Λύθηκε ο… κόμπος του Δυτικού Διαδρόμου και ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του έργου-Υπέγραψε το ΥΠΕΝ την τροποποίηση της περιβαλλοντικής μελέτης για την νέα χάραξη.
Λύση στο σήριαλ με τις μοναχές στο μοναστήρι των Καλαβρύτων βρίσκει ο ΑΔΜΗΕ, προχωρώντας στην υλοποίηση του κρίσιμου έργου του Δυτικού Διαδρόμου που θα διασυνδέσει το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Μεγαλόπολης, με την υφιστάμενη γραμμή μεταφοράς 400 KV Αχελώου-Διστόμου και θα προσφέρει ζωτικό χώρο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Ένα έργο που βάλτωσε για μία διετία λόγω σοβαρών δικαστικών προσφυγών επιλύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από αίτημα που υπέβαλλε ο ΑΔΜΗΕ το περασμένο καλοκαίρι για την τροποποίηση της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.

Με την νέα χάραξη οι 2 πυλώνες του έργου που προβλέπονταν στο αρχικό σχέδιο θα γίνουν 7 και θα μετακινηθούν δυτικά σε νέες θέσεις καταλαμβάνοντας τμήμα μήκους 2,5 χιλιομέτρων.

Οι ιερές μοναχές αντιστάθηκαν σθεναρά στο έργο του Διαχειριστή και παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν για να ενδώσουν στην αρχική αρχιτεκτονική του έργου πάγωσαν για μήνες τις εργασίες εγκατάστασης.

Πρακτικά η ΑΕΠΟ ανοίγει το δρόμο για την περάτωση του έργου, το χρονοδιάγραμμα του οποίου θα καθοριστεί από την πορεία των απαλλοτριώσεων που είναι το επόμενο στάδιο. Αν ο ΑΔΜΗΕ καταφέρει να συμφωνήσει και να εξαγοράσει τις εκτάσεις που βρίσκονται στην περιοχή και ανήκουν σε ιδιώτες τότε το έργο θα χρειαστεί από 6 έως 8 μήνες για να τελειώσει.

Αν δεν ανάψουν πράσινο φως οι ιδιώτες και προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση τότε εκτιμάται ότι μπορεί να διαρκέσει η διαδικασία έως 1,5 χρόνο.

Η δυσκολία ολοκλήρωσης του Δυτικού Διαδρόμου έγινε προ μηνών αφορμή για να επιβληθεί στον ΑΔΜΗΕ από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πρόστιμο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ εξαιτίας των πολύμηνων καθυστερήσεων του έργου. Το πρόστιμο αυτό η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι θα προσβάλλει.

Ο δυτικός διάδρομος αποτελεί ένα σημαντικό έργο διασύνδεσης του ΑΔΜΗΕ, το οποίο ξεκίνησε να σχεδιάζεται το 2006 αλλά άρχισε να κατασκευάζεται το 2018. Σήμερα, έχει ολοκληρωθεί το 98% της νέας γραμμής Μεγαλόπολης – Πάτρας που περιλαμβάνει 310 πυλώνες και 100 χιλιόμετρα εναέριων γραμμών επί της Πελοποννήσου. Όμως το έργο βραχυκύκλωσε λόγω προστριβών με το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα, το οποίο αντιδρούσε στην τοποθέτηση των τελευταίων πυλώνων που βρίσκονται σε απόσταση 500 μέτρων.

Η Πελοπόννησος είναι η μοναδική περιοχή της ηπειρωτικής χώρας που δεν είναι συνδεδεμένη στην υπερυψηλή τάση (400 kV). Διασυνδέεται με την Αττική με γραμμές 150 kV όπως τα νησιά, με σοβαρές επιπτώσεις για την επάρκεια του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι επιπτώσεις από τον ενεργειακό αποκλεισμό της Πελοποννήσου δεν πλήττουν μόνο τους καταναλωτές της περιοχής αλλά και ολόκληρης της χώρας καθώς οι μεγάλες μονάδες παραγωγής στην Πελοπόννησο (όπως η Μεγαλόπολη V), δεν μπορούν να συνεισφέρουν στην κάλυψη της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια συνολικά στη χώρα, αφού δεν υπάρχει επαρκής χώρος στο Σύστημα να μεταφερθεί η παραγόμενη ενέργεια.

Πηγή: www.newmoney.gr

Πηγή: Protothema.gr

ΑΔΜΗΕ: Αλλάζει διαδρομή το ηλεκτρικό καλώδιο στην Πελοπόννησο

Εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ η αλλαγή όδευσης- Το έργο έχει καθυστερήσει πάνω από δύο έτη εξαιτίας δικαστικών προσφυγών.

Το πράσινο φως πήρε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) η αλλαγή όδευσης της επέκτασης του ηλεκτρικού συστήματος της υψηλής τάσης (400 kV) στην Πελοπόννησο από τον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Ειδικότερα, χθες υπεγράφη από την αρμόδια Διεύθυνση Αδειοδοτήσεων η τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του 2014, ώστε να αλλάξει η διαδρομή του λεγόμενου «Δυτικού Διαδρόμου», παρακάμπτοντας την Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Αροανίας Καλαβρύτων.

Το έργο της διασύνδεσης του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Μεγαλόπολης με την υφιστάμενη γραμμή μεταφοράς 400 KV Αχελώου-Διστόμου έχει κατασκευαστεί σε ποσοστό 98%, αλλά δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εξαιτίας δικαστικών εμπλοκών. Ειδικότερα, οι μοναχές του Μοναστηρίου των Αγίων Θεοδώρων, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου μισού χιλιομέτρου από την αρχική χάραξη, έχουν καταφέρει με προσφυγές να μπλοκάρουν την τοποθέτηση των δύο τελευταίων πυλώνων, από το σύνολο των 400 πυλώνων του έργου, οι οποίοι έχουν ήδη τοποθετηθεί, με συνέπεια το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του να έχει καθυστερήσει κατά περίπου δύο χρόνια.

Έτσι, ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε διαφορετική όδευση ενός τμήματος μήκους 2,6 χλμ, στην περιοχή της Ιεράς Μονής, με τη μετακίνηση δυτικότερα και την τοποθέτηση επτά πυλώνων σε νέες θέσεις, έργο του οποίου οι περιβαλλοντικοί όροι εγκρίθηκαν χθες. Το νέο τμήμα θα έχει μήκος περίπου 2,5 χλμ.. Σύμφωνα με την απόφαση, οι θέσεις επέμβασης του έργου είναι συγκεκριμένες και αυστηρά προσδιορισμένες στο έδαφος διά του πρωτοκόλλου εγκατάστασης που θα συνταχθεί, και μπορεί να τροποποιηθούν μόνο μετά από εισήγηση της αρμόδιας Δασικής Αρχής, αν προκύψουν σοβαρά ζητήματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Για την …ιστορία
Το έργο του Δυτικού Διαδρόμου, αρχικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ (ο οποίος ενδέχεται να αυξηθεί με την αλλαγή όδευσης) είχε σχεδιαστεί το 2006, υπεγράφη η ΑΕΠΟ το 2014 και ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2018.

Εντός του 2019 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση μιας νέας αυτεπαγωγής αντιστάθμισης στο ΚΥΤ Αχελώου και εντός του 2020 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση τριών νέων αυτεπαγωγών αντιστάθμισης 400 kV / 70 MVAr (μία στο ΚΥΤ Διστόμου και δύο στο ΚΥΤ Μεγαλόπολης) και η εγκατάσταση μίας νέας αυτεπαγωγής αντιστάθμισης 400 kV / 100 MVAr στο ΚΥΤ Μεγαλόπολης. Επίσης, το 2020 ολοκληρώθηκαν τα Τερματικά Αντιρρίου και Καστριτσίου, η εγκατάσταση των καλωδίων 400 kV Ρίου – Αντιρρίου και η εναέρια γραμμή μεταφοράς 400 kV «ΚΥΤ Μεγαλόπολης – Σύστημα», εκτός από τους δύο πυλώνες για την εγκατάσταση των οποίων υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις των μοναχών της Ιερά Μονής Αγ. Θεοδώρων Καλαβρύτων.

Οι αντιδράσεις εμπόδισαν την ολοκλήρωση του έργου εντός του 2020 με αποτέλεσμα τη de facto τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος. Με την απόφαση του πρωτοδικείου Καλαβρύτων επήλθε παύση των εργασιών για την διέλευση των δύο πυλώνων της γραμμής μεταφοράς 400 kV μετά τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει η μοναστική κοινότητα. Οι εναλλακτικές λύσεις που προτάθηκαν από την πλευρά της Ιεράς Μονής αποδείχθηκαν μη εφικτές και οι υπηρεσίες του ΑΔΜΗΕ προχώρησαν στην αναζήτηση μίας εναλλακτικής όδευσης που να είναι τεχνικά εφικτή. Η διαδικασία οδήγησε στον καθορισμό μίας παραλλαγής της όδευσης της γραμμής, για την υλοποίηση της οποίας θα απαιτηθεί η αποξήλωση κάποιων από τους πυλώνες που έχουν εγκατασταθεί και η κατασκευή περισσότερων πυλώνων (επτά) από του δύο που προβλεπόταν να εγκατασταθούν με τη αρχική όδευση.

Ο συνολικός εκτιμώμενος χρόνος που θα απαιτηθεί για την υλοποίηση του έργου, βάσει της νέας χάραξης, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ 2023 -2032, το οποίο ετέθη προ ημερών σε δημόσια διαβούλευση, θα είναι τουλάχιστον 20 μήνες, υπό την προϋπόθεση της αποφυγής της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων μέσω της σύναψης συμφωνητικού με τους ιδιοκτήτες των εμπλεκόμενων εκτάσεων. Άρα η ολοκλήρωση της γραμμής μεταφοράς, εκτός απροόπτου, εκτιμάται ότι θα γίνει το β’ εξάμηνο του 2023.

Η σημασία του έργου
Η λειτουργία του «Δυτικού Διαδρόμου» είναι απαραίτητη για τη δημιουργία επιπλέον ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο προκειμένου να «χωρέσει» όλη την παραγόμενη ενέργεια από τη μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, η οποία λειτουργεί σε περιορισμένη ισχύ, αλλά και την είσοδο νέων έργων ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) στο σύστημα, η οποία έχει «παγώσει».

Η Πελοπόννησος παραμένει μια κορεσμένη περιοχή αναφορικά με τη δυνατότητα σύνδεσης νέων σταθμών παραγωγής «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας. Με άλλα λόγια, η ισχύς που εγχέεται στο σύστημα μεταφοράς προς διακίνηση από αυτό, υπερβαίνει τη διαθέσιμη ικανότητα μεταφοράς των δικτύων της περιοχής.

Οι περιβαλλοντικοί όροι
Σύμφωνα με την ΑΕΠΟ που εγκρίθηκε χθες, οι διανοίξεις καθώς και οι βελτιώσεις δασικών οδών ως συνοδά έργα θα υλοποιούνται κατόπιν θεωρημένης και εγκεκριμένης αρμοδίως δασοτεχνικής μελέτης, τηρουμένων των προδιαγραφών των αντίστοιχης κατηγορίας οδών και θα αποδοθούν σε κοινή χρήση. Ο φορέας του έργου θα είναι υποχρεωμένος να απομακρύνει όλα τα υλικά εκσκαφής αδρανή υλικά, απορρίμματα, άχρηστα υλικά κλπ. και αναλαμβάνει την υποχρέωση λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων αντιπυρικής προστασίας της δασικής βλάστησης.

Επίσης, θα πρέπει να αποκαταστήσει τη δασική βλάστηση που λόγω των έργων θα διαταραχθεί με φύτευση ή με σπορά των κατάλληλων ειδών. Μάλιστα, η φροντίδα των φυτών θα πρέπει να συνεχιστεί για τουλάχιστον τρία έτη από τη φύτευσή τους, με ευθύνη της εταιρείας. Μεταξύ άλλων, απαγορεύεται η απόθεση άχρηστων υλικών εντός κοιτών ρεμάτων ή χειμάρρων, ώστε να προστατεύεται ο υδάτινος χώρος και η παρόχθια δασική βλάστηση, σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις εκτός της ζώνης κατάληψης του έργου, καθώς και σε προστατευόμενες περιοχές. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην αποτροπή και αποφυγή κατολισθήσεων και εμφάνισης διαβρωτικών φαινομένων.

Πηγή:www.ot.gr