Eτοιμάζονται για πολύωρο, ή ακόμα και πολυήμερο μπλόκο στην εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου τη Δευτέρα λίγο πριν το μεσημέρι!

Αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα είναι οι αγρότες της Αιγιάλειας, θεωρώντας πως η Πολιτεία τούς έχει αφήσει ξεκρέμαστους και στην πείνα!

Η αποκλειστική δήλωση-εξομολόγηση που έκανε στην «Π» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος-Ντρίνιας», Γιάννης Μποδιώτης, φανερώνει πόσο σοβαρή μπορεί να γίνει η κατάσταση.
«Θα μαζευτούμε το πρωί της Δευτέρας στις 11 στο Νοσοκομείο του Αιγίου με σκοπό να πάμε για μπλόκο στη νέα εθνική οδό».

Για μια – δυο ώρες; ήταν η ερώτηση της «Π» και η απάντηση του προέδρου έβγαλε την είδηση: «Μπορεί και για μόνιμα. Θα το αποφασίσει η γενική συνέλευση εκείνη την ώρα. Θα παίξουν ρόλο η συμμετοχή των αγροτών στη συγκέντρωση, η ανάγκη του αγρότη για επιβίωση. Να ξέρετε, όμως, ότι προς τα κει πάμε μάλλον. Για μπλόκο κανονικό… Οχι από τα πιο τυπικά, πιο συνηθισμένα της μιας ώρας. Για πολλές ώρες, ίσως και μέρες».

Και την απόφαση θα την πάρετε όλοι μαζί; επιμείναμε.

«Βεβαίως. Αν η απόφαση είναι να μείνουμε εκεί για ώρες και για μέρες, θα το αποφασίσουμε όλοι μαζί. Ο κόσμος θ’ αποφασίσει πόσο θα κρατήσει το μπλόκο. Ανάλογα με τη συμμετοχή, με τη διάθεση του κόσμου. Την πείνα μας, την εξαθλίωσή μας… Οπως σας το λέω… Εκεί μας φτάσανε. Και γι’ αυτό αντιδράμε έτσι. Σε συνεννόηση και με άλλους σταφιδικούς συλλόγους, Ηλείας, Μεσσηνίας, κ.λπ., για το βασικό ζήτημα για μας, την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με τη σταφίδα. Όπως είδατε, όλο αυτό που έγινε πριν καιρό αποδείχθηκε ένα φιάσκο και γι’ αυτό δεν έγινε απολύτως τίποτα. Από κει που πανηγύριζαν όλοι ότι βρέθηκε λύση για τη σταφίδα, δεν έγινε τίποτα. Και δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Είναι πολλά ακόμα».

Αίγιο: Μπλόκο διαρκείας στην εθνική οδό! - Οι αγρότες βγαίνουν σε φουλ επίθεση

Ο Γιάννης Μποδιώτης προειδοποιεί ότι οι αγρότες κατεβαίνουν αποφασισμένοι για όλα τη Δευτέρα…

«Αυτά είναι τα αιτήματά μας…»

Πάρτε μια γεύση από τα προβλήματα και τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου της Αιγιάλειας, και όχι μόνο, έτσι όπως διατυπώνονται από τον επίσημο Σύλλογό τους:

«Καλούμε τους συναδέλφους μας σταφιδοπαραγωγούς, ελαιοπαραγωγούς, παραγωγούς εσπεριδοειδών και όλων των αγροτικών προϊόντων και των κτηνοτρόφων, να δυναμώσουν πάλη τους και σε συντονισμό και με τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα, να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Παλεύουμε σαν μια γροθιά και απαιτούμε:

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών που θα ξεπερνάει τα 2 ευρώ/Kg έτσι ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζεται ένα εισόδημα επιβίωσης. Να οριστεί τιμή άμεσα και να ισχύει για όλους είτε παρέδωσαν πριν είτε αναμένουν τώρα να παραδώσουν.

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.

-Καμιά περικοπή των ενισχύσεων, σύνδεση με την παραγωγή.

-Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής και επιδότησή του. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

-Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Αλλαγή του κανονισμού ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

-Αμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής μας.

-Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεωργική εγκατάσταση χωρίς ρεύμα.

-Καταγγέλλουμε στους συναδέλφους μας αγρότες και κτηνοτρόφους την Κυβέρνηση, που αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας, ενώ όπως και οι προηγούμενες βαδίζουν στην ίδια αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ, που υποθηκεύει το μέλλον και την ύπαρξή μας.

-Καταγγέλλουμε την προσπάθεια μεγαλεμπόρων, Παναιγιάλειας Ενωσης των μεταποιητών και βιομηχάνων, που θέλουν να παίρνουν την παραγωγή μας, να αφήνουν εμάς στην πείνα, πουλώντας πανάκριβα τον κόπο μας στους εργαζόμενους και τον λαό».

Θα μαλακώσουν τις αντιδράσεις οι εξαγγελίες του Σπ. Λιβανού;

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός εξήγγειλε χθες 7 νέα μέτρα στήριξης των αγροτών. Κάποια απ’ αυτά τα μέτρα είναι στη λίστα των επίμαχων αιτημάτων των αγροτών και υπάρχει η υπόσχεση της Κυβέρνησης πως θα τα επιλύσει. Μένει να δούμε αν η χθεσινή εξαγγελία θα μαλακώσει τις αντιδράσεις των αγροτών της Αιγιάλειας και τη Δευτέρα θα πάνε πιο διερευνητικά και όχι φουλ επιθετικά!

Η πρώτη αντίδραση, πάντως, από το ΚΚΕ ήταν ιδιαίτερα επιθετική και παραπέμπει στα μπλόκα: «Οι σημερινές (χθεσινές) εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποτελούν εμπαιγμό για τους βιοπαλαιστές αγρότες. Οι βιοπαλαιστές αγρότες της χώρας γνωρίζουν πολύ καλά ότι το δίκιο τους θα κριθεί στα μπλόκα του αγώνα».

Σημειωτέον, τα μπλόκα ήδη ξεκίνησαν από χθες. Στον κόμβο της Νίκαιας στη Θεσσαλία υπήρξε μεγάλη ένταση χθες το απόγευμα όταν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και ΜΑΤ εμπόδισαν τους αγρότες να κλείσουν με τα τρακτέρ τους την εθνική οδό.

Και ο Σύλλογος Αιγίου, πάντως, έκανε προχθές και χθες το πρώτο ζέσταμα: προχθές έγινε συνάντηση στην Αβυθο και χθες σε Μεσινέζη και Κουλούρα. Και τη Δευτέρα το κυρίως μενού!
Τη Δευτέρα μπαίνουν στη μάχη αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Ηλεία με μπλόκο από τη Μαραθιά στην Εθνική οδό Πατρών – Πύργου.

Πηγή: pelop.gr