Τέλος, άγνωστες παραμένουν ακόμα οι προθέσεις του, Ν. Τζανάκου (το πιο πιθανό να μην κατέβει), του Δ. Μπέλια (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και του Θ. Μπελεζώνη (Αντικαπιταλιστική Ανατροπή).

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

ΑχαΐαΣτον δεύτερο μεγαλύτερο Καλλικρατικό ΟΤΑ της Αχαΐας, οι προεκλογικές «πινελιές» αυξάνονται, κάνοντας το «κάδρο» των εμπλεκομένων, πιο ευδιάκριτο.

> Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, αναμφίβολα αποτελεί τον νούμερο ένα «παίχτ» της αυτοδιοίκησης στην περιοχή. Μετά από 20ετή δημαρχιακή θητεία, σε Συμπολιτεία και Αιγιάλεια, έχει βάλει στόχο να «αλλάξει» την ιστορία, που θέλει εν ενεργεία δήμαρχο μην έχει ποτέ επανεκλεγεί. Σε επίπεδο ομάδας δεν καταγράφει απώλειες, ενώ η δημοτική αρχή γνωρίζει καλά ότι θα κριθεί από το έργο της κι ό,τι έχει σχεδιάσει για τα επόμενα χρόνια.

> Ο Χρήστος Γούτος, οδεύει με βεβαιότητα προς τις εκλογές. Η δεύτερη φορά, θα τον βρει πιο ενισχυμένο, αν πράγματι επαληθευτεί στην πράξη η «συμφωνημέν» συμπόρευσή του με την υποψήφια δήμαρχο (2019) Βάσω Ψυχράμη. Η πρόσθεση των ποσοστών τους (34% και 19%) δημιουργεί κλίμα ευφορίας στις αυτόνομες σήμερα παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι, πέραν του ίδιου που ανήκει στη ΝΔ, στηρίζεται εμφανώς από την ηγεσία της Τοπικής του κόμματος.

> Ο Κώστας Σπηλιόπουλος, ανακοινώνει, επίσημα,την κάθοδό του την μεθεπόμενη Δευτέρα και μένει να δείξει με ποιους θα πορευτεί. «Τσιμπάει», πάντως, κάποιους υποψηφίους και από τους δύο παραπάνω συνδυασμούς. Ειδικά με τον δήμαρχο έχουν την ίδια κομματική  δεξαμενή. Η μακρόχρονη πορεία του, ως υφυπουργός, βουλευτής, αντινομάρχης και αντιδήμαρχος δίνουν «φτερά» στην εμπλοκή του με τα δημοτικά.

> Ο Θεόφιλος Βασιλείου, εντός πολύ λίγων ημερών, ξεκαθαρίζει την συμμετοχή του στις δημοτικές εκλογές. Η δυναμική  – εκ της καταγωγής του – εδράζεται κυρίως στην Ανατολική Αιγιάλεια.

> Ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος, εκφράζοντας τον χώρο της Αριστεράς ,θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Στο πλάι του γιατρού παραμένει ο πρ. δήμαρχος Αιγίου Γ. Περπής.

> Η Αγγελική Κουρή, θα πρέπει να λογίζεται ως υποψήφια (και πάλι) του ΚΚΕ. Η λογίστρια με τους χαμηλούς τόνους έχει καταγράψει ακόμα και «νίκες» στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο υποψήφιος δήμαρχος του 2019 Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, δεν θα κατέλθει αυτόνομος, αλλά με το ψηφοδέλτιο του δημάρχου…καθότι και συνεργαζόμενος  αντιδήμαρχος, ενώ η πιθανολογούμενη υποψηφιότητα του αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας Άρη Τηλιγάδη, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί, επί του παρόντος δεν διαφαίνεται.

ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

Το προεκλογικό πεδίο αχνοφαίνεται, αφού ξεκαθαρίζουν οι υποψηφιότητες του 2023.

> Ο Σπύρος Μυλωνάς, έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και με πολλές αξιώσεις διεκδικεί μια δεύτερη δημαρχιακή θητεία. Ως δημοτική ομάδα δεν έχει απώλειες, αντιθέτως θα έχει πολλές ισχυρές προσθήκες προσώπων. Εφόσον κατέβει μαζί του και ο συνεργαζόμενος δημοτικός αρχηγός Π. Κουνάβης, τότε μπορεί να υπολογίζει και σε μια επιπλέον δεξαμενή ψήφων 3% (2019).Το ίδιο λέγεται και για τον υπ.δήμαρχο Α.Στεργιόπουλο.

> Ο Φίλιππος Λιάκος, έχοντας εκλεγεί αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (στη θέση του πρ. δημάρχου Χρ. Νικολάου), θα επιχειρήσει εκλογική ρεβάνς, μετά την οριακή ήττα του 2019. Ζητούμενο είναι ακόμα η συμμετοχή, στο ψηφοδέλτιό του, των ισχυρών αυτοδιοικητικών Θ. Ραυτακόπουλου, Αλ.Ορδίτη, κάτι που εφόσον συμβεί θα αποτελέσει γι’ αυτόν ισχυρό «χαρτί». Ιδιαίτερα περάσματα έχει στον αγροτικό κόσμο του κάμπου.

> Ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος, είναι θέμα ημερών να ανακοινώσει την κάθοδό του. Ο πρώην δήμαρχος Ωλενίας οργανώνει, αυτή την περίοδο, την υποψηφιότητά του, έχοντας «τρανταχτά» στηρίγματα. Ανάμεσα σ’ αυτά, ο παλιός δήμαρχος Δύμης Δ. Γκοτσούλιας, ο γνωστός αιρετός της αξ. αντιπολίτευσης Σπ. Τραχάνης, ο πρόεδρος της Κάτω Αχαΐας Β. Τησαρχόντος κ.ά.

> Ο Παναγιώτης Κουνάβης, συμμαχικός πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ, θα εξαρτηθεί αν θα είναι και πάλι αυτόνομα υποψήφιος δήμαρχος ή θα επιλέξει να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του Σ.Μυλωνά. Τις αποφάσεις θα λάβει, όπως λέει, με γνώμονα τις ανάγκες των δημοτών.

> Ο Αλέκος Θανόπουλος, εκτός μεγάλου απροόπτου, θα είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος του ΚΚΕ.

Άγνωστες είναι οι προθέσεις του υποψηφίου δημάρχου, το 2019, Αντώνη Μπατζαλή, που δεν κατάφερε να μπει στο ΔΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

ΑχαΐαΑκλόνητο φαβορί των εκλογών, μέχρι σήμερα, είναι ο νυν δήμαρχος.

> Ο Θανάσης Παπαδόπουλος, πέραν των δυνάμεων που διαθέτει μέσα από την πολυετή αυτοδιοικητική, πολιτική και αγροτοσυνεταιριστική του πορεία, το 2023 μπορεί να υπολογίζει σε τρία ακόμα στηρίγματα. Του πρ. δημάρχου (αντιπάλου του το 2019) Γ. Λαζουρά, του ΠΑΣΟΚ στο οποίο ανήκει και έμμεσα του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ήδη αποφασισμένο.

Διατηρεί βέβαια δίπλα του πολλά εξέχοντα αυτοδιοικητικά και κομματικά στελέχη της τοπικής ΝΔ (Σφαραγκούλιας, Δουκλιάς, Τσάμης, Πλώτας, Ζυγούρας, Τζόβολος κ.ά).

> Ο Γιάννης Φιλιππόπουλος, αν και δεν αποδέχεται τον όρο του επικεφαλής, «ηγείεται» – πλέον – μιας νέας ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης, με ρίζες κυρίως στον χώρο της ΝΔ. Ο πρώην δήμαρχος Αροανίας, με μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση,  επανακάμπτει, μαζί με άλλα γνωστά πρόσωπα, όπως ο δημοτικός αρχηγός Γιώργος Τσενές.

> Ο Σπύρος Θεοχάρης, ως τρίτη δημοτική παράταξη, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά να επαναλάβει το πολιτικό εγχείρημα του 2019.

> Ο Σταμάτης Ανδριόπουλος, θα είναι αυτός που θα οδηγήσει και πάλι το «άρμα» του ΚΚΕ, στον Δήμο.

ΔΗΜΟΣ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ

ΑχαΐαΑν και το ποσοστό εκλογής του σημερινού δημάρχου (το 2019) 61,18% δεν αφήνει πολλά περιθώρια σε άλλους να διεκδικήσουν τον Δήμο, οι υποψήφιοι αυξάνονται.

> Ο Θόδωρος Μπαρής, με ορατό έργο εν μέσω δυσκολιών, θα διεκδικήσει μια δεύτερη δημαρχιακή θητεία. Στη φαρέτρα του έχει την κυβερνητική απόφαση χαρακτηρισμού του δήμου ως «ορεινού», την εντυπωσιακή αναβάθμιση της Αγροτικής Έκθεσης Χαλανδρίτσας και αρκετά έργα υποδομής, σε άρδευση, ύδρευση και οδικό δίκτυο.

> Ο Διαμαντής Κανελλόπουλος, έχοντας διαρκή κινητικότητα από τις προηγούμενες εκλογές, θα διεκδικήσει πάλι την Δημαρχία, επιχειρώντας να αυξήσει το 35% του 2019.

> Ο Δημήτρης Δριβίλας, επιβεβαιώνει ότι θα είναι το νέο πρόσωπο της εκλογικής αναμέτρησης. Ο πρ. αντιπεριφερειάρχης – απόστρατος της ΕΛΑΣ θα μπει «σφήνα» στους δύο παραπάνω ομοϊδεάτες του, κάνοντας τις κάλπες στον παραδοσιακά «πράσινο» δήμο…υπόθεση της κεντροαριστεράς.

> Ο Τάκης Σκιαδάς, θα οδηγήσει το ΚΚΕ και πάλι στις κάλπες.

Γράφει ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος

Διευθυντής της εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, μετρά πάνω απο 3 δεκαετίες στην δημοσιογραφική κοινότητα με αρκετές θέσεις ευθύνης.

Πηγή: pelop.gr