Η Μονή αποτελεί προσκήνυμα – ησυχαστήριο με πολλαπλή φιλανθρωπική δράση, κέντρο λατρείας για Αχαιούς και Ηλείους, ενώ στις εγκαταστάσεις της φιλοξενείται και ορφανοτροφείο.

Το μοναστήρι της Αχαϊας, της Ηλείας και ολόκληρης της Ελλάδας!
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να περιγράψει κανείς την ιστορική μονή του Αγίου Νικολάου Σπάτων, η οποία γιόρτασε χθες με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια την εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του ομώνυμου Αγίου. Θυμίζουμε ότι το μοναστήρι, το οποίο ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, γιορτάζει τρεις φορές στη διάρκεια του χρόνου (οι άλλες δύο είναι την 6η Δεκεμβρίου και την Πεντηκοστή) και χθες στην κυριολεξία πλημμύρισε από τους πιστούς.

Αγιος Νικόλαος Σπάτων: Γιόρτασε η Μονή που φυλάει δυο Νομούς! - ΦΩΤΟ

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Αγιος Νικόλαος Σπάτων: Γιόρτασε η Μονή που φυλάει δυο Νομούς! - ΦΩΤΟ

Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός στη διάρκεια της περιφοράς της ιερής εικόνας του Αγίου Νικολάου.

Το «παρών», όμως, έδωσαν και πολλοί επίσημοι, ο βουλευτής Αχαϊας της Νέας Δημοκρατίας Αγγελος Τσιγκρής, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος/Βοηθός Περιφερειάρχη Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, οι Δήμαρχοι Δυτικής Αχαϊας Σπύρος Μυλωνάς και Ανδραβίδας-Κυλλήνης Ιωάννης Λέντζας, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Δυτικής Αχαϊας Κυριάκος Ορλώφ (Τεχνικών Υπηρεσιών) και Κώστας Ταπεινός (Πολιτικής Προστασίας), οι πρώην Δήμαρχοι Χρήστος Νικολάου (Δυτικής Αχαϊας) και Κώστας Καλαϊτζής (Λαρίσου), εκπρόσωποι της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμεναρχείου του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, κ.ά.

Αγιος Νικόλαος Σπάτων: Γιόρτασε η Μονή που φυλάει δυο Νομούς! - ΦΩΤΟ

Γιάννης Λέντζας, Σπύρος Μυλωνάς, Αγγελος Τσιγκρής, Ελενα Κονιδάρη και άλλοι επίσημοι.

Η ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε περιφορά της ιερής εικόνας του Αγίου Νικολάου μέχρι το σημείο που βρίσκονται οι βρύσες της Μονής, εκεί όπου έγινε δέηση «υπέρ υγείας και θείας βοηθείας». Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός ευχήθηκε στους πιστούς «ο Αγιος Νικόλαος να βρίσκεται πάντα στο πλευρό όλων των ανθρώπων και να παρέχει προστασία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

ΤΟΠΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
Για την ιστορία, ιδρυτής της ιεράς μονής Αγίου Νικολάου Σπάτων υπήρξε ένας καλόγερος της ιεράς μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας. Το μοναστήρι αποτελεί σημαντικό ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο και παράλληλα τοπόσημο της περιοχής, καθώς και πόλο έλξης πολλών προσκυνητών από την Αχαΐα, την Ηλεία και αλλες περιοχές της Ελλάδας.

Πηγή: pelop.gr