Η επιτροπή θεμάτων χθές αποκάλυψε πώς αντιλαμβάνεται τα θέματα ισότητας των φύλων με την επιλογή των θεμάτων για την εξέταση του μαθήματος της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Παιδείας δείχνει το πιο αναχρονιστικό του πρόσωπο.
Δεν ξεχνάμε άλλωστε τα μαθήματα προγεννητικής αγωγής που έφερναν τη θεωρία του “αγέννητου παιδιού” στα σχολεία, ούτε και τα εκπαιδευτικά υλικά που στοχοποιούν τις προγαμιαίες σχέσεις και αναπαράγουν ομοφοβικές αντιλήψεις.
Χθές, με τα συγκεκριμένα θέματα που επέλεξαν, φέρνοντας στο προσκήνιο τον όρο “νεοφεμινισμός” συνδέονται αυτόματα τα φεμινιστικά κινήματα με κάτι καταστροφικό, γίνεται αναφορά σε “καλό” και “κακό” και οι διεκδικήσεις του δεύτερου να αφορούν την “γυναικεία βιολογική υπέροχη”.
Η επιλογή του συγκεκριμένου κειμένου για τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων, με αναφορές σε “πάθος για θυματοποιηση” και κατ’επίφαση χαρούμενες φεμινίστριες είναι τουλάχιστον προκλητική.
Πρόκειται για μια προκλητική επιλογή όταν ακόμα ζούμε στον απόηχο του me too κινήματος που η επέλαση του συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία, όταν η λίστα των γυναικοκτονιών διαρκώς μεγαλώνει, όταν θηλυκότητες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ζούνε στην αφάνεια και στην ανασφάλεια.