Επιστολή προς το Δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο

Επιστολή, με την οποία ζητούν καθορισμό θέσης για τα Θύματα και τους Απογόνους του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στο μνημόσυνο που γίνεται κάθε χρόνο στις 13 Δεκέμβρη στον Τόπο της Εκτέλεσης, ζητά από τον Δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο με επιστολή της η Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας.

Στην επιστολή, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας Ευθ. Βαζαίο, επισημαίνεται η μέχρι σήμερα εικόνα των μεν επισήμων σε περίοπτες προ του μνημείου θέσεις, των δε Θυμάτων και των Απογόνων τους διαγκωνιζόμενους μέσα στο πλήθος και γίνεται λόγος για κίνδυνο μετατροπής της σεμνής αλλά κεφαλαιώδους σημασίας ετήσια εκδήλωση των ανθρώπων του τόπου μας, σε μία κενού περιεχομένου ευκαιρία προβολής των εκάστοτε επισήμων.

Ζητούν από τον Δήμαρχο Καλαβρύτων, από την φετινή κιόλας τελετή, την καθιέρωση ενός πρωτοκόλλου σύμφωνα με το οποίο θα υπάρχει πρόνοια για την εύκολη πρόσβαση αλλά και για την παραμονή σε συγκεκριμένο και σαφώς οριοθετημένο χώρο των Θυμάτων και των Απογόνων τους, τουλάχιστον αντίστοιχης θέασης και προβολής με αυτής των επισήμων.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

Προς: το Δήμαρχο Καλαβρύτων 

Κοιν.: τον Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Καλαβρύτων 

Θέμα: Χωροθέτηση Θέσης Θυμάτων και Απογόνων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος 

Αγαπητέ Κύριε Δήμαρχε, 

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να επαναφέρουμε το ζήτημα της χωροταξίας στον  Τόπο Θυσίας κατά την τελετή που επιτελείται εκεί, ανήμερα της επετείου του Καλαβρυτινού  Ολοκαυτώματος, με το αίτημα να δοθεί μια οριστική λύση, που θα δώσει τέλος στη μέχρι  τώρα κατάσταση διαστρέβλωσης της πραγματικής σημασίας της τελετής. 

Εκτιμούμε την παρουσία των εκπροσώπων των αρχών στη σεμνή τελετή τιμής και μνήμης  που επιτελείται, όμως η μέχρι σήμερα εικόνα, των μεν επισήμων σε περίοπτες προ του  μνημείου θέσεις, των δε Θυμάτων και των Απογόνων τους διαγκωνιζόμενους μέσα στο  πλήθος, δεν συνιστά ούτε τη διοργανώτρια αρχή, αλλά και ευθέως προσβάλει τους  ζωντανούς συνεχιστές της ιστορίας του πολύπαθου τόπου μας.  

Η τελετή αυτή δεν αποτελεί ούτε πρέπει να μετατραπεί σε μία κενού περιεχομένου ευκαιρία  προβολής των εκάστοτε επισήμων. Η τελετή αυτή είναι κεφαλαιώδους σημασίας ετήσια  εκδήλωση των ανθρώπων του τόπου μας και ο Δήμος, ως διοργανώτρια αρχή, έχει χρέος τόσο προς αυτούς που εκπροσωπεί αλλά και προς την ιστορία να την περιφρουρήσει. 

Οι επιβιώσαντες του Ολοκαυτώματος, που ευλαβικά παρευρίσκονται κάθε χρόνο στην  τελετή αυτή, που δίνουν το παρόν παρά το κρύο, την απόσταση, την ηλικία τους, που  επιμένουν και υπομένουν, βοούν γεμάτοι συγκίνηση και πόνο να λάβουν επιτέλους τον  σεβασμό που τους αξίζει. Πολλοί χρησιμοποίησαν τα Καλάβρυτα για προβολή. Είναι η ώρα  οι Καλαβρυτινοί, οι ίδιοι, να γίνουν ορατοί.  

Επιπλέον, με τη συμπλήρωση 79 χρόνων από τη σφαγή και καθώς η παρουσία των  επιβιωσάντων του Ολοκαυτώματος μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, η θέση των  απογόνων αυτών των ηρώων ως συνεχιστών της ζωής αλλά και φορέων της μνήμης του  τόπου μας λαμβάνει μεγάλη σημασία. Ο Δήμος οφείλει όχι μόνο να διευκολύνει αλλά και να  προτρέπει, τιμά και χαιρετίζει την παρουσία τους. Να αναγνωρίζει το φορτίο τους και  έμπρακτα να επιδοκιμάζει τα ευγενή τους κίνητρα και την ελπίδα που εκφράζουν για όλους. 

Για τους λόγους αυτούς αλλά και για πολλούς άλλους, που δεν παραθέτουμε για να μην  κουράσουμε, σθεναρά υποστηρίζουμε την καθιέρωση, από την φετινή κιόλας τελετή, ενός  πρωτοκόλλου σύμφωνα με το οποίο θα υπάρχει πρόνοια για την εύκολη πρόσβαση αλλά  και για την παραμονή σε συγκεκριμένο και σαφώς οριοθετημένο χώρο των Θυμάτων και των Απογόνων τους, τουλάχιστον αντίστοιχης θέασης και προβολής με αυτής των  επισήμων.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας προς την κατεύθυνση αυτή και προτείνουμε την  έγκαιρη πληροφόρηση του κοινού, ώστε να είναι προετοιμασμένο κατά την ημέρα της  εκδηλώσεως.  

Με τιμή, 

Ε. Βαζαίος 

Προέδρος Δ.Σ.